Nachádzate sa tu

Ajurvédske ovocné plody

Slnkom sušené ovocné plody sú prírodným zdrojom antioxidantov, vitamínov a sviežej energie. Pôsobí priaznivo na gastrointestinálne zdravie, revitalizáciu telesných tkanív a posilnenie imunitného systému.

Amalaki (emblica officinalis) je v Indii považované od dávnych čias védskych mudrcov za posvätné "božské ovocie" pre svoje množstvo antioxidantov a vitamínu C, ktoré sa podieľajú na očiste tela od voľných radikálov a povzbudzujú obranyschopnosť organizmu. Tento výnimočný plod sa už po celé stáročia používa v systéme ajurvédskeho lekárstva ako veľmi účinný prírodný prostriedok na podporu gastrointestinálneho zdravia, revitalizáciu telesných tkanív (dhátus) a posilnenie imunitného systému. Pôsobí ako vynikajúce tonikum pre optimálnu funkciu trávenia, imunity, metabolizmu, pečene, krvi, srdca a mozgovej činnosti. Obsahuje päť druhov zo šiestich chutí nášho zmyslového vnímania (kyslú, sladkú, horkú, zvieravú a pálivú), ktoré harmonizujú všetky tri biologické princípy váta, pitta, kapha. Amalaki obsahuje široké spektrum antioxidantov (látky znižujúce bežný oxidačný proces, ktorý má na svedomí starnutie a odumieranie buniek) a bioflavonoidov (vitamíny podporujúce odolnosť bunkových stien proti prenikaniu škodlivých látok v podobe voľných radikálov) a silnú koncentráciu životne dôležitých esenciálnych aminokyselín. Je bohaté na množstvo minerálnych látok a vitamínov ako je vápnik, železo, fosfor, karotén, vitamín C, B1 a B2.

Čerstvé ajurvédske ovocie sa najprv naporcuje na menšie časti, potom ponorí do ľahkého prírodného trstinového sirupu, ktorý slúži ako najlepší prirodzené prostredie pre uchovanie trvanlivosti a na záver sa len solárne vysuší. Týmto tradičným procesom dochádza k zachovaní maximálneho množstva všetkých zdraviu prospešných látok, ktoré ovocie obsahuje a zároveň zostáva šťavnaté a plné chuti.

Cukrová trstina Je mohutná rastlina obsahujúca vo svojich steblách až dvadsať percent cukru, ktorý sa ako výsledný produkt fotosyntézy skladá zo sacharózy, fruktózy a glukózy. Z rozlišovaných stebiel sa najprv získava sladká šťava v podobe hustého sirupu, z ktorého následne vzniká procesom kryštalizácie prírodný trstinový cukor. Ten sa líši od klasického repného rozdielnym zložením, spôsobom spracovania, chuťou a sfarbením. Rafinovaný biely cukor prechádza pri svojej výrobe procesom bielenia, teda chemickým spracovaním, pri ktorom je cukor zbavený všetkých minerálnych látok a dôležitých vitamínov v podobe zvyškovej melasy. Z cukrovej trstiny sa vyrába prírodný surový sirup či cukor, ktorý neprechádza procesom chemickej rafinácie, a teda stále obsahuje melasu spoločne s prospešnými enzýmami, minerálmi, vitamínmi (ako napr. vápnik, horčík, fosfor, železo, draslík, zinok a vitamíny skupiny B) a potrebnou vlákninou. Ajurvédska medicína ho používa ako médium či prostredie (anupána) na prípravu, užívanie, smerovanie a vstrebávanie účinkov bylín. Prírodný trstinový sirup obsiahnutý v ovocnom plode Amalaki, mango, papája, jackfruit, ananás aj banán podporuje výživu telesných tkanív a slúži ako vynikajúca prírodná konzervačná látka.

Sprievodca ajurvédou

Ajurvéda alebo “náuka o živote” je označovaná za matku všetkých liečebných systémov. Vyviera z hlbokého poznania, že ľudská bytosť je nedeliteľný a vzájomne prepojený complex tela, ducha, mysli a životného štýlu.

Viac o knihe