Nachádzate sa tu

Tridóša - základ harmónie a zdravia

Tridóša je základný koncept ajurvédy, ktorý hovorí, že zdravie vychádza z rovnováhy troch životných energií (dóš) vata, pitta a kapha.

Každá z týchto síl má na starosti rôzne fyziologické funkcie a ich odlišný pomer v každom jednotlivcovi vytvára jeho osobitý a jedinečný ráz na základe odlišnej telesnej a duševnej konštitúcie.

Fyziologické funkcie troch dóš

Vata: telesná a duševná činnosť, obehový a lymfatický systém, nervová a dýchacia sústava.

Pitta: trávenie a metabolizmus, činnosť pečene a kvalita krvi, mozgová činnosť a zmyslové vnemy, telesná teplota a vzhľad pokožky.

Kapha: kostrová stavba a svalstvo, kĺbový aparát a telesné tekutiny, vitalita a imunitný systém

Všetci sa rodíme s odlišným pomerom vata, pitta a kapha dóše. Pričom prítomné máme vždy všetky tri. Niekto môže mať ale prevládajúcu kapha dóšu, iný môže byť napríklad kombinovaný typ vata - pitta, kedy kapha je prítomná len v menšej miere a podobne. Tomuto originálnemu vrodenému stavu sa hovorí prakrti. Utvára sa už v dobe počatia podľa pomeru dóš v ženskom vajíčku a mužskej spermii.

Vyvážený tridóšický vata - pitta - kapha typ je veľmi vzácna výnimka. V tomto prípade sú všetky dóše zastúpené v rovnakom pomere a vytvára teda najlepší predpoklad