Nachádzate sa tu

FAQ - užívanie ajurvédskych prípravkov

Tu nájdete odpovede na často kladené otázky o správnom užívaní, príprave alebo kombinácii ajurvédskych prípravkov na základe otázok našich zákazníkov. Pre ľahšiu orientáciu sú otázky a odpovede usporiadané do niekoľkých rubrík.

Ak je vaša otázka konkrétnejšia a potrebujete sa opýtať na použitie konkrétneho výrobku vo vašom individuálnom prípade, kontaktujte nás e-mailom alebo telefonicky.

  1. Ajurvédske čaje - príprava, užívanie, kombinácia viacerých čajov

  2. Ajurvédske elixíry - príprava, užívanie, kombinácia viacerých elixírov

  3. Ajurvédske zdravotné kúry

  4. Ajurvédske nápoje

  5. Ajurvédske ovocie

  6. Kombinovanie ajurvédskych prípravkov

  7. Všeobecné otázky

1. Ajurvédske čaje

Ako správne pripraviť ajurvédsky čaj, aby mal čo najlepší účinok? Himalájske bylinky je potrebné variť aspoň 3-5 minút, nie len lúhovať. Bylinné zmesi sa pripravujú z rôznych častí rastliny, často vrátane koreňov, ktoré sa musia variť, aby bol odvar skutočne účinný. Na jednu čajovú lyžičku zmesi (približne 2 g) počítajte 250 ml vody. Takto pripravený odvar má silnejší účinok, jemnejšiu chuť (rôzne chute obsiahnutých bylín sa lepšie miešajú) a priaznivejší účinok na trávenie, čo je dôležité pre správne vstrebávanie prospešných výťažkov himalájskych bylín. 

Stačí čaj len zaliať horúcou vodou, nechať vylúhovať a nevariť ho, keď nemám možnosť varenia v práci? Ak používate bylinný čaj skôr na udržanie alebo podporu vášho momentálneho dobrého zdravotného stavu, nemusíte čaj variť a stačí, ak 1 čajovú lyžičku bylinnej zmesi zalejete 250 ml vriacej vody a necháte 10 minút lúhovať (ideálny spôsob pre Ajurvédske relaxačné čaje). Ak sa však spoliehate na hlbšie zdravotné účinky čaju, je potrebné bylinnú zmes povariť. Odporúčame uvariť si ho doma a naliať do termosky, ktorú si môžete vziať so sebou do práce alebo na cesty. Vďaka tomu bude čaj vždy teplý.

Kedy je najlepší čas na užívanie ajurvédskeho čaju? Pre optimálny účinok bylinného odvaru pite čaj teplý najlepšie ráno pred raňajkami (najmä tie s detoxikačnými účinkami) a večer pred spaním, prípadne počas dňa hodinu pred jedlom..

Koľko šálok ajurvédskeho čaju by som mal denne vypiť? Ideálna dávka sú 2 - 3 šálky denne. V prípade potreby alebo akútnej situácie (napr. pri prechladnutí alebo tráviacich problémoch) sa však čaje môžu užívať vo väčšom množstve, a to až do 1,5 litra denne. Aby ste si uľahčili prípravu, môžete naraz uvariť väčšie množstvo bylinnej zmesi a tekutinu udržiavať teplú v termoske alebo ohrievať čaj v hrnci.

Je možné čaje sladiť? Špecifická chuť každého čaju je súčasťou liečebného účinku a zodpovedá ajurvédskym vlastnostiam šiestich chutí. Preto odporúčame nepridávať žiadne sladidlá, ale ak čaj nemôžete piť inak, môžete pridať malé množstvo medu.

V bylinnej zmesi nie je vidieť časti rastlín, ako sme zvyknutí pri slovenských bylinkách, je to v poriadku? Jednotlivé časti bylín (kvety, plody, semená, stonky, listy, kôra, podzemky a korene) sa cielene melú na jemné časti, aby sa umožnilo homogénne premiešanie, ktoré zaručuje najvyššiu kvalitu účinnosti ajurvédskych zmesí. Ide o tradičný ajurvédsky proces spracovania.

