Nachádzate sa tu

Hlavné posolstvo ajurvédy pre zdravie: počúvaj sám seba!

Tajomstvo telesného zdravia a dobrej psychickej kondície, ktoré sú základnými predpokladmi silnej imunity, tkvie v poznaní svojej individuálnej konštitúcie a každodennej starostlivosti o uchovanie jej rovnováhy.

Každý človek má dané do vienka originálne nastavenie troch životných princípov, ktoré pochádzajú z piatich základných elementov. Prvý z nich je kombinácia vzduchu a éteruVATA dóša, druhý je kombinácia ohňa a vody - PITTA dóša a tretí je kombináciou vody a prvku krajiny v podobe KAPHA dóše. Päť prvkov nakombinovaných v troch základných životných silách formujú naše fyzické telo (kapha), starajú sa o premenu potravy a vnemov na energiu (pitta) a dávajú priestor všetkým životným funkciám, ktoré udržujú v pohybe (vata).

Odhaliť, ktoré z nich v nás viac prevládajú a utvárajú nás takých, akí sme, vrátane našich povahových čŕt a zdravotných tendencií, nám poskytuje dobrý návod, ako jednotlivé sily v sebe udržiavať v rovnováhe, teda v takom pomere, ktorý nám je prirodzený a vlastný . Nebuďme zmätení, to sa pochopiteľne u každého človeka líši. To, čo robí dobre nám, nemusí byť dobré pre iných. Preto je základom ajurvédskej liečby vždy schopnosť počúvať sám seba a zvoliť si všetko na mieru.

Ponúkame vám jednoduchý postup:

  • Vyplňte si online orientačný dóšický test, ktorý vám pomôže zistiť vaše základné nastavenie.

  • Prečítajte si charakteristiky dóš, ktoré vo vás prevládajú (vata, pitta a kapha) vrátane odporúčaní pre vhodný životný štýl, ktorý jednotlivé dóše uchovávajú v harmónii podľa výsledku vášho testu.

  • Porovnajte ho s vaším momentálnym režimom, zvyklosťami a stereotypmi, ktoré jednotlivé dóše môžu príliš zvyšovať a vychyľovať z rovnováhy.

  • Skúste urobiť potrebné zmeny, aby ste sa vyvarovali nesprávnych návykov, ktoré v dlhodobom režime môžu spôsobiť chronické zdravotné ťažkosti. To môže obnášať zmenu v stravovaní, dennom režime, organizácii práce, vhodných aktivitách vo voľnom čase a tiež otvorenie sa novým myšlienkam a pocitom na mentálnej a psychickej úrovni.

  • Pre obnovenie rovnováhy môžete vyskúšať aj naše dóšické ajurvédske čaje VATA tea - pri prevahe vata dóše pre uvoľnenie, prehriatie a relaxáciu, PITTA tea - pri prevahe pitta dóše pre upokojenie a ochladenie organizmu a KAPHA tea - pri prevahe kapha dóše pre povzbudenie k aktivite a správnemu metabolizmu.

Prečítajte si viac o základných ajurvédskych princípoch v našom ďalšom článku a spoznávajte hlbšie zákonitosti, na ktorých spočíva fungovanie ľudského organizmu.

Súvisiace produkty

VATA

Relaxácia & duševná pohoda

VATA
5,20 €
-+

PITTA

Upokojenie & vyrovnanosť

PITTA
5,20 €
-+

KAPHA

Povzbudenie & vitalita

KAPHA
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.