Nachádzate sa tu

Vznešené prírodné vonné zmesi z Japonska

Vôňe obohacujú ľudský život viac, než by sa mohlo zdať. Uchovávajú okrem iného napríklad podobu našich spomienok na konkrétne miesta a prežité situácie a tým nám ich vrývajú viac do pamäte. Určité vône majú navyše schopnosť vytvoriť posvätnú atmosféru, vďaka ktorej sa ľudská myseľ dokáže pozdvihnúť nad všednú úroveň každodennej existencie.

S vonnou tyčinkou z východu na západ

Užívanie vonných tyčiniek sa rozvíjalo už od staroveku, predovšetkým v budhistickej a hinduistickej tradícii a neskôr aj v ďalších náboženských smeroch. V Japonsku, Indii, Tibete a Číne sa tak výroba vonných zmesí stala posvätným rituálom, ktorý súvisí s vykonávaním duchovnej praxe. Vonné tyčinky sa odvtedy zapaľujú vo svätyniach a chrámoch, aby očistili vzduch od negatívnych vibrácií a lepšie sa navodila kontemplatívna atmosféra pri modlitbách a meditáciách. Určité typy vôní dokážu stimulovať ľudskú myseľ tak, aby uspokojila svoje myšlienky, sústredila sa na trvalejší zdroj pravdy vo vnútri nás a prehĺbila tak zážitok mieru, spokojnosti a harmónie.

Kvalitné vonné esencie a tyčinky vrátane kadidla z východu putovali na západ rovnako ako korenie a ďalší tovar z orientu na chrbtoch tiav v karavánach po hodvábnej ceste alebo po mori na palubách drevených lodí. Postupne sa tak vôňa z východu stali bežnou súčasťou životov ľudí po celom svete a začali sa používať pri bežných udalostiach napríklad na spríjemnenie atmosféry v domácnosti, odpočinku po práci alebo k relaxačným masážam.

Účinky vonných zmesí

Každá bylina, korenie či drevina má už od pradávna svoj vlastný terapeutický účinok, práve aj preto každá vôňa jednotlivo zapálenej zmesi má svoj jedinečný vplyv na naše telo, ducha i myseľ. Preto Majstri vôní boli veľmi často dobrými znalcami účinkov jednotlivých rastlín, čo im umožňovalo jednoduchšie a účinnejšie miešanie jednotlivých zmesí na konkrétne účely. Zatiaľ čo niektoré zmesi dokážu vytvoriť atmosféru príjemnej pohody, pokoja a odpočinku, iné majú schopnosť posilniť našu koncentráciu a zbystriť pozornosť.

Už ste skúsili tradičné prírodné vonné zmesi z Japonska?

Vonné tyčinky zo známej série Kenmei Do a Hikali Koh pochádzajú od Majstrov starodávneho umenia vôní japonských chrámov, ktorí po stáročia odovzdávali túto skrytú znalosť svojim najvyberanejším žiakom. Prvé záznamy receptov vonných zmesí boli dochované v Japonsku pred tisíc rokmi. Receptúry boli odovzdávané predovšetkým verbálne a udržiavané v prísnom utajení po mnoho storočí, preto mnoho starodávnych receptúr zostáva širšej verejnosti stále skrytých. Aj dnes sú tieto zmesi vyrábané stále tradičným spôsobom v malých rodinných manufaktúrach.

Vonné byliny, vzácne drevá, živica a mach

Hlavnou podstatou tradícii japonských vôní je ich výnimočné zloženie zmiešané z vonných bylín, driev, stromových kúr, živíc, machov a korenia ako je napr. škorica, badián a muškátový oriešok. Typické japonské vône sú všeobecne zriedkakedy kvetinové. Kvetinové alebo zelené podtóny vôní sú oceňované len v kombinácii s vyššie spomínanými ingredienciami. Ich základom je drevo tropického stromu Persea thunbergii čiže japonsky Tabu-no-ki spolu so santalovým drevom. Rozomletý drevený prášok tohto stromu sa mieša s vodou a vytvára tak tvárnu pastu, do ktorej sa potom primiešavajú ostatné jemne rozomleté prísady. Výsledná vonná pasta sa potom lisuje a pretláča cez drobné okrúhle otvory. Vylisované tyčinky sa potom krájajú, sušia a sú uložené v suchých miestnostiach na 1-4 roky k dôkladnému dozretiu arómy.

Tradične rozdeľujeme japonské vonné zmesi na jarné, letné, jesenné a zimné. Jarné a letné vône sú viac jemné, svieže, ľahké a často sladkasté. Ich základ tvoria vonné byliny, menej častejšie potom kvety, zatiaľ čo jesenné a zimné vône sú ťažšie, korenistejšie, hutnejšie a výraznejšie. Základom v nich sú predovšetkým korenia ako je napr. škorica, klinčeky, byliny, dreviny a živica.

Jemnosť a prírodná kvalita

Od klasických bežne dostupných vonných tyčiniek sa rady Kenmei Do a Hikali Koh líšia svojou 100% prírodnou kvalitou a originalitou zloženia. Neobsahujú žiadne chemické prísady, ani bambusové či iné drievko, ktoré po vyhorení tyčinky nepríjemne tlie a môže pôsobiť dráždivo. Preto sú tieto vonné zmesi vhodné aj pre citlivých jedincov.

Spríjemnite si zimné večery voňavým dotykom vzdialeného Japonska, ktoré vás unesie do svojho jedinečného sveta poézie, umenia, malebných záhrad a prekrásnych chrámov. Vneste do svojho života nový zmysel pre pokoru a vznešenosť!

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.