Nachádzate sa tu

Ako užívať ajurvédske zdravotné kúry

Ajurvédske zdravotné kúry sú najúčinnejšou formou ajurvédskej domácej terapie, ktorú ponúkame. Odporúčané kombinácie himalájskych ajurvédskych čajov s bylinnými elixírmi alebo ajurvédskymi nápojmi, ktoré každá zdravotná kúra obsahuje, sú starostlivo zvolené a ich jednotlivé prípravky majú navzájom synergické pôsobenie.

Ajurvédske byliny sa pripravujú podľa niekoľko tradičných metód a aplikujú sa v rôznych formách. Ajurvédske čaje sa užívajú vo forme odvaru (kvatha), bylinné elixíry v podobe bylinného džemu (avaleha) a ajurvédske nápoje ako rozomletý prášok (churna).

Vstrebávanie ajurvédskych bylín prostredníctvom ajurvédskych prípravkov

Všetky prípravky založené na ajurvédskych bylinách začínajú pôsobiť akonáhle vstúpia do úst a dotknú sa jazyka. V tomto okamihu dochádza k prvému terapeutickému pôsobeniu na základe ajurvédskych vlastností šiestich chutí (rasa). Prostredníctvom chuťových receptorov na povrchu jazyka tak dochádza k okamžitej reakcii. Sladká chuť je spojená s aktivitou štítnej žľazy, kyslá chuť s pľúcami, slaná chuť s obličkami, pálivá chuť so srdcom a žalúdkom, horká chuť s pečeňou, pankreasom a slezinou a trpká chuť s hrubým črevom. Potom dochádza k pôsobeniu bylinných prípravkov na trávenie v žalúdku a tenkom čreve prostredníctvom zahrievajúcej alebo ochladzujúcej energie (vírja). V konečnej fáze zažívania, ktoré prebieha v hrubom čreve, dochádza k účinku na proces vylučovania (vipáka). Okrem chuti, energii a účinku po zažívaní má každá jednotlivá bylina ešte svoju zvláštnu liečivú potenciu, ktorej sa v ajurvéde hovorí (prabhava).

Jemné sliznice celého tráviaceho systému umožňujú rýchle vstrebávanie liečivých účinkov do krvného obehu, ktoré sa ďalej všeobecne prejavujú očistným efektom v prípade čajov, regeneračným aspektom na úrovni tkanív a buniek v prípade elixírov a posilňujúcim účinkom na úrovni imunitného systému v prípade nápojov.

Návod na užívanie jednotlivých kombinácií ajurvédskych kúr

V prípade, že ajurvédska kúra obsahuje 1 čaj + 2 rovnaké elixíry

-       Užívajte 2- 3x denne šálku čaju spolu s lyžičkou elixíru. Dve balenia elixíru vám vystačia na 1 balenie čaju.

V prípade, že ajurvédska kúra obsahuje 1 čaj + 2 rôzne elixíry

-       Užívajte 2- 3x denne šálku čaju spolu s lyžičkou prvého elixíru a po spotrebovaní užívajte ďalší druh. Pokiaľ sa jedná o kombináciu, keď jeden z elixírov je Chyawanprash, môžete užívať ráno s čajom jeden elixír a večer ten druhý.

V prípade, že ajurvédska kúra obsahuje 1 čaj + 1-2 elixíry + 1 horúci nápoj

-       Užívajte 2 x denne šálku čaju spolu s lyžičkou elixíru a počas dňa šálku horúceho nápoja (môžete užívať tiež pridaním do smoothies).

V prípade, že ajurvédska kúra obsahuje 2 čaje + 2 elixíry

-       Nasledujte odporúčanie uvedené v karte danej ajurvédskej kúry, kde je postup detailnejšie rozpísaný.

Ajurvédsky ročný režim

Ajurvédske kúry opisujú prirodzený režim ročných období. Po jarnej detoxikácii je telo pripravené na letnú revitalizáciu a omladenie tkanív. Ďalej nasleduje obdobie ochladenia, kedy je potrebné opäť dbať na očistu a zároveň posilnenie imunity, aby organizmus nepodliehal zvýšenému riziku oslabenia. Po tomto náročnejšom období potom prichádza zima, kedy je potrebná celková psychosomatická regenerácia a relaxácia.

Zdravotné kúry sa však dajú užívať podľa individuálnych potrieb ľubovoľne kedykoľvek počas roka.

Užívanie ajurvédskych kúr

Aby vám očista či posilnenie organizmu zapôsobili, užívajte kúru po dobu 1 - 3 mesiace a dodržujte pri tom jednoduché základné pravidlá spomínané nižšie.