Má sa čaj piť hneď po uvarení (aj s čiastočkami bylín) alebo sa má precediť cez sitko? Bylinky, ktoré sa vyvaria a sú na dne pohára, nepite. Ich zdravé výťažky sú v tekutine - bylinnom odvare, ktorý ajurvédska medicína nazýva kvatha. Čaj buď vypite a bylinky nechajte na dne, kde sa usadia, alebo ho preceďte, ak vám tam kúsky byliniek prekážajú.

Mal by sa ajurvédsky čaj piť vždy teplý? Áno, telo lepšie reaguje na teplú tekutinu, pretože zodpovedá teplote vnútorného prostredia, a preto je pre telo priaznivá. Zdraviu prospešné bylinné výťažky sa potom lepšie vstrebávajú. 

Ako dlho sa má ajurvédsky čaj užívať? Čaje sa užívajú dovtedy, kým sa neobnovia požadované funkcie organizmu. Záleží teda na povahe zdravotného problému. Napríklad pri akútnych tráviacich problémoch alebo prechodnom prechladnutí stačí užívať čaj niekoľko dní. V prípade dlhodobejších chronických problémov alebo očistných či regeneračných bylinných zmesí užívajte čaj 1-3 mesiace v súlade s denným dávkovaním (2-3 krát denne) a po skonzumovaní každého 100 g balenia urobte týždennú prestávku.

Je možné užívať ajurvédsky čaj dlhodobo? Každý ajurvédsky čaj je vyváženou zmesou niekoľkých druhov bylín, z ktorých žiadna nie je prítomná v takom množstve, aby svojím jednostranným pôsobením dlhodobo ovplyvňovala organizmus. Účinok ajurvédskeho čaju vzniká synergickým pôsobením obsiahnutých bylín. Preto môžete ajurvédske čaje užívať dlhodobo, ale nezabudnite si po skonzumovaní každého balenia urobiť týždňovú prestávku.

Môžu sa himalájske čaje užívať neobmedzene dlho, možno pol roka, rok, okrem týždňovej prestávky? Áno. 

Je možné pokračovať v užívaní čaju po skonzumovaní viacerých balení alebo je vhodné urobiť prestávku? Áno, po skonzumovaní každého balenia (100 g) si dajte týždeň prestávku.

Môžu sa ajurvédske čaje navzájom kombinovať? Áno, ale nie je dobré užívať ich príliš veľa naraz a záleží aj na tom, o aké druhy čajov ide. Odporúčame užívať maximálne dva čaje súčasne (pri pravidelnom užívaní 2-3 šálky denne). Pri akútnejších zdravotných problémoch možno denne alebo týždenne striedať viac čajov (napr. Tulsi, Dalchini, Katphala alebo Nagara pri prechladnutí a poklese imunity). Ak užívame viac ako jeden druh čaju naraz, pijeme ich vždy oddelene s hodinovým odstupom. Neodporúča sa však súčasne kombinovať čaje, ktoré upravujú funkciu kľúčových telesných orgánov, napr. pečene (Kalamegha) a obličiek (Varuna) atď. V takom prípade by sa mal najprv doužívať jeden čaj a potom začať užívať druhý.

Ako užívať čaj "Apana" na pokojnú menštruáciu? Tento čaj je dôležité piť niekoľko dní pred menštruáciou a potom počas cyklu.  

2. Ajurvédske elixíry

Ako správne užívať ajurvédsky elixír? Užívajte 1 čajovú lyžičku (cca 5 g) 2-3x denne samostatne alebo so šálkou vlažného mlieka/rastlinného mlieka, vody alebo ajurvédskeho čaju, ak ho užívate ako súčasť ajurvédskej zdravotnej kúry spolu s elixírom. Z elixíru si môžete pripraviť aj nápoj: 1 čajovú lyžičku rozmiešajte v 250 ml vlažného mlieka alebo vody. Pre optimálny účinok ho užívajte pred jedlom.

Užívajú sa ajurvédske elixíry po alebo pred jedlom? Ideálne je užívať ich pred jedlom a medzi jednotlivými jedlami ponechať hodinový odstup.

