Nachádzate sa tu

Náš príbeh

„Pokiaľ lepšie porozumieme sami sebe, potom lepšie porozumieme ostatným ľuďom a svetu okolo nás.“ - ajurvédska múdrosť

Výroba Everest Ayurveda Káthmandu, Nepál
Výroba Everest Ayurveda Káthmandu, Nepál

Himaláje nie sú len domovom snehu

Himalájska flóra sa líši podľa podnebia, množstva zrážok, nadmorskej výšky a kvality pôdy. Podnebie sa mení od tropického na úpätí hôr až po večný sneh a ľad v polohách nad 6000 m n. m. Tropická džungľa a úrodná nížina na juhu Nepálu postupne prechádza v subtropické predhorie s bujnou lesnou vegetáciou, Himalayan foothillsktorú na úpätí Himalájí striedajú listnaté a zmiešané lesy mierneho pásma, ktoré sa vo vyšších polohách menia v horskú zónu ihličnatého lesa, kosodreviny, pastvín a horských lúčin. Vyššie sa už vyskytuje tundra, ktorá nakoniec prechádza v oblasť večného snehu. Himalájske svahy a údolia sú domovom viac ako 3500 druhov rastlín. Niekoľko stoviek z nich sa už po celé tisícročia používajú v systéme Ajurvédskej medicíny pre liečebné, aromatické, kozmetické a kulinárske účely.

 

Zber bylín a ich ručné spracovanie

Dokonalá znalosť a zber bylín a korenín je súčasťou každodenného života tisícov ľudí žijúcich v horských oblastiach na úpätí Himalájí. Príprava ajurvédskych bylinných čajov si tak stále zachováva svoju tradičnú podobu, ktorú mala v dávnych dobách, kedy sa ľudia vydávali na zber vzácnych bylín rastúcich vysoko v Himalájach, aby z nich potom pripravili regenerujúce a osviežujúce nápoje zaisťujúce väčšiu odolnosť organizmu a pevné zdravie. Prečítajte si viac o označení našich produktov garantujúcich ajurvédsku kvalitu.

 

 

Aj v dnešnej dobe sa stále veľa ľudí vydáva na dlhú púť do odľahlých končín horských masívov, aby nazbierali divoko rastúce byliny a dopravili ich do údolia, veľakrát len s pomocou svojich jakov a horských kôz. K výrobe himalájskych čajov je použitých viac ako 60 ajurvédskych bylín, ktoré sú nazbierané na rozľahlom území himalájskeho pohoria. Rastliny sa najprv ručne čistia, potom sa spracovávajú rôzne časti, ako korene, stonky, kôra, listy, kvety, semená a plody, ktoré sa ďalej drvia a rozomieľajú na jemné časti, aby sa dosiahlo kvalitného a účinného vylúhovania bylinnej zmesi. Takto upravené byliny sú starostlivo zvážené a pomerne zmiešané podľa pôvodných ajurvédskych receptúr.

Pôsobenie ajurvédskych bylín

Himalájske byliny sa už po celé stáročia používajú k optimalizácii duševných a telesných funkcií organizmu. Sú základom tradičného ajurvédského lekárstva, ktoré ich používa v mnohých najrôznejších kombináciách. Každá bylina má mnohostranné pôsobenie, preto záleží na presnom pomere zmiešania, aby sa posilnil alebo obmedzil ich špecifický vplyv. Himalájske ajurvédske čaje sú jedinečnou kombináciou týchto stáročiami preverených bylín a ich prospešných odvarov. Optimalizujú duševné a fyzické sily, revitalizujú telesné tkanivá, harmonizujú kardiovaskulárny a lymfatický systém, upokojujú nervovú a dýchaciu sústavu, podporujú trávenie a metabolizmus, detoxikujú organizmus, povzbudzujú mozgovú činnosť a posilňujú imunitný systém. Ich špecifické účinky pri pravidelnom používaní priaznivo pôsobia na naše telesné a duševné zdravie. Popisok každého čaju obsahuje zloženie bylín, výpis ich pôsobenia a prehľad kategorií alebo okruhov, ktoré jednotlivý čaj pokrýva.

