Nachádzate sa tu

Charakteristika dóš - VATA

Vata je princípom vzduchu a éteru. Je najsilnejšou dóšou zo všetkých troch biologických energií. Poskytuje priestor pre všetky ďalšie funkcie života a je v pozadí všetkého pohybu v ľudskom tele. Vata sa prejavuje prostredníctvom psychosomatických funkcií organizmu, krvného obehu, lymfatického systému, nervovej sústavy a dýchacích ciest.

Hlavnými oblasťami tejto dóše v ľudskom tele sú: hrubé črevo, panvová a brušná dutina, stehná, kosti, hlava, uši a všetky ďalšie telesné otvory spolu s hmatovým a sluchovým zmyslom. Keď je táto dóša narušená, človek stráca pocit nadšenia, sviežosti, šťastia, radosti a energickej tvorivej sily. Potom sa zvyšujú pocity úzkosti, strachu, nervozity, nerozhodnosti, neistoty, smútku a depresie. Dochádza k väčšiemu vnímaniu bolesti, objavuje sa stuhnutosť, praskanie v kĺboch, kŕče alebo celkové chvenie. Ak je vata príliš vychýlená z rovnováhy, potom vedie k pocitu osamelosti, plachosti, neistote a vyhýbaniu sa spoločenskému kontaktu.

Psychosomatická charakteristika typu Vata

Ľudia s prevahou princípu vata sú spravidla štíhlej, nízkej alebo vysokej šľachovitej postavy. Trpia chladom a zimou. Majú nedostatočne rozvinuté svalstvo, plochú hruď, zreteľne viditeľné žily, suchú, studenú a citlivú pokožku a nedostatočne prekrvené končatiny. Malé oči, suché vlasy s rozštiepenými koncami a náchylnosť k lupinám sú ďalšie charakteristické znaky. Sú aktívni, energickí, pohotoví, impulzívni a plní života. Majú radi pohyb a neustále vyhľadávajú nejakú činnosť. Teší ich cestovanie a každá zmena. Rýchlo hovoria a používajú gestikuláciu rúk. Ľahko a rýchlo chápu nové myšlienky. Sú to tvorivé a vnímavé typy s dobrou intuíciou. Tolerancia, odvaha a priebojnosť nie je ich silnou stránkou. Majú sklony k nerozhodnosti, nervozite, obavám, úzkostiam a tréme. Môže sa u nich vyskytovať sklon k labilite a psychickým poruchám. Schádza im sebadôvera, a preto o sebe nemajú často vysokú mienku. Prejavuje sa u nich slabšia vôľa a krátkodobá pamäť. Dokážu v sebe prebudiť veľké nadšenie, ktoré však čoskoro opadá. Sú schopní vyvinúť veľké pracovné nasadenie, ale to všetko na úkor prílišného vypätie a nespavosti v dôsledku prepracovania. Ťažko zaspávajú a majú ľahký, prerušovaný spánok. Často trpia alergiami, ktoré sú väčšinou nervového pôvodu. Typickým prejavom je zápcha a plynatosť, psychická vyčerpanosť, únava, nespavosť, pocit strachu a úzkosti, suchá pokožka, oslabená krvná cirkulácia, bolesť hlavy, artritída a reumatizmus.

Typologické prejavy

Ľudia typu vata sú dobrými učiteľmi, programátormi a mediálnymi pracovníkmi. Majú prirodzenú schopnosť pohotovo organizovať a prehľadne spracovávať dáta. Radi robia veci čo možno najrýchlejšie a často vykonávajú niekoľko činností súčasne. Bývajú to často učenci a umelci, ktorí sú obdarení istými psychickými schopnosťami. Žijú vo svojom "vlastnom svete". S takými ľuďmi je potreba konať ako s kvetinou - jemne a s citom.

Obnovenie rovnováhy

Vata typ potrebuje dobré zázemie, pokoj a pocit bezpečia. Mali by sa vyhýbať duševnému vypätiu a práci do neskorých nočných hodín, zime a mrazu, surovým jedlám a chladným nápojom. Je dobré obmedziť prácu s počítačom, sledovanie televízie a nadmerné pracovné nasadenie. Vhodným športom je joga, tai-či, kondičná gymnastika, ľahký beh, cyklistika a turistika. Obnovenie rovnováhy napomáha: slnko, teplo, pokoj, dostatok odpočinku, masáž, pravidelná relaxácia a aromaterapia, teplá, sýta, mierne korenená a olejnaté strava.

Vhodná strava pre konštitúciu typu Vata

Najvhodnejšou chuťou pre ľudí typu vata je sladká, potom slaná a kyslá. Neodporúčajú sa horké, príliš pálivé a trpké chute. Je dôležité jesť v pravidelných intervaloch, a to predovšetkým varenú a teplú stravu, najlepšie v pokojnom a peknom prostredí. Najoptimálnejšie sú varené obilniny s pridaním trochy oleja, ryža, quinoa, pšenica, ovos. Varená, pečená alebo grilovaná zelenina na oleji je ďalšou dobrou voľbou: mrkva, červená repa, tekvica, cuketa, uhorka, cibuľa, špargľa, artičoky, sladké zemiaky, fazuľové struky. Ďalej sú vhodné mandle, oriešky kešu, lieskové oriešky, pistácie, vlašské a kokosové orechy, sezamové a slnečnicové semienka. Ovocie prečisťuje životnú energiu, posilňuje nervový systém a dodáva organizmu jemnosť, harmóniu a nevyhnutné množstvo tekutín: pomaranč, banán, hrozno, grapefruit, hruška, jablko, broskyňa, marhuľa, mango, ananás, jahody, maliny, ďatle, figy. Zo strukovín sú vhodné len zelené struky, šošovica a tofu. Mliečne výrobky sú dobré, pretože podporujú element zeme: maslo, mlieko, jogurt, tvaroh, smotana, syr. Vajíčka môžu byť vhodným doplnkom. Je dobré sladiť trstinovým cukrom, javorovým sirupom alebo medom. Jednou z najlepších a najúčinnejších substancií k zníženiu nahromadenej vátadóše je sezamový olej. Prípadne môže byť tiež mandľový, slnečnicový či olivový. Umiernené používanie vybraného korenia je prospešné: zázvor, kardamóm, škorica, bazalka, klinček, citrónová tráva, koriander, kurkuma, mäta, oregano, fenikel, rasca a čierne korenie. Z nápojov sú najvhodnejšie minerálky, bylinkové čaje a ovocné šťavy.

Súvisiace produkty

VATA

Relaxácia & duševná pohoda

VATA
5,20 €
-+

Nervové napätie & spánok

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Nervové napätie & spánok
-10% 22,50 €
pôvodná cena: 25,00 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.