Ako dlho sa majú ajurvédske elixíry užívať? Závisí to od povahy zdravotného problému. Jedno balenie (200 g) vydrží 10-14 dní, preto odporúčame vo väčšine prípadov (ak nejde o akútne ochorenie, ktoré dovtedy pominie) užiť aspoň dve balenia. V prípade vážnejšej korekcie fyzického alebo psychického zdravia je potrebné užívať elixíry v dlhodobejšom režime v rozsahu 1 až 3 mesiacov v súlade s denným dávkovaním.

Môžu sa ajurvédske elixíry užívať dlhodobo? Určite áno, ale po každom mesiaci uživania si urobte týždňovú prestávku. 

Ako chutí ajurvédsky elixír? Celková chuť každého elixíru je súčasťou jeho liečebného účinku a závisí od toho, aké byliny obsahuje. Niektoré sú sladšie, iné trochu trpkejšie, horké alebo pálivé. Všetky sú však predovšetkým sladké vďaka trstinovému sirupu, ktorý obsahujú. Ich špecifická chuť zodpovedá ajurvédskym charakteristikám šiestich chutí a je vnímaná veľmi individuálne podľa aktuálneho zdravotného stavu a dóšického typu človeka.

Môžu sa ajurvédske elixíry kombinovať? Áno, ale odporúčame užívať maximálne dva bylinné elixíry súčasne. Viaceré elixíry sa môžu striedať denne alebo týždenne, ak sa užívajú na obnovenie zdravia pri bežných akútnych stavoch, ako je prechladnutie alebo gastrointestinálne poruchy. V prípade takejto potreby sa elixíry môžu užívať vo väčších množstvách a spotrebovať až 1 balenie za 3 dni. 

Môžem užívať 2 elixíry (Raktaprash a Mutraprash) súčasne alebo mám medzi týmito dvoma produktmi urobiť prestávku? Dbajte na to, aby ste elixíry podávali s odstupom aspoň jednej hodiny, pretože každý z nich je určený na iný zdravotný problém.

Ako uchovávať ajurvédsky elixír po otvorení? Ajurvédske elixíry uchovávajte pri normálnej izbovej teplote aj po otvorení.

3. Ajurvédske zdravotné kúry

Prečítajte si náš článok Ako užívať ajurvédske zdravotné kúry. Okrem návodu na užívanie rôznych kombinácií ajurvédskych produktov tu nájdete aj podrobné odporúčania, ako upraviť svoj režim pri detoxikačných, revitalizačných, posilňujúcich alebo regeneračných terapiách.

Kedy je najlepší čas na užívanie ajurvédskej kúry? Ajurvédsku kúru užívajte 2 - 3-krát denne v nasledujúcich denných časoch: ráno na lačný žalúdok, počas dňa 1 hodinu pred jedlom alebo 1 hodinu po jedle a večer pred odpočinkom.

Ako dlho mám užívať ajurvédsku kúru? Ajurvédska zdravotná kúra sa užíva v rozmedzí 1 - 3 mesiacov. Po každom mesiaci je dobré urobiť si týždennú prestávku. Balenie ajurvédskej kúry - ako ju odporúčame - je vždy určené na 1 mesiac. Ak potrebujete kúru užívať až tri mesiace, musíte si kúru objednať trikrát.

Ako dlho pred jedlom alebo po jedle mám kúru užívať? Odporúčame užívať kúru 1 hodinu pred alebo 1 hodinu po jedle.

Mám užívať všetky produkty ajurvédskej kúry v jeden deň alebo striedavo? Vo väčšine prípadov sú kúry určené na každodenné užívanie všetkých obsiahnutých produktov. Výnimkou sú prípady, keď kúra pozostáva z 2 rôznych ajurvédskych čajov a 2 rôznych elixírov (napr. Detoxikácia od alergénov), v takom prípade použite najprv kombináciu 1 čaju a 1 elixíru a druhý čaj s druhým elixírom nasledujúci mesiac, podľa pokynov pre konkrétnu kúru a akútnosti zdravotného problému. Prečítajte si návod na užívanie jednotlivých kombinácií ajurvédskych kúr v našom článku Ako užívať ajurvédske zdravotné kúry.

