Nachádzate sa tu

Zapojte sa do ajurvédskej očisty I. – lymfa & krv

Očista organizmu je podľa ajurvédy prostriedkom pravidelnej údržby a možno ju preto vykonávať v rôznej miere kedykoľvek počas roka. Vzhľadom ale k prirodzenému nastaveniu ročných období, ktoré majú vplyv na zvýšenie konkrétnych bioenergií (dóš), je očista najviac potrebná na konci zimy a na jar.

Toto obdobie je v znamení kaphy, dóše utvorenej z elementu vody a zeme. Spôsobuje jarnú malátnosť, zahlienenie a stagnáciu odpadových látok (ámy), ktoré telo v období menšieho pohybu a väčšej potreby stravy, nazhromaždilo. Tomu sa dá zabrániť cielenou očistou organizmu, a preto vám ponúkame náš malý seriál na pokračovanie, ktorý vám poradí vhodnú ajurvédsku kúru na konkrétny jarný mesiac.

Aby vám očista zapôsobila, užívajte jednu z odporúčaných kúr počas 3 týždňov a dodržujte pri tom jednoduché základné pravidlá spomínané nižšie. Potom si 4. týždeň dajte pauzu a počas ďalšieho mesiaca môžete pokračovať s výberom kúr, ktoré vám v tomto detoxikačným seriáli na pokračovanie prinesieme v apríli. 

Ajurvédska detoxikačná kúra

  • Dĺžka trvania: 3 týždne
  • Užívanie: 2 - 3x denne
  • Kedy: ráno nalačno a večer aspoň hodinu po jedle

Ajurvédske kúry vhodné na MAREC

Vyberte si z dvoch možností podľa vlastného zdravotného stavu a potreby:

Lymfa je súčasťou prvého ľudského tkaniva nazývaného rasa. Toto základné tkanivo vo forme bezfarebnej tekutiny, ktorá vzniká z každodennej stravy, má na starosti výživu ďalších tkanív a jej súčasťou sú aj biele krvinky a krvné sérum. Lymfatický systém odvádza škodlivé látky z tela, ktoré sa hromadia v lymfatických uzlinách a stará sa o obranyschopnosť organizmu.

Kvalitné a čisté plazmatické tkanivo (rasa dhatu) je základným východiskom pre celkové zdravie organizmu. Jeho funkciu a kvalitu možno podporiť ajurvédskou kúrou Detoxikácia lymfatickej sústavy, ktorá obsahuje ajurvédsky bylinný čaj Nagara a nutričný bylinný elixír Rasaprash.

Krv ako druhé tkanivo ľudského tela, vyživovaná rasou, rozvádza výživu ďalej do celého tela a vyživuje svaly, tuk, kosti a kĺby, nervový systém a reprodukčnú sústavu. Je prenášačom životne dôležitých prvkov a látok, ale aj toxínov, ktoré vznikajú nedostatočným spracovaním potravy v črevách, a antigénov (látky, ktoré organizmus vyhodnotí ako cudzie a vytvorí proti nim protilátky).

Filtrácia krvi prebieha v pečeni a aby pečeň mohla svoju funkciu plniť dostatočne ďalej, je nevyhnutná jej každoročná očista. Pre tieto účely slúži ajurvédska kúra Detoxikácia pečene a krvi, ktorá obsahuje ajurvédsky bylinný čaj Kalamegha a nutričný bylinný elixír Raktaprash.

Príprava a užívanie ajurvédskych detoxikačných kúr

Ajurvédsky čaj a bylinný elixír užívajte súčasne vždy ráno (nalačno) a večer, príp. ešte raz počas dňa. Vždy dodržujte odstup od jedla - 2 hodiny po jedle (väčšom) a aspoň 30 minút pred jedlom.

Bylinný čaj vždy povarte 3 - 5 minút, má oveľa väčšiu účinnosť ako obyčajné lúhovanie bylinnej zmesi zaliata horúcou vodou. Jedna čajová lyžička zmesi je určená na 250 ml vody (jedna šálka). Čaj si ale môžete uvariť vo väčšom množstve, aby vám vystačil na celý deň. Čaj pite vždy teplý (môžete uchovať v termoske).

Bylinný elixír stačí len nabrať na čajovú lyžičku a zjesť. Užívajte 1 lyžičku 2 - 3x denne spolu s ajurvédskym čajom, ktorým ho môžete zapiť. Elixír je dobré zapiť vždy, lepšie sa tak vstrebáva. Môžete ho zapiť tiež teplou vodou alebo rastlinným mliekom. Mlieko pri očiste na rozdiel od revitalizačných a regeneračných kúr neodporúčame.

Odporúčaný režim počas očistnej kúry

Očistnému procesu v tele pomáha samozrejme pohyb, ktorý má sám o sebe prirodzené detoxikačné účinky. Podporuje potenie a vylučovanie škodlivých látok z tela a okysličuje všetky bunky, ku ktorým sa lepšie dostávajú potrebné živiny, ale tiež prána - jedna z troch životných energií (ďalšie dve sú tédžas a ódžas), ktorá udržuje životné funkcie organizmu ako je dýchanie, činnosť kardiovaskulárneho systému a mozgová aktivita. 

Pri cielenej očiste je najdôležitejšou dennou dobou ráno. Tu sú 3 základné kroky, ktoré by mali nasledovať po prebudení:

  • Vyprázdniť sa a osprchovať (telo cez noc vylučuje odpadové látky pokožkou). 
  • Vypiť pohár teplej vody s citrónom a 5 minút vykonávať dychové cvičenia, ktoré dodajú mysli kľud a pozitívnu energiu: dýchajte veľmi pomaly a ticho - tak, že keby vám dal niekto k nosu tenkú niť, ani by sa nepohla. A keď vydychujete, pokúste sa vydychovať ešte pomalšie, než ste sa nadychovali.
  • Vypiť šálku očistného ajurvédskeho čaju spolu s lyžičkou bylinného elixíru (s raňajkami potom počkajte aspoň 30 minút, než sa bylinné prípravky dobre vstrebú).

Zároveň odporúčame aspoň 3x za týždeň ľahký beh či rýchlu chôdzu. Chodievajte spať pred polnocou.

Strava vhodná pri očiste

Počas detoxikačnej kúry vynechajte z jedálnička mäsité a mliečne potraviny. Ak ste na ne zvyknutí, pokúste sa výrazne znížiť ich spotrebu - už to samo o sebe bude pre telo úľava. Tiež skúste obmedziť prísun čokolády, sušienok a sladkostí s obsahom bieleho cukru. Nahraďte tieto pochutiny čerstvým, príp. sušeným ovocím bez konzervantov, nesolenými orieškami a čerstvou zeleninou. Dodržujte tiež dostatočný prísun čistej vody a z nápojov vynechajte alkohol a kávu. Obohaťte svoj pitný režim o zeleninové či ovocné šťavy.

Očistný proces so sebou môže prinášať dočasné nekomfortné pocity, ktoré sú spojené s vylučovaním toxínov z nášho tela. Avšak ak vydržíte, očistná kúra spolu s pohybom a ľahkou čerstvou stravou vám prinesie viac energie a pevnejšie zdravie.

Na apríl chystáme ďalšie dve tematické očistné kúry, z ktorých si budete môcť vybrať a pokračovať tak na ďalšej úrovni. Nech sa vám očista podarí!

Súvisiace produkty

Detoxikácia lymfatickej sústavy

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Detoxikácia lymfatickej sústavy
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Detoxikácia pečene a krvi

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Detoxikácia pečene a krvi
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.