Nachádzate sa tu

Tajuplný dúšok ajurvédskeho nápoja s príbehmi dávnej Indie

„Božské zdravie “, to je to, čo v doslovnom preklade podľa starých ajurvédskych textov, prináša do tela nápoj pripravený z jemne namletého prášku amalaki a legendárneho koreňa indického ženšena čiže ashwagandhy.  

Pre ajurvédskych lekárov slúžia tieto spisy ako dôležitý zdroj platných a stáročiami preverených vedomostí.  Zdravý nápoj má pri pravidelnom užívaní tiež posilniť imunitný systém, telesnú kondíciu a duševnú rovnováhu.

Tieto recepty a návody na navrátenie a uchovanie zdravia a vitality spolu s predĺžením dĺžky života boli napísané pred viac ako 2500 rokmi. Ich citácie a preklady sa potom objavili ako v spisoch arabskej medicíny, tak aj Hippokratovom a Platónovom diele napísané niekoľko storočí pred naším letopočtom.

Pôvod ajurvédy a jej vplyv na alopatickú medicínu

Hlboké poznanie, z ktorého ajurvéda vzišla, bolo najprv odhalené osvietenými mudrcmi, jogínmi a svätcami, ktorí sa zhromaždili niekedy v 7. storočí pred naším letopočtom v predhorí Himalájí a vytvorili tak prvý „vedecký koncil“ v dejinách ľudstva. Záznam o tomto stretnutí možno nájsť v jednom z dvoch najznámejších ajurvédskych spisov Čaraka samhité.

Rozsiahla ajurvédska pokladnica učených spisov potom obsahuje na 8000 receptov rôznych liečebných postupov pri využití okolo 600 bylín. Na základe poznatkov o zdravotne prospešnom pôsobení mnohých z týchto ajurvédskych rastlín boli farmaceutickými spoločnosťami vyvinuté prípravky aplikované aj v súčasnej modernej medicíne. Napríklad rastlina rauwolfia serpentína, ktorá sa už po stáročia používa na zníženie krvného tlaku. V roku 1931 sa z tejto rastliny podarilo izolovať rezerpín a rescinamin a v roku 1945 sa vďaka tomu podarilo vyvinúť prvý alopatický liek na znižovanie krvného tlaku. Takýchto príkladov by sme našli veľmi veľa.

Prírodná medicína bohatej indickej kultúry

Jemne namletý prášok amalaki, hlavnej ingrediencie ajurvédskych nápojov, je malým zázrakom vďaka vysokému obsahu antioxidačných látok a vitamínu C. Vo svojej čerstvej forme vyzerá ako väčší egreš a rok čo rok dozrieva na drobných stromčekoch pod horúcim slnkom severozápadnej Indie predovšetkým na území štátov Gudžarát a Radžastán , blízko ktorých hraníc sa v prvej polovici 4. storočia pr. n. l. zastavil so svojou vojnovou výpravou Alexander Veľký, vtedy už ako vládca Grécka, Perzie a všetkých krajín až po indický subkontinent.

Legenda hovorí, že na najvzdialenejšom bode svojej cesty stretol skupinu mudrcov, ktorí meditovali pod veľkým banánovníkom. Jeho rozprava s nimi na neho natoľko zapôsobila, že sa na mieste otočil a so svojou unavenou armádou sa vrátil späť odkiaľ prišiel. Gudžarát je krajinou ctiteľov Mahávirovho džinistického učenia o nenásilí, zatiaľ čo hrdí obyvatelia Radžastánu vynikajú v nezdolnej odvahe brániť svoje územie do posledného muža, ako dokladá veľa historických príbehov dávnej Indie. V oboch krajinách existuje dlhá tradícia ručného zberu aj spracovania ovocného plodu Amalaki a ďalších liečivých bylín pre použitie v mnohých ajurvédskych receptúrach. 

Blízko tohto územia sa nachádza aj slávny Taj Mahal, ktorého ladné architektonické krivky zrkadliace sa na vodnej hladine unáša ľudskú myseľ do sveta palácov a chrámov a vytvára výnimočnú atmosféru vznešenej duchovnosti celej oblasti. Kráľ Šáhdžahán postavil tento monumentálny pamätník v Agre na počesť svojej zosnulej ženy Mumtáz Mahal, „perly paláca“, ako symbol krásy a večnej lásky pre pútnikov z celého sveta.

Ajurvédske nápoje zo superfoods

Ajurvédsky nápoj Amalaki s Ashwagandhou je jedným z ôsmich druhov ajurvédskych nápojov pripravených z takzvaných „superfoods“, výnimočných prírodných produktov s vysokým obsahom živín, vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidačných látok. Mnoho z týchto moderných potravín má hlbokú tradíciu užívania v systémoch prírodnej medicíny po celom svete. Podporujú imunitný systém, detoxikáciu organizmu, znižovanie cholesterolu a telesnej nadváhy. Na základe svojich adaptogénnych účinkov významne prispievajú k regenerácii, vitalite a dobrému telesnému i duševnému zdraviu. Obmedzujú aktivitu voľných radikálov a proces starnutia telesných tkanív. Posilňujú ozdravné procesy v organizme a zvyšujú odolnosť voči stresovým faktorom a nervovému vypätiu.

Súvisiace produkty

ASHWAGANDHA

Spánok & regenerácia

ASHWAGANDHA
5,20 €
-+

Imunita & omladenie organizmu

Zdroj vitamínov a antioxidantov & jednoduché užívanie

Imunita & omladenie organizmu
-15% 15,80 €
pôvodná cena: 18,60 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.