Nachádzate sa tu

Smoothie pre očistu a odkyslenie s Amalaki a mladým jačmeňom

Ako a z čoho si jednoducho a rýchlo pripraviť zdravý nápoj, ktorý bude čistiť telo, dodá mu vitamíny, enzýmy a antioxidanty a posilní prirodzenú obranyschopnosť organizmu? Stačí si kúpiť:

Jablko a hrušku opláchneme, nakrájame na menšie kúsky (bez jadierok) a vložíme do mixéra. Pridáme 250 ml čistej vody a dve čajové lyžičky jemne namletého prášku Amalaki s mladým jačmeňom. Mixujeme 1 minútu a máme dve porcie chuťovo vyváženého nápoja na ranný rozjazd do nového dňa.

Amalaki a mladý jačmeň

Emblica officinalis a hordeum vulgare sú dve superpotraviny, ktoré si v dnešnej dobe mnoho ľudí obľúbilo a zaradilo ich do svojej pravidelnej stravy - a to v podobe na slnku sušeného ovocia (amalaki), ktoré sa jednoducho zje, alebo rozomletého prášku (amalaki, mladý jačmeň), ktorý možno užívať v kapsuliach alebo rozpustený vo vode.

Ďalšou zaujímavou možnosťou, o ktorej sa zatiaľ toľko nehovorí, je primiešať čistý prášok do čerstvo vylisovaných štiav alebo smoothie. Mladý jačmeň obsahuje horčík, ktorý prispieva k alkalizácii organizmu a jeho elektrolytickej rovnováhe. Je ideálny teda pre jarné odkyslenie organizmu. Vitamín B6 podporuje normálnu tvorbu červených krviniek a obsiahnutá meďzase pomáha s prenosom železa a kyslíka v tele. V kombinácii s namletým amalaki potom zvyšuje schopnosť vstrebávania železa, znižuje mieru únavy a vyčerpania a podporuje energetický metabolizmus a vysokým obsahom vitamínu C posilňuje imunitný systém. 

Čo všetko teda v tomto smoothie vypijete:

  • široké spektrum antioxidantov (látky znižujúce bežný oxidačnýproces, ktorý má na svedomí starnutie a odumieranie buniek)
  • bioflavonoidy (vitamíny podporujúce odolnosť bunkových stien proti prenikaniu škodlivých látok - voľných radikálov)
  • dôležité esenciálne aminokyseliny
  • vápnik, železo, fosfor, horčík, meď
  • vitamín C, B1, B2, B6, karotén
  • 5 chutí zo šiestich - pre vyrovnanie troch biologických energií váta, pitta a kapha

Prírodný zdroj vitamínu C

Nielen v ajurvéde sa amalaki cení pre svoj vysoký obsah vitamínu C a antioxidanty. Vitamín C obsiahnutý v tomto malom indickom ovocí sa významne podieľa na očiste tela od voľných radikálov a povzbudzuje obranyschopnosť organizmu.

Koľko vitamínu C potrebujem?

Spotreba vitamínu C je u každého veľmi individuálna. Odporúčaná dávka vitamínu C sa pri zdravom životnom štýle pohybuje bežne okolo 60 mg. Pri ochorení dýchacích ciest odporúčajú lekári dennú dávku od 100 - 150 mg. V prípade väčšej záťaže (napr. aj stresovej) sa jeho spotreba zvyšuje ažna niekoľko tisíc mg. Zvýšenú spotrebu vitamínu C majú športovci, ľudia s oslabenou imunitou, chorí, diabetici, fajčiari a alkoholici. Bežnú spotrebu vitamínu C ovplyvňuje zloženie stravy a príjem tekutín, ale aj fyzická námaha a psychický stres. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje únavou, krvácaním ďasien a celkovo zníženou odolnosťou proti infekciám. Vitamín C sa v tele neukladádo zásoby, a preto je nutného prijímať pravidelne. Zvlášť deti, staršía choríľudia ho potrebujúv pravidelných denných dávkach. Prírodne získaný vitamín C má prirodzene vyššiu účinnosť ako ten, ktorýje synteticky pripravený.

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj MLADÝ JAČMEŇ

Imunita & odkyslenie a detoxikácia

AMALAKI nápoj MLADÝ JAČMEŇ
6,60 €
-+

AMALAKI plod natural

Imunita & žalúdok

AMALAKI plod natural
3,50 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.