Nachádzate sa tu

Moringa známa ako „strom života”

Moringa, latinsky moringa oleifera, je štíhly strom rastúci na úpätí Himalájí z čeľade moringovitých. Momentálne rastie na celom indickom subkontinente, v Arábii, Afrike a na Madagaskare, avšak v ušľachtilej podobe sa pestuje už po celom svete.

Moringa dorastá do výšky až 12 m a je charakteristická svojimi cca. 30 cm dlhými latami kvetov a kapsulami tvaru struku s vysoko olejnatými semenami. Niekedy sa prezýva aj „chrenový strom" alebo „paličkový strom".

Moringa ako univerzálny všeliek

Moringa je mnohými kultúrami popisovaná ako univerzálny „všeliek". Pre svoje blahodarné účinky je a bola známa nielen v ajurvéde, ale aj v starodávnom Egypte a neskôr aj v antickom Grécku a Ríme. V Afrike je prezývaná ako „strom zázrakov". V modernom svete je zaraďovaná medzi tzv. „Superfoods" čiže superpotraviny, ktoré sú charakteristické svojím vysokým obsahom živín, vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidačných látok.

Všestranné využitie moringy je spojené predovšetkým s indickým subkontinentom a Afrikou, kde sa spracovávajú najmä jej listy, ktoré bývajú súčasťou bežnej stravy a pridávajú sa do šalátov, polievok a omáčok. Listy sú bohaté na mnoho minerálov ako napr. draslík, fosfor, vápnik, mangán, horčík, zinok a železo, vitamínov ako je betakarotén, riboflavín, biotín, kyselina listová a askorbová, omega 3 a 6 nenasýtených kyselín a bielkovín. Plody vo forme zelených strukov sa užívajú predovšetkým v Indii. Semená moringy sa pražia a chutia ako orechy.

Ajurvéda aj tradičné ľudové liečiteľstvo využíva takmer všetky časti tohto stromu a to na liečbu až 300 rôznych druhov chorôb. Listy a šťava z listov sa používajú predovšetkým k hojeniu očí pri mechanickom poškodení, pri alergiách, astme, pri ťažkostiach s nadúvaním, proti prejavom starnutia, vysokému tlaku, strate krvi, bronchitíde, cholere, kolitíde, cukrovke, hnačkám, zápalom, počiatočnej patológií kostí a bolestiach hlavy. Korene sa používajú k poruchám trávenia, na tlmenie bolesti, proti parazitom a semená majú predovšetkým protizápalový účinok a tlmia horúčku.

Tradiční liečitelia z juhovýchodnej Ázie moringu používajú ešte k liečbe reumatizmu, nervozity, tuberkulóze, poruchám sluchu, vírusovým infekciám, zápche a šeroslepote. Kvety nachádza využitie ako povzbudzujúci prostriedok pre študentov k podpore bdelosti, lepšej koncentrácii, vyrovnanosti a stimulácii k fyzickej aktivite a chudnutiu.

Odborné štúdie dokázali, že extrakt z moringy má veľmi pozitívny vplyv proti voľným radikálom v tele a pôsobí ako silný antioxidant proti starnutiu organizmu. Ďalej bolo dokázané výrazné zníženie hladiny cukru v krvi, rovnako ako zníženie lipidov v plazme.

Ako získať moringu u nás?

A v akej podobe môžete moringu získať u nás? Väčšinou na ňu narazíte v podobe prášku, kapsúl alebo sušených listov, dokonca sa dajú zohnať aj semienka, ale to je vzhľadom k slovenskému podnebiu výzvou pre skutočných záhradníkov. Vyskúšať môžete našu unikátnu kombináciu Amalaki s moringou pre posilnenie imunity a väčšej odolnosti voči stresu vo forme čisto namletého prášku v RAW kvalite, ktorý môžete ľahko zaliať horúcou vodou, spríjemniť chuť medom, či pridať do smoothie, štiav či kaší.

 

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj MORINGA

Imunita & odolnosť voči stresu

AMALAKI nápoj MORINGA
6,60 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.