Nachádzate sa tu

„Každý máme duševnú existenciu“ - rozhovor o vzniku ajurvédskej spoločnosti

Joga a meditácia, čavanpraš a pohyb, to sú jednoduché odporúčania pre rovnováhu našej mysle a tela podľa Everest Ayurveda. Ako vlastne vznikla táto česko-slovensko-nepálska spoločnosť a čo je jej zmyslom? Na to sa nás pýtala redakcia Ayurvedic Breakfast v rámci svojho projektu Ajurvédska mapa.

V akých súvislostiach vznikla vaša ajurvédska spoločnosť a na aký účel?

Naša spoločnosť Everest Ayurveda vznikla v roku 2004 na základe mnohoročnej praxe jogy, meditácie a zdravého spôsobu života v prepojení s láskou k horám, cestovaniu a športu. S pomocou odborných znalostí nášho nepálskeho priateľa, doktora biotechnológie Suresha K. Saha, a vďaka hlbokému vhľadu a účinným receptúram ajurvédskeho lekára Dr. Kam Dev Jha, sa nám podarilo vyvinúť ajurvédske bylinné prípravky, ktoré je možné ľahko a efektívne užívať aj v našej západnej spoločnosti. Naším zmyslom je teda prispievať, v súlade s indickou tradíciou, k hlbšiemu povedomiu o ajurvédskom lekárstve, zdravom spôsobe života, užívaní himalájskych bylín a vnútornému rozmeru človeka.

Aby sme sa mohli starať o svoj osobný rozvoj, potrebujeme k tomu zdravé telo a schopnosť viac počúvať impulzy svojej duševnej i fyzickej existencie. Pokiaľ sme v bližšom kontakte sami so sebou, potom pocítime väčšiu potrebu žiť v súlade so svojou vlastnou prirodzenosťou. To je jeden z hlavných princípov ajurvédy, určiť individuálnu konštitúciu (prakriti), uchovávať jej rovnováhu a na základe toho posilňovať vitalitu organizmu tak, aby mohol v plnom zdraví dosiahnuť dlhovekosť a naplnenie zmyslu našej pozemskej existencie. V prípade psychosomatickej nerovnováhy dochádza k vychýleniu jednej z dóš, ktorá potom narúša zdravé fungovanie niektorej z ciest (srót) a ďalej preniká do príslušného tkaniva (dhátu) a vedie k jej ochoreniu. Prílišný nadbytok jednej z troch dóš sa teda vždy prejavuje psychickou nevyrovnanosťou a nesprávnou funkciou niektorých telesných orgánov.

Môžete nám podrobnejšie popísať ako prebieha spracovanie vašich ajurvédskych prípravkov?

Naša rodinná produkcia bylinných čajov v Nepále pristupuje k spracovaniu ajurvédskych bylín tradičným spôsobom. Byliny sú zbierané vo voľnej prírode na rozsiahlom území západného, južného a severovýchodného Nepálu. Niektoré druhy sú znášané z vysokohorských oblastí, iné sa zbierajú v tradícii rodinných generácií na malých poliach v podhorí Himalájí, kde je vďaka pravidelnému monzúnovému obdobiu dostatok vlahy, ktorá poskytuje spolu so subtropickým podnebím a úrodnou pôdou ideálne podmienky pre prirodzene ekologické poľnohospodárstvo.

Po starostlivom sušení rastlín na slnku prichádza na rad proces čistenia a až potom dochádza k miešaniu ich jednotlivo rozomletých častí – kvetov, plodov, semien, stoniek, listov, kôry, podzemkov a koreňov – podľa pripravených receptúr. Celý priebeh prípravy bylinných čajov prebieha na báze čisto ručného spracovania bez technického vybavenia modernej mechanizácie. Na základe tohto prístupu, ktorý ide ruka v ruke s harmóniou prírody a rytmom života miestnych ľudí, si každá bylina uchováva nielen svoje zdraviu prospešné výťažky, ale aj svoju liečivú potenciu, ktorej sa v ajurvéde hovorí prabhava.

Podobne je to aj u ajurvédskych elixírov čiže avalehas. Ich príprava prebieha tak, ako je popisovaná v klasických ajurvédskych textoch. Ich základom je ajurvédsky plod Amalaki, ktorý pochádza od drobných pestovateľov, ktorí ho ručne zberajú zo stromov embiliky lekárskej v regiónoch ich prirodzeného výskytu na území indických štátov Rajasthan a Gujarat. Celý plod sa najprv ponorí do kúpeľa s horúcou vodou, aby sa od jadra oddelila jeho výživná dužina. Potom sa podľa individuálnych receptúr pripraví bylinný odvar zo zmesi jednotlivých častí desiatok rastlín, ktorý sa potom premieša s mäkkou dužinou Amalaki. V nasledujúcom procese ďalšieho zahrievania dochádza k odparovaniu prebytočnej vody až v záverečnej fáze zostane len konzistencia v podobe bylinného džemu, ktorý je základom čavanpraša/Chyawanprasha a ďalších ajurvédskych nutričných i očistných elixírov.

Všetky tieto ajurvédske zdravotné prípravky v podobe čajov, elixírov alebo horúcich nápojov – a tiež sušené ovocie amalaki – sú dostupné vo väčšine zdravých výživ či obchodov s bylinkami, prípadne na našom e-shope. Dôležité je dodržiavať návod na prípravu a užívať prípravky pravidelne.

Aký vplyv má ajurvéda na váš život?

Ajurvéda nás nesmierne obohatila svojím komplexným poňatím života, ktorý vníma človeka ako neoddeliteľný a vzájomne prepojený celok tela, vitálnej energie, mysle a duše. Vďaka svojim osobným skúsenostiam s jogou a meditáciou vieme, že jedného dňa v živote človeka nadíde čas, kedy si jednoducho uvedomí, že nie je len tým, čo si myslí alebo vníma svojimi zmyslami, ale že má aj duševnú existenciu, ktorá je vnútorným obyvateľom jeho tela a pozorovateľom životných udalostí.

Joga a ajurvéda nás učia ako viac načúvať svojmu telu a vnútornému prúdu života v duchu tradičného príslovia: „Ak lepšie porozumieme sami sebe, potom lepšie porozumieme ostatným ľuďom a svetu okolo nás“. Na základe toho človek neustále odhaľuje širšie väzby a súvislosti, ktoré utvárajú a ovplyvňujú jeho duševný a fyzický stav. To, ako sa cítime, začína často pri našej strave a ochote zmeniť vo svojom každodennom živote niektoré doterajšie zvyky a stereotypy, ktoré sú často zdrojom našich problémov.

Môžeme jednoducho povedať, že náš vlastný organizmus má svoju vlastnú inteligenciu a poskytuje nám všetky potrebné odpovede v podobe signálov, ktoré buď počúvame alebo nie. Koreň je vždy skrytý hlbšie pod povrchom, rovnako tak sa v našom tele odohrávajú skryté mechanizmy, ktoré determinujú naše životné skúsenosti. Z praktického pohľadu sa teda človek na základe aktívnej starostlivosti o správnu činnosť svojich telesných funkcií snaží zároveň o vedomé ovládanie svojich myšlienok a emócií, aby vo svojom tele dokázal obnoviť prirodzený stav harmónie, ktorý sa prejavuje ako duševné a fyzické zdravie.

Mohli by ste nám prezradiť 3 ajurvédske tipy, ktoré človek môže začať takmer okamžite uplatňovať v bežnom živote na posilnenie tela i mysle?

Prvou vecou je určite cvičenie jogy a meditácie - ráno a večer pred spaním stačí 5-10 minút vedomého pozorovania svojho dychu. Nadychujte sa veľmi pomaly a ticho – tak, že keby vám dal niekto k nosu tenkú niť, ani by sa nepohla. A keď vydychujete, pokúste sa vydychovať ešte pomalšie, než ste sa nadychovali. Táto jednoduchá prax dodá mysli pokoj a pozitívnu energiu, bez ktorej sa v dobrom živote nemožno zaobísť.

Ďalším jednoduchým tipom je pravidelné užívanie čavanprašu/ Chyawanprashu – nutričného bylinného elixíru, ktorý je v systéme ajurvédskeho lekárstva považovaný pre svoje revitalizačné účinky za „elixír života“. Jeho základom je ovocie amalaki spolu s jedinečnou kombináciou desiatok bylín, ktoré svojimi antioxidačnými vlastnosťami prospievajú gastrointestinálnemu zdraviu = tráveniu, optimálnej činnosti imunitného systému a komplexnej vitalite telesných tkanív.

A potom zlatým pravidlom zdravia tela i mysle je pohyb – skrátka v zdravom tele zdravý duch. V dnešnej spoločnosti, keď väčšina z nás sedí v kancelárii alebo aute, si musíme potrebnú dávku pohybu nahradiť. Potrebujeme sa zbaviť toxínov, psychického a mentálneho napätia, aby sme dokázali udržať svoju vnútornú rovnováhu a naše individuálne nastavenie dóš, ktoré nám zaisťuje zdravý chod organizmu. A nezabúdajme na zlatú strednú cestu – umiernenosť vo všetkom – v strave, myšlienkach, pohybe, pracovnom režime i voľnočasových aktivitách.

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.