Mám užívať všetky produkty v rámci ajurvédskej kúry naraz alebo v intervaloch? Ak ide o ajurvédsky čaj a elixír, môžete ich užívať súčasne. Ak kúra zahŕňa okrem čaju a elixíru aj ajurvédsky nápoj, užite ho kedykoľvek počas dňa, keď máte na to priestor, ako podporný doplnok k čaju a elixíru.

Môžem piť elixír priamo s ajurvédskym čajom? Áno, môžete. Kúra obsahuje produkty, ktoré sú navzájom kompatibilné.

V ajurvédskej kúre "Detoxikácia črevného traktu" sú dva elixíry, ako sa majú užívať? Napr. Purishaprash ráno a Chyawanprash večer, alebo najprv užiť jeden elixír a potom druhý? V tomto prípade sú obe možnosti, keď je jeden z elixírov Chyawanprash, v poriadku. Buď si dajte 2 až 3-krát denne šálku čaju spolu s lyžičkou jedného elixíru a druhý druh užite až po jeho konzumácii, alebo si môžete dať jeden elixír ráno s čajom a druhý večer s druhou šálkou čaju.

Píšete, že elixír sa má užívať samostatne alebo s vlažným mliekom či vodou. Po ajurvédskom čaji mám elixír zapiť mliekom alebo vodou? Elixír môžete zapiť priamo s ajurvédskym čajom alebo teplou vodou.

Ako dlho vydrží ajurvédska zdravotná kúra pri pravidelnom užívaní? Balíčky ajurvédskych zdravotných kúr sú koncipované na obdobie jedného mesiaca. Ak ich chcete užívať dlhšie, musíte si kúpiť viac balení. 

Môžu sa ajurvédske kúry kombinovať, môže sa ich užívať viacero súčasne? Neodporúčame kombinovať viaceré ajurvédske kúry, pretože každá kúra obsahuje najmenej dva druhy prípravkov, ktoré sa musia užívať 2-3-krát denne po dobu najmenej jedného mesiaca. Viacero kúr behom jedného mesiaca naraz by bolo pre organizmus mätúce, zaťažujúce a znížil by sa ich účinok. Pôsobenie bylín v organizme okrem pravidelnosti potrebuje aj dostatočný časový priestor, kedy byliny môžu nerušene a cielene pôsobiť. Preto je nutné s ďalšou kúrou počkať na ďalší mesiac, aby telo získalo maximálny úžitok z oboch. 

4. Ajurvédske nápoje

Ako sa správne pripravuje ajurvédsky nápoj? Na prípravu zdravého chutného nápoja rozmiešajte 1 čajovú lyžičku (cca 2 g) jemne mletej zmesi v 250 ml teplej vody, pridajte med podľa chuti a niekoľko kvapiek citróna. Zmes sa môže pridávať aj do smoothies a čerstvých štiav.

Je potrebné vypiť časť zmesi, ktorá zostane na dne? Ako správne užívať ajurvédsky nápoj? Rozomletý prášok alebo "churna" sa konzumuje priamo v teplej tekutine s vodou. Na rozdiel od instantných nápojov, v ktorých sa obsah rozpúšťa v chemickom roztoku, sú čisté nápojové zmesi Amalaki pripravené v 100 % prírodnej RAW kvalite a neobsahujú žiadne konzervačné látky ani prísady. Jemne mletý prášok sa preto nikdy nerozpustí vo vode. Najcennejšia vec, ktorú nápoj obsahuje, je mletá zmes bylín, ktorú treba rozmiešať v teplej vode a potom vypiť s lyžičkou medu a niekoľkými kvapkami citróna. Med sa v ajurvéde používa ako vodič účinkov bylín, ktoré sa potom lepšie vstrebávajú do telesných tkanív. 

Ako dlho vydrží ajurvédsky nápoj pri pravidelnom užívaní, kým ho spotrebujem? Jedno 100 g balenie poskytuje 50 šálok horúceho nápoja. To je 25 dní, ak ho užívate dvakrát denne.

5. Ajurvédske ovocie

Ako dlho vydrží ovocie otvorené? Vďaka uzatvárateľnému obalu vydrží ovocie minimálne tak dlho, ako je jeho minimálna trvanlivosť.

