Nachádzate sa tu

Guava - symbol tropického raja

Šťavnaté plody guavy známe z exotických koktailov, zmrzlín, dezertov a ďalších kulinárskych špecialít krajín teplejšieho podnebného pásu sa vďaka svojej sladkej, osviežujúcej a lahodnej chuti pripomínajúce hrušky a figy stali symbolom tropického raja.

Guava alebo kvajáva hrušková je malý strom pôvodom pravdepodobne z Južnej Ameriky, kde ho ľudia využívali už pred 5000 rokmi. Odtiaľ sa potom postupne rozšíril do všetkých tropických a subtropických oblastí sveta, kde si jeho plody miestnej kultúry ľahko obľúbili a pridali do svojho jedálnička.

Zdravé ovocie guava

Vedeli ste ale, že plod guavy je vďaka svojmu bohatému zloženiu vitamínov, antioxidantov, minerálov a vlákniny považovaný aj za veľmi hodnotné a zdraviu prospešné ovocie? Obsahuje totiž 4-5 násobne vyššie množstvo vitamínu C ako majú pomaranče či iné citrusy. V tradičných liečebných systémoch sa používa nielen plod, ale aj listy a kôra napríklad pri žalúdočných nevoľnostiach, hnačke, úplavici, cukrovke či menštruačných problémoch. Hojne sa využíva aj pre svoje protizápalové a analgetické účinky.

Odborné štúdie dokázali, že súčasťou listov a kôry guavy je tzv. lykopén – antioxidant (neprovitamínový karotenoid), ktorý má protirakovinové vlastnosti. Konzumácia tohto ovocia je tak vhodnou prevenciou proti vzniku rakoviny žalúdka, pľúc, krčka maternice či prostaty. Pomáha tiež pri bakteriálnych infekciách, zápaloch a uľavuje od bolesti. Obsiahnutá látka quercetin pomáha pri vírusových ochoreniach a horúčke.

Vitamíny a guava

Pravidelné maškrtenie guavy prispieva vďaka vysoko obsiahnutému vitamínu C k zdravej činnosti imunitného systému. Udržuje telo v zdravej energetickej rovnováhe a zabraňuje tak nadmernej únave a vyčerpaniu. Vitamín A, ktorý tiež hojne obsahuje, prospieva zdravej sliznici tráviaceho traktu a zrakovým funkciám. Obsiahnutý draslík podporuje zdravú funkciu nervov, svalov a krvného tlaku. Ďalšie prospešné látky obsiahnuté v guave sú napr. horčík, železo, zinok, fosfor, omega 3 mastné kyseliny, vláknina a vitamín B.

Maškrtte zdravo

Čerstvú guavu si môžeme dopriať hlavne v krajinách, kde rastie, pretože sa pri prevoze veľmi rýchlo kazí. Pre milovníkov cudzokrajných rastlín sa dajú zohnať aj semienka, ale to je vzhľadom na slovenské podnebie veľkou výzvou. Guava potrebuje veľa svetla, slnka a tepla a v chladnom prostredí dlho neprežije.

Ideálnym variantom, ako si na guave u nás pochutnať, je preto forma sušeného ovocia, ktoré sa dobre skladuje a ktoré si môžete vziať aj kamkoľvek na cesty. Maškrtte zdravo a vyskúšajte lahodne šťavnatú Guavu plnú vitamínu C, A a vlákniny, ktorá je sušená solárnou energiou a spracovaná tradičným ajurvédskym spôsobom bez sírenia a pridania konzervantov. Maškrtte zdravo a hodnotne!

Súvisiace produkty

GUAVA plod

Vitamín C, A & vláknina

GUAVA plod
3,50 €
-+

MANGO plod

Vitamín C, A & betakarotén

MANGO plod
4,30 €
-+

PAPAYA plod

Vitamín A, C &  enzýmy 

PAPAYA plod
3,50 €
-+

JACKFRUIT plod

Vitamín C, A & proteíny

JACKFRUIT plod
3,80 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.