 

 

Rovnako tak je tomu aj u ajurvédskych bylinných elixírov čiže avalehas, ktorých príprava prebieha presne tak, ako sa opisuje v klasických ajurvédskych textoch. Ich základom je veľmi cenený ajurvédsky plod Amalaki, ktorý regeneruje telesné tkanivá a posilňuje imunitný systém organizmu svojim vysokým množstvom antioxidantov a vitamínu C. Čerstvo natrhané Amalaki sa tiež používa vo forme čisto rozomletého prášku, ktorý sa mieša s jedenástimi ďalšími ingredienciami ako je ashwagandha, shatavari, kurkuma, zázvor, moringa, mladý jačmeň, spirulina, ruža a lotos do ajurvédskych horúcich nápojov. Ostatné ajurvédske ovocné plody ako kráľovské mango, jackfruit a papája obsahujú veľa vitamínov, minerálov a nutričných látok, ktoré si uchovávajú svoju trvanlivosť a šťavnatú chuť bez akýchkoľvek prídavných konzervačných látok na základe prírodného procesu blanšírovania v čerstvo vylisovanej šťave z cukrovej trstiny.

Ajurvédsky lekár

Dr. Ka Dev Jha

Bylinné zmesi sú pripravované pod prísnou kontrolou nepálskeho ajurvédského lekára Dr. Ka Dev Jha, ktorý vyštudoval Štátnu univerzitu ajurvédskej medicíny v Patne a lekársku fakultu na univerzite v Benarase. V šesťdesiatych rokoch pracoval v službách nepálskeho ministerstva zdravotníctva a v rokoch 1971-1997 pôsobil vo fakultnej nemocnici najstaršej ajurvédskej univerzity „Nara Devi“ v Nepále. V súčasnej dobe je spolupracovníkom a poradcom mnohých ajurvédskych lekárskych spoločností.

Tradičná ajurvédska múdrosť a znalosť tajomstva života sú odovzdávané zasvätenými učiteľmi z generácie na generáciu ako forma služby všetkým tým, ktorí hľadajú vnútorné uvedomenie neoddeliteľnej integrity duchovnej a fyzickej existencie človeka. Na základe takéhoto porozumenia sa náš život stáva bohatší a zrozumiteľnejší. Pokiaľ lepšie porozumieme sami sebe, potom lepšie porozumieme ostatným ľuďom a svetu okolo nás. Odhalíme tak jednoduchosť, krásu a vnútorný prúd života, ktorý prináša do našich každodenných aktivít viac radosti, harmónie a istoty.

„Človek, ktorý sa vhodne stravuje, žije disciplinovaný život, udržuje si nepripútanosť k zmyslovým predmetom, dáva aj odpúšťa, miluje pravdu a slúži ostatným, je bez chorôb.“
- Ashtanga Hridaya

Everest Ayurveda s.r.o.

Everest Ayurveda s.r.o. je česko-slovensko-nepálska spoločnosť, ktorá v súlade s indickou tradíciou šíri hlbšie povedomie o ajurvédskom lekárstve, zdravom spôsobe života, užívaní himalájskych bylín a vnútornom rozmere človeka. V Českej republike a na Slovensku bola spoločnosť založená v roku 2004 v spolupráci s nepálskym ajurvédským lekárom Dr. Ka Dev Jha.

Predmetom výroby, dovozu a veľkoobchodnej činnosti spoločnosti sú tradičné ajurvédske prípravky z Nepálu a Indie. Everest Ayurveda s.r.o. má svoje sídlo v Českej republike s centrálou v Prahe, firemnú pobočku na Slovensku so sídlom v Bratislave a výrobu bylinných prípravkov v Nepále so sídlom v Káthmandu.