Je ovocie sírené? Ajurvédske ovocie nie je sírené a neobsahuje žiadne farbivá ani konzervačné látky. Ajurvédske ovocie sa najprv nakrája na menšie kúsky, potom sa namočí do ľahkého prírodného trstinového sirupu, ktorý slúži ako najlepšie prirodzené prostredie na zachovanie trvanlivosti, a nakoniec sa suší na slnku. Tento tradičný postup zachováva maximálne množstvo všetkých zdraviu prospešných látok, ktoré ovocie obsahuje, a zároveň ho udržiava šťavnaté a plné chuti.

Je ovocie niečím sladené? Áno, ajurvédske ovocie sa počas šetrnej prípravy namáča do prírodného trstinového sirupu a niekoľko minút sa blanšíruje. Ide o prirodzený proces konzervácie, vďaka ktorému ovocie vydrží dlhšie, nedeformuje sa a nepoškodzuje chemickou konzerváciou. Ovocie sa potom opláchne čistou vodou, aby sa odstránil prebytočný sirup a ovocie ho obsahovalo čo najmenej.

Koľko amalaki alebo ajurvédskeho ovocia mám konzumovať? Všeobecne odporúčané dávkovanie ajurvédskych plodov je 10 kusov denne. Na bežné denné doplňovanie vitamínu C stačí jedno 100 g balenie na tri dni. V prípade zvýšenej potreby vitamínu C - pri poklese imunity, chorobe, rekonvalescencii, športovom výkone alebo inej fyzickej a psychickej záťaži je potrebné skonzumovať jedno balenie denne.

6. Kombinácie ajurvédskych prípravkov

Môžem užívať čaj "Prana" a "Pranaprash" a "Jatamansi" s "Majjaprash" a "Manoprash" (na únavový syndróm) súčasne, t. j. všetko v jednom mesiaci? Neodporúčame to. Je to pre telo počas jedného mesiaca príliš veľa, aby vedelo, ako na to zareagovať. Najprv užívajte čaj Prana s elixírom Pranaprash a potom počas nasledujúceho mesiaca kombináciu Jatamansi, prvé dva týždne s elixírom Majjaprash a druhé dva týždne s elixírom Manoprash. Pri únavovom syndróme však odporúčame skôr ajurvédsku zdravotnú kúru "Únava a nedostatok energie", ktorá zahŕňa čaj Udana, elixír Chywanprash a ajurvédsky nápoj Amalaki Ashwagandha. 

Po covide ma kvôli únave bolí slezina a pečeň, užívam na to čaj "Ranjaka" s čajom "Manjistha" a elixírom "Raktaprash", môžem to takto užívať súčasne? Áno, môžete. Medzi jednotlivými čajmi však nechajte aspoň hodinu odstup.

Keď si dám dva čaje v jednom mesiaci a každý je na niečo iné, je to jedno, ako ich nakombinujem? Stačí len rozostup 1 hodiny a potom je to na mojich preferenciách? Áno. Výnimkou sú ale čaje, ktoré sú určené na obnovu hlavných telesných orgánov ako je srdce, pečeň a obličky. Tie potrebujú samostatné pôsobenie. Skombinovať ich ale môžete s elixírom, ktorý je určený na rovnaký orgán.

Dlhodobo mám črevné problémy a zakúpila som si 2 čaje - "Shunti" a "Triphala" a chcela by som ich užívať súčasne. Môžete mi odporučiť vhodné dávkovanie. Piť každý 3x denne určite nezvládnem, ale predpokladám, že sa čaje vhodne dopĺňajú a dajú sa vzájomne kombinovať. Áno, tieto čaje sa dajú užívať súčasne, môžete ich striedať v dennom či týždennom režime. Ďalšou možnosťou by mohlo byť aj užívanie buď čaju Shunthi alebo Triphala spolu s elixírom Purishaprash alebo Chyawanprash.

Zakúpila som si u vás čaj Abhaya a elixír Manoprash s tým, že by som rada docielila zlepšenie hodnôt LDL a celkového cholesterolu v krvi, ale neviem, či môžem užívať oboje naraz (ráno a večer čaj a elixír napríklad na poludnie) alebo radšej prípravky užívať postupne , tj napr. najprv vypiť celé balenie čaju a potom začať užívať elixír? Čaj aj elixír môžete užívať naraz, je to veľmi vhodná kombinácia. Užívajte čaj aj elixír súčasne 2-3x denne. Elixír môžete ajurvédskym čajom aj zapiť.