  • Dĺžka trvania: 1 - 3 mesiace
  • Užívanie: 2 - 3x denne
  • Kedy: ráno nalačno, počas dňa 1h pred alebo 1h po jedle a večer pred odpočinkom

Očistné a detoxikačné kúry (jar) / Rekondičné kúry a posilnenie imunity (jeseň)

Pri cielenej očiste a ozdravení je najdôležitejšou dennou dobou ráno. Tu sú 3 základné kroky, ktoré by mali nasledovať po prebudení:

  • Vyprázdniť sa a osprchovať (telo cez noc vylučuje odpadové látky pokožkou). 
  • Vypiť pohár teplej vody s citrónom a 5 minút vykonávať dychové cvičenia, ktoré dodajú mysli kľud a pozitívnu energiu: dýchajte veľmi pomaly a ticho -tak, že keby vám dal niekto k nosu tenkú niť, ani by sa nepohla. A keď vydychujete, pokúste sa vydychovať ešte pomalšie, než ste sa nadychovali.
  • Vypiť šálku očistného ajurvédskeho čaju spolu s lyžičkou bylinného elixíru (s raňajkami potom počkajte aspoň 30 minút, než sa bylinné prípravky dobre vstrebú).

Zároveň odporúčame pravidelný ľahký beh či rýchlu chôdzu a chodiť spať pred polnocou.

Počas detoxikačnej/ozdravnej kúry vynechajte z jedálnička mäsité a mliečne potraviny. Ak ste na ne zvyknutí, pokúste sa výrazne znížiť ich spotrebu. Tiež obmedzte čokoládu a sladkosti s obsahom bieleho cukru. Nahraďte tieto pochutiny čerstvým, príp. sušeným ovocím bez konzervantov, nesolenými orieškami a čerstvou zeleninou. Dodržujte tiež dostatočný prísun čistej vody a z nápojov vynechajte kávu a coca-colu alebo ich nahraďte zdravšou alternatívou.

Očistný proces so sebou môže prinášať dočasné sprievodné prejavy ako je bolesť hlavy, pocit únavy a ťažkosti končatín. Nekomfortný pocit je spojený s vylučovaním toxínov z tela von. Avšak ak vydržíte, očistná kúra spolu s pohybom a ľahkou čerstvou stravou vám prinesie viac energie a pevnejšie zdravie. 

Omladzujúce a revitalizačné kúry (leto) / Regeneračné a relaxačné kúry (zima)

Pre účinnú revitalizáciu a regeneráciu organizmu je nutné docieliť harmonického metabolizmu, kedy sa živiny z bežnej stravy aj z ajurvédskych prípravkov správne a dostatočne vstrebávajú a poskytujú tak telu potrebnú výživu. Toho sa docieli vhodnou zdravou stravou a životným štýlom v súlade s individuálnou konštitúciou a tiež lepším zvládaním, obmedzením, alebo úplnou elimináciou stresových faktorov.

7 jednoduchých typov pre lepšie zvládanie stresu a zdravú relaxáciu:

  1. Spomaľte svoj neustále zaneprázdnený rytmus života.
  2. Venujte si viac pozornosti, naučte sa relaxovať a doprajte si výživný spánok.
  3. Pripravte si horúci kúpeľ.
  4. Starajte sa o svoju pokožku a potierajte ju sezamovým olejom.
  5. Regenerujte organizmus meditáciou, cvičením, športom alebo pobytom v prírode.
  6. Čítajte inšpirujúce knihy.
  7. Zdieľajte pokojné chvíle s ľuďmi, ktorí vám rozumejú.

Príprava ajurvédskej kúry

Ajurvédsky čaj vždy povarte 3 - 5 minút, má oveľa väčšiu účinnosť ako obyčajné lúhovanie bylinnej zmesi zaliata horúcou vodou a užívajte šálku 2 -3x denne. Jedna čajová lyžička zmesi (2g) je určená na 250 ml vody (jedna šálka). Čaj si ale môžete uvariť vo väčšom množstve a uchovať ho v termoske. Čaj pite vždy teplý.

Bylinný elixír užívajte 2-3x denne. Jednu čajovú lyžičku bylinného elixíru rozmelnite v ústach s dúškom vlažného mlieka či vody. Môžete ho užívať tiež samostatne alebo spolu s ajurvédskym čajom, ktorým ho môžete zapiť. Kravské mlieko odporúčame pri revitalizačných a regeneračných kúrach, pri očiste a detoxikácii poslúži dobre očistný čaj.

Ajurvédsky horúci nápoj získate rozmiešaním 1 čajovej lyžičky (cca 2g) jemne namletej zmesi v 250 ml teplej vody a pridaním medu podľa chuti. Rozomletý prášok alebo "churna" sa konzumuje priamo v teplej tekutine s vodou. Na rozdiel od bežných instantných nápojov neobsahujú čisté zmesi Amalaki nápojov žiadne konzervačné ani prídavné látky, ktoré by zmes rozpustili. Práve konzumácia Amalaki v teplej vode s medom prináša vytúžený zdravotný účinok. Zmes možno tiež pridať do smoothies a čerstvých štiav.

Súvisiace produkty

Detoxikácia tráviacej sústavy

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Detoxikácia tráviacej sústavy
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Komplexná imunita & ochrana organizmu

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Komplexná imunita & ochrana organizmu
-10% 18,25 €
pôvodná cena: 20,30 €
-+

Stres & duševná rovnováha

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Stres & duševná rovnováha
-10% 22,50 €
pôvodná cena: 25,00 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.