Nachádzate sa tu

Ghí - ajurvédsky „elixír zdravia"   

Ghí alebo ghee je sanskrtský výraz pre prepustené maslo. V sanskrte je ghee známe ako ghrta - slovo odvodené od základu „ghr" čo znamená „žiariť".

Prenesene tento preklad znamená schopnosť prepojenia tela a mysle. V Indii je ghee spájané často so synonymom „elixír zdravia" vďaka silnému vplyvu na celkové posilnenie organizmu, podpore mozgovej činnosti a predĺženiu života.

Rozdiel medzi maslom a ghí                                                                                                                               

Ghí vzniká pomalým zahriatím nesoleného masla. Vďaka ohrevu sa tak začínajú oddeľovať jednotlivé zložky ako je laktóza, cukor a mliečne bielkoviny v podobe peny. Po chvíli dochádza k odparovaniu všetkej vody a manuálnemu odstráneniu cukru i laktózy. Na konci nám teda zostane len číra zlatistá tekutina, čistá esencia - ghí. Od klasického masla sa líši predovšetkým svojím zložením - je to takmer 100% tuk, zatiaľ čo normálne maslo obsahuje tuku len cca 83% a navyše vodu, srvátku či laktózu. Ghí je tak po tejto úprave vhodnou výživovou alternatívou pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Je nutné spomenúť, že ghí si aj po prepustení zachováva všetky vitamíny ako je napr. vitamín A, E a minerály ako draslík, horčík a železo. Ďalej obsahuje kyselinu maslovú, chráni črevnú sliznicu, pôsobí protizápalovo, pomáha udržiavať hladinu inzulínu, znižuje hladinu cholesterolu, odbúrava tuky, podporuje rast svalovej hmoty a pôsobí ako silný antioxidant. Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny zároveň pôsobia ako nervové a mozgové tonikum.

Ghí v ajurvéde

Z histórie vieme, že už pred 5000 rokmi staroindickí žreci poznali blahodárne účinky ghí na podporu tela i mysle. Ghí je tak od pradávna považované za jeden z najdôležitejších a nejblahodárnejších prostriedkov ajurvédy. Patrí medzi najviac sattvické potraviny, ktoré sú známe svojou čistou, harmonizujúcou a povznášajúcou povahou. Sattvické potraviny podporujú fyzickú silu, čistú myseľ, dobré zdravie a dlhovekosť. Preto je ghí často neoddeliteľnou súčasťou tradičných ajurvédskych receptúr, očistných aj rasajánových terapií a indických kultúrnych zvyklostí.

V spise Sushruta Samhita sa o ghí uvádza nasledovné: „Ghrita je sladká, mierna, mäkká, chladná, mastná, nezvyšuje vlhkosť v telesných tkanivách, zlepšuje pohyb potravy v tráviacej sústave, pomáha pri kolike a horúčke, zmierňuje vatu a pittu, zvyšuje Kaphu, vyživuje dhátus a posilňuje odžas, povzbudzuje pamäť a inteligenciu, pôsobí blahodárne na pleť, hlas, krásu, jemnosť, vitalitu, silu života a dlhovekosť.

Ghí je v ajurvédskej medicíne používané ako médium, prostriedok či vodič (anupána) na prípravu, užívanie, smerovanie a lepšie vstrebávanie účinkov tradičných bylinných prípravkov. Takúto úlohu zastáva ghí aj v prípade najznámejšieho ajurvédského „elixíru života" - Chyawanprash, nutričného bylinného džemu, ktorý je zložený z jedinečnej kombinácie bylín, amalaki a ghí. V Indii sa pripravuje a užíva úspešne už 3000 rokov a našli by ste tam mnoho tradičných výrobcov, ktorí si svoje unikátne receptúry starostlivo strážia a odovzdávajú z generácie na generáciu ako rodinné bohatstvo. Antioxidačné vlastnosti Chyawanprash prospievajú gastrointestinálnemu zdraviu, optimálnej činnosť imunitného systému a komplexnej vitalite telesných tkanív organizmu. Odporúčame užívať ráno a večer 1-2 čajové lyžičky zapité dúškom vlažného bio mlieka, rastlinného mlieka alebo vody. Ponúkame v 300 g balení.

 Návod na prípravu ghí:

  • Kvalitné nesolené maslo s čo najvyšším obsahom tuku pomaly za občasného miešania rozpustíme v hrnci so silným dnom.
  •  Na miernom plameni maslo varíme cca 20-30 min. až do doby, než sa z neho vyvarí všetka voda.
  •  Počas varenia sa na povrchu tvorí pena z mliečnych bielkovín, laktózy a cukru, ktorú priebežne zbierame lyžicou a dávame preč.
  • Keď sa na dne objaví zlatohnedá usadenina, odstavíme hrniec z ohňa, aby sa nám maslo neprepálilo.
  • Po zobratí peny a odparení vody zostane v hrnci číra zlatistá tekutina s usadeninami na dne hrnca - ghí.
  •  Necháme  trochu schladiť a teplé ghí  precedíme cez plátno alebo plienku do pripravenej nádoby zo silnejšieho skla alebo keramiky

Súvisiace produkty

CHYAWANPRASH

Zdravie & imunita

CHYAWANPRASH
8,50 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.