Manželovi som kúpila čaje Ashwagandha a Jatamansi s tým, že ráno bude piť jeden a večer druhý – je možné to takto kombinovať? Áno, môžete taký režim skúsiť, tieto čaje sú si v účinkoch aj obsahu bylín pomerne blízke. Väčšiu účinnosť by ale mali, ak by sa každý čaj pil aspoň dvakrát denne, preto zvážte, aký problém vášho manžela viac trápi a potom je možné čaje striedať v týždennom režime, keď jeden týždeň pije 2-3x denne jeden čaj a druhý týždeň druhý. Ashwagandha je vhodná pri nespavosti, strese a psychickom vyčerpaní a je dôležité ho piť večer hodinu pred spaním. Jatamansi je vhodný pri úzkostiach, depresiách a celkovom psychickom rozrušení.

Užívam „Raktaprash“ a rada by som si kúpila aj čaj „Kalamegha“. Mám zistené novo žlčníkové kamene. Ako mám správne tieto dva produkty užívať (odstup od seba...)? Elixír Raktaprash a čaj Kalamegha môžete užívať súčasne, pretože sú oba prípravky určené na regeneráciu pečene, krvi a žlčníka.

Môžem užívať všetky tri prípravky (čaj "Triphala" a elixíry "Chyawanprash" a Purishaprash") naraz ráno a večer? Užívajte vždy čaj a k nemu jeden z elixírov. Tie môžete striedať v dennom či týždennom režime alebo spotrebovať jeden a potom začať s druhým.

Chcela som si zakúpiť "Omladzujúcu a revitalizačnú kúru na chudnutie", čaj "Pitta", ktorý zrejme zodpovedá môjmu momentálnemu nastaveniu a čaj "Jatamansi", pretože dlhodobo trpím výkyvmi nálad a sklonom k depresiám. Je možné užívať spoločne kúru na chudnutie a čaj JATAMANSI a potom v týždennej pauze čaj PITTA alebo je lepšie ich vôbec nemiešať dohromady? Áno, užívajte najskôr mesiac kúru na chudnutie (ráno a večer čaj Vidanga s lyžičkou elixíru Medaprash) a počas dňa si môžete uvariť čaj Jatamansi. Po skončení kúry môžete piť čaj Pitta na harmonizáciu celkovej psychosomatickej rovnováhy.

Kúpila som si čaj "Karavi" a "Nimba" a elixír "Svedaprash". Mám brať všetko naraz? Alebo nejako striedať? Čaj Karavi a čaj Nimba môžete striedať v dennom či týždennom režime ak obom čajom môžete užívať lyžičku elixíru Svedaprash.

Zakúpila som si 3 verzie imunitných balíčkov – Imunita a dýchacie cesty, Imunita a krásna pleť a Imunita a redukcia kyslosti. Je možné ich užívať naraz? To neodporúčame. Každý imunitný balíček potrebuje svoj priestor na to, aby mohol pôsobiť na daný zdravotný problém a preto ich odporúčame užívať postupne. U týchto troch by sme poradili najskôr dýchacie cesty, potom redukciu kyslosti a na záver krásnu pleť.

7. Všeobecné otázky

Sú ajurvédske prípravky bezlepkové? Áno, všetky naše ajurvédske prípravky sú bezlepkové.

Je ajurvédsky prípravok vhodný pre dojčiace ženy? Zo zákona sú vo všeobecnosti všetky doplnky stravy nevhodné pre tehotné a dojčiace ženy a deti do troch rokov.

Je ajurvédsky prípravok vhodný pre tehotné ženy? Zo zákona sú vo všeobecnosti všetky doplnky stravy nevhodné pre tehotné a dojčiace ženy a deti do troch rokov.

Je ajurvédsky prípravok vhodný pre deti? Zo zákona sú vo všeobecnosti všetky doplnky stravy nevhodné pre tehotné a dojčiace ženy a deti do troch rokov.

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.