Nachádzate sa tu

Základné ajurvédske princípy

Základy ajurvédy vychádzajú z filozofického systému sánkhja, ktorý založil veľký mudrc Kapila. Staroindickí žrecovia zbadali za všetkou existenciou života dva základné princípy: mužskú silu ducha čiže čisté vedomie duše (puruša) a ženskú silu prírody čiže tvorivú energiu hmoty (prakrti).

Zo spojenia týchto dvoch princípov vzniká samotné stvorenie s individuálnym vedomím, myslením a jástvom. Ženský princíp prírody sa skladá z troch kozmických kvalít (gun) - sattva, radžas a tamas, ktoré predstavujú subtílne energie, ktoré pripútavajú silu ducha čiže vedomia k vonkajšej podobe hmotnej existencie. Všetka prejavená forma života sa skladá z kombinácie týchto troch síl. Sattva je kvalitou svetla, poznania a harmónie. Pôsobí prostredníctvom piatich zmyslových schopností (sluch, hmat, zrak, chuť, čuch) a prejavuje sa ako hľadajúca myseľ. Radžas predstavuje energiu, pohyb a neustálu činnosť. Pôsobí prostredníctvom piatich zmyslových činností (reč, uchopovanie, chôdza, rozmnožovanie, vylučovanie) a prejavuje sa ako neuhasínajúca túžba. Tamas zastupuje temnotu, nečinnosť a spánok. Pôsobí prostredníctvom piatich zmyslových vnemov (zvuk, dotyk, vzhľad, chuť, vôňa) a prejavuje sa ako zaslepujúca nevedomosť.

Päť elementov a tri dóše

Z troch kozmických kvalít (gun) povstalo päť elementov prírody - éter, vzduch, oheň, voda a zem - ktoré sa v ľudskom tele individuálne kombinujú a potom sa prejavujú vo forme troch základných biologických princípov (dóš) - váta, pitta a kapha (v tibetskom poňatí vietor, žlč a hlien). Individuálne psychosomatická charakteristika človeka (prakrti) vzniká v okamihu počatia podľa toho, aké dóše momentálne prevládajú v mužskej spermii a ženskom vajíčku. Každý človek sa teda rodí s jedinečným pomerom týchto dóš, ktoré predstavujú individuálny genetický kód. V priebehu života sa potom z rôznych príčin ich pomerné zastúpenie odchyľuje (vikrti) od pôvodného vrodeného stavu (prakrti), čo sa potom odráža na našej psychickej kondícii a fyzickom zdraví. Duševné vedomie, myšlienky, emócie, medziľudské vzťahy, strava, denný rytmus, životný štýl, ročné obdobie a prostredie, v ktorom sa pohybujeme, to všetko ovplyvňuje ich vyváženosť či nerovnováhu. Tieto tri základné princípy života nemôžeme vnímať oddelene a nezávisle. Ich funkcie sú spoločne previazané a vzájomne sa dopĺňajú. Znalosť sídla a pôsobenie každej z dóš nám umožňuje správne rozpoznať ich prejavy v zmiešaných konštitúciách, ktoré sú najčastejšími psychosomatickými typmi.

Tri základné charakteristické typy váta, pitta a kapha majú sedem ďalších rôznorodých kombinácií (váta-pitta, pitta-váta, váta-kapha, kapha-váta, pitta-kapha, kapha-pitta, váta-pitta-kapha). Ak máme dominantnú prevahu charakteristiky pitta, potom sme pitta typ. Ak sa napríklad dokážeme rovnocenne stotožniť s charakteristikami váta a pitta, potom sme kombinovaný váta-pitta typ. Napriek tomu však aj v prípade kombinovaného typu je vždy jedna charakteristika dominantnejšia ako druhá. Vyvážený typ váta-pitta-kapha je veľmi vzácnou výnimkou. Ak sa začne napríklad u človeka, ktorého charakteristika zodpovedá typu váta, prejavovať nejaká choroba, je to väčšinou tým, že sa jeho vátadóša výrazne zvýšila. Prílišný nadbytok jednej z troch dóš sa potom vždy prejavuje psychickou nevyrovnanosťou a nesprávnou funkciou niektorých telesných orgánov. Našou úlohou je teda uviesť tieto životné sily späť do ich pôvodnej rovnováhy. Správne pochopenie týchto psychosomatickým princípom je kľúčom k zdravému a vyrovnanému spôsobu života. Pokiaľ si začneme byť ich vplyvu a pôsobenia viac vedomí, budeme schopní predchádzať takým návykom a stereotypom, ktoré sa neskôr prejavujú ako príznaky najrôznejších ochorení.

Tri typy podľa reakcií

Psychosomatický typ sa veľmi dobre určuje na základe pozorovania reakcií človeka na isté situácie. V ajurvéde sa uvádzajú tri základné typy podľa reakcií: obeť, útočník a svedok. Pre lepšiu predstavu môžeme uviesť klasický príklad či anekdotu: V miestnosti sedia traja ľudia predstavujúci vyhranené telesné typy váta (vzduch), pitta (oheň) a kapha (voda). V tom sa dovnútra vplazí kobra. Keď ju prítomní zbadajú, každý spontánne zareaguje spôsobom typickým pre svoju konštitúciu. Váta typ sa vydesí, zľakne sa a zo strachu bude chcieť vyskočiť na stôl. Pitta typ si udrží duchaprítomnosť a svoju tvár. Popadne prvý predmet, ktorý sa naskytne a bude nebezpečenstvu čeliť so zbraňou v ruke. Kapha typ zostane nečinne sedieť a iba zakričí na človeka typu pitta: "Urob niečo! Zabi toho hada! ". Ľudská reakcia v ohrození je veľmi spoľahlivým ukazovateľom pre správne určenie psychosomatického typu: váta-strach, pitta-agresia, kapha-apatia.

Súvisiace produkty

VATA

Relaxácia & duševná pohoda

VATA
5,20 €
-+

PITTA

Upokojenie & vyrovnanosť

PITTA
5,20 €
-+

KAPHA

Povzbudenie & vitalita

KAPHA
5,20 €
-+

Tridóša & elixír harmónie

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Tridóša & elixír harmónie
-10% 24,85 €
pôvodná cena: 27,60 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.