Nachádzate sa tu

Ako oslavujú Vianoce v Indii, kolíske ajurvédskeho lekárstva

Podstata slávenia Vianoc v Indii vyplýva z toho, že všetky hlavné náboženstvá tu zastúpené majú ako symbol rovnosti v občianskom kalendári pridelené vždy dva jednodňové sviatky.                                     

Je to práve táto úctyhodná a múdra tolerancia, ktorá v Indii umožňuje ľuďom mnohých vyznaní pokojné a priateľské spolužitie. Ľudia tak prirodzene uctievajú a oslavujú významné sviatky všetkých zastúpených náboženstiev. Slávenie Vianoc zároveň korešponduje s britskou tradíciou, kde je hlavný dôraz kladený až na 25. decembra.     

V prevažne hinduistickej Indii je kresťanstvo najsilnejšie zastúpené v štáte Goa predovšetkým pre svoje historické spojenie s Portugalskom a ďalej v ľudnatom  Bombaji a Kalkate ovplyvnené dlhou koloniálnou vládou Veľkej Británie. Počas Štedrého dňa chodia indickí kresťania na polnočnú omšu a rovnako ako u nás si medzi sebou odovzdávajú darčeky. Kostoly v Indii zdobia červené kvety, ktorým u nás hovoríme "vianočné hviezdy".                                                                                           

V indickej kresťanskej rodine nájdeme skôr strom mangovníka než ihličnatý vianočný stromček. Domy zdobia olejové hlinené lampy, symbolizujúce svetlo zostupujúce na zem spolu s Ježišovým životom. Väčšina kresťanských rodín má tiež betlehem s hlinenými postavičkami. Na Štedrý deň rodiny vyvesujú medzi domami obrie papierové lampióny v tvare hviezd. Dokonca aj v Indii chodí Ježiško alebo Santa Claus, ktorý deťom priváža darčeky na voze ťahaným koňmi. V hindčine sa mu hovorí Christmas Baba.   

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.