Nachádzate sa tu

Zapojte sa do ajurvédskej očisty III. – krásna pleť

Tretím dielom očistného seriálu završujeme našu jarnú ajurvédsku očistu – po marcovom prečistení lymfy a pečene a aprílovej očiste čriev od alergénov, vám prinášame tip na záverečnú očistu, ktorá prospeje vašej pleti.

Po jarných detoxikačných mesiacoch prichádza obdobie, ktoré vstupuje do leta a s tým aj do mesiacov, ktoré ajurvéda považuje za ideálne pre revitalizáciu organizmu. Prečistený organizmus by sa v túto dobu mal dobre posilniť a obnoviť svoje telesné funkcie vďaka cielenej revitalizačnej terapii, ktorú ajurvéda nazýva rasájana. Táto omladzovacia terapia má priniesť výživu telesným tkanivám, ktoré vďaka správne fungujúcemu metabolizmu (očistenému od toxínov a odpadových látok - ámy), neustále regenerujú a posilňujú tvorbu ódžasu (esencie imunitného systému).

Na máj sme pripravili opäť dve kúry, z ktorých si môžete vybrať. Obe fungujú ako vnútorný prostriedok starostlivosti o pleť a užívajú sa teda vnútorne. Sú očistné a zároveň revitalizujú kožné tkanivo. 

Ajurvédske byliny, ktoré prípravky obsahujú, čistia krv a tým aj pokožku podľa jednoduchého ajurvédskeho pravidla – kvalita a čistota krvi sa odráža na kvalite a čistote pleti. Poruchy kožného tkaniva ako sú akné, ekzémy, vyrážky, afty, opary, mykózy a podobne, bývajú teda spojené s prítomnosťou toxických látok v krvi. Tam sa dostávajú z kľúčových orgánov nášho metabolizmu, predovšetkým z pečene a hrubého čreva.   

Aby vám ajurvédska kúra na pleť zapôsobila, užívajte jednu z odporúčaných kúr po dobu 3–4 týždňov a dodržujte pri tom jednoduché základné pravidlá spomínané nižšie. 

Ajurvédska detoxikačná kúra

  • Dĺžka trvania: 3 – 4 týždne
  • Užívanie: 2 – 3x denne
  • Kedy: ráno nalačno, počas dňa 1h pred alebo po jedle a večer pred spaním

Ajurvédske kúry vhodné na MÁJ

Vyberte si z dvoch možností podľa vlastného zdravotného stavu a potreby:

1. Detoxikácia krvi a pokožky

Súčasťou tejto kúry je čaj Gauri, ktorý eliminuje toxíny z krvného obehu. Vďaka obsahu kurkumy a ďalších ajurvédskych bylín s podobnými účinkami pôsobí silne protizápalovo a redukuje napríklad aj prítomnosť kvasiniek v telesných orgánoch. Je tiež výborný pri kožných mykózach a plesniach. Obsiahnutý santal biely má priamy vplyv ako na čistotu krvi, tak aj na dobrý stav pokožky a celkové uvoľnenie tela a mysle. Ďalšia z obsiahnutých bylín, škoricovník, udržiava normálnu hladinu cukru v krvi. Tento čaj uľavuje tiež pri hemoroidoch. 

Súčasťou kúry sú dva elixíry – nutričný Raktaprash pre regeneráciu pečene a obnovu zdravého krvného tkaniva a ďalej očistný Svedaprash, ktorý má na starosti výživu a čistotu pleti. Prvých 10 – 14 dní kúry užívajte s čajom Gauri elixír Raktaprash a potom prejdite na Svedaprash. Elixíry vždy zapite ajurvédskym čajom alebo teplou vodou.

2. Starostlivosť o pleť

Alternatívou k predošlej kúre je potom kombinácia čaju Nimba s elixírom Svedaprashom. Čaj Nimba je hĺbkový čistič krvi a jeho užívanie má priaznivý vplyv nielen na krvný obeh a dobrý stav pleti, ale aj jej čistotu a žiaru. Je tiež jedným z našich najlepších ženských čajov – upravuje menštruačný cyklus, pomáha s vaginálnymi výtokmi, cystami aj počiatočnými štádiami onkologických ťažkostí. Elixír Svedaprash je potom silným antioxidantom pre vitalitu kožného tkaniva, pôsobí preventívne proti tvorbe vrások a pigmentových škvŕn. Obsiahnuté byliny vrátane ajurvédskej manjishty silne prečisťujú a regenerujú pleť a uľavujú pri atopickej dermatitíde, svrbení pokožky, lupienke, ekzémoch, žihľavke a vyrážkach.

