Nachádzate sa tu

Pečené sladké zemiaky po ajurvédsky

Sladké zemiaky čiže batáty sú nutrične hodnotná a podľa ajurvédskej terminológie sattvická potravina. Sattva je jedna z troch vlastností prírody prejavujúca sa rovnováhou, svetlom a ľahkosťou. Sattvická strava udržuje telo v harmónii a posilňuje zdravú a vyváženú myseľ.

Sladké zemiaky majú oranžovú až fialkastú šupku a pochádzajú z teplých oblastí subtropického a tropického pásma. Okrem vitamínu C obsahujú veľké množstvo betakaroténu, teda provitamínu A, z ktorého si naše telo vytvára vitamín A. Ten má pozitívny vplyv na imunitný systém, dobrý zrak a zdravú pokožku. Ich sladká chuťje spôsobená prítomnosťou prírodných cukrov fruktózy, glukózy a sacharózy. Sú bohaté tiež na vlákninu.

Pre jednu porciu budete potrebovať:

  • 1 veľký alebo 1 a 1/2 stredný batát
  • 1 vrchovatú lyžička kurkumy
  • 1 zarovnanú lyžička mletého koriandra
  • 2 vrchovaté lyžičky drvenej rímskej rasce (môže byťaj obyčajná)
  • 1 vrchovatú lyžičku sladkej papriky
  • 2 zarovnané lyžičky himalájskej soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžice ghí

Príprava:

Dáme predhriať rúru na 200 °C. Na plech rozotrieme ghí. Sladké zemiaky očistíme (oškrabeme ako zemiaky alebo šupku ponecháme - obsahuje zdravú vlákninu) a nakrájame na plátky (kolieska) široké1/2 cm. Sladké zemiaky môžeme pred nakrájaním na plátky pozdĺžne rozrezaťna polovicu, aby sa lepšie krájali. Všetko korenie zmiešame a sladké zemiaky v ňom obalíme a poukladáme vedľa seba na plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme do zmäknutia 15 - 20min. Vhodná príloha k nim môže byť vaša obľúbená nátierka alebo čerstvý zeleninový šalát.

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.