K obom kúram odporúčame na pokožku aplikovať čistý sezamový olej.

Dobrý deň, kúpila som si čaj Nimba, pôvodne na akné, asi po dvoch mesiacoch pitia tejto zmesi mi "krupička" z tváre úplne vymizla, okrem toho sa mi tiež zmiernili menštruačné bolesti. S týmto čajom som veľmi spokojná. Ďakujem.

S pozdravom Adela K.

Užívanie a príprava ajurvédskych zdravotných kúr

Bylinný čaj vždy povarte 3–5 minút, má oveľa väčšiu účinnosť ako obyčajné lúhovanie bylinnej zmesi zaliatej horúcou vodou. 1 čajová lyžička zmesi je určená na 250 ml vody (jedna šálka). Čaj si ale môžete uvariť vo väčšom množstve, aby vám vystačil na celý deň. Čaj pite vždy teplý (môžete uchovať v termoske).

Bylinný elixír stačí len nabrať na čajovú lyžičku a zjesť. Užívajte 1 lyžičku 2 – 3x denne spolu s ajurvédskym čajom, ktorým ho môžete zapiť. Elixír je dobré zapiť vždy, lepšie sa tak vstrebáva. Môžete ho zapiť tiež teplou vodou alebo rastlinným mliekom. Kravské mlieko pri očiste na rozdiel od revitalizačných a regeneračných kúr neodporúčame.

Odporúčaný režim počas očistnej kúry

Očistnému procesu v tele pomáha samozrejme pohyb, ktorý má sám o sebe prirodzené detoxikačné účinky. Prospieva rýchlejšiemu metabolizmu, kedy sa črevá ľahšie vyprázdňujú.

Podporuje potenie a vylučovanie škodlivých odpadových látok z tela a okysličuje všetky bunky, ku ktorým sa lepšie dostávajú potrebné živiny, ale tiež prána – jedna z troch životných energií (ďalšie dve sú tédžas a ódžas), ktorá udržuje životné funkcie organizmu ako je dýchanie, činnosť kardiovaskulárneho systému a mozgová aktivita. 

Pri cielenej očiste je najdôležitejšou dennou dobou ráno. Tu sú 3 základné kroky, ktoré by mali nasledovať po prebudení:

  • Vyprázdniť sa a osprchovať (telo cez noc vylučuje odpadové látky pokožkou). 
  • Vypiť pohár teplej vody s citrónom a 5 minút vykonávať dychové cvičenie, ktoré dodá mysli kľud a pozitívnu energiu: dýchajte veľmi pomaly a ticho - tak, že keby vám dal niekto k nosu tenkú niť, ani by sa nepohla. A keď vydychujete, pokúste sa vydychovať ešte pomalšie, než ste sa nadychovali.
  • Vypiť šálku očistného ajurvédskeho čaju spolu s lyžičkou bylinného elixíru (s raňajkami potom počkajte aspoň 30 minút, než sa bylinné prípravky dobre vstrebú).

Zároveň odporúčame aspoň 3x za týždeň ľahký beh či rýchlu chôdzu. Chodievajte spať pred polnocou.

Strava pri očiste

Počas detoxikačnej kúry vynechajte z jedálnička mäsité a mliečne potraviny. Ak ste na ne zvyknutí, pokúste sa výrazne znížiť ich spotrebu - už to samo o sebe bude pre telo úľava. Tiež skúste obmedziť prísun čokolády, sušienok a sladkostí s obsahom bieleho cukru. Nahraďte tieto pochutiny čerstvým, príp. sušeným ovocím bez konzervantov, nesolenými orieškami a čerstvou zeleninou. Dodržujte tiež dostatočný prísun čistej vody a z nápojov vynechajte kávu, alkohol, stimulanty a sladké limonády. 

Očistný proces so sebou môže prinášať dočasné sprievodné prejavy ako je bolesť hlavy, pocit únavy a ťažkosti končatín. Nekomfortný pocit je spojený s vylučovaním toxínov von z tela. Avšak ak vydržíte, očistná kúra spolu s pohybom a ľahkou čerstvou stravou vám prinesie viac energie a pevnejšie zdravie.

Ďakujeme, že ste nasledovali náš jarný očistný seriál. Na leto chystáme ajurvédske odporúčania pre omladenie a revitalizáciu organizmu, tzv. „rasajánové" tipy. Sledujte nás a nech sa vám darí!

Súvisiace produkty

Detoxikácia krvi a pokožky

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Detoxikácia krvi a pokožky
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Starostlivosť o pleť

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Starostlivosť o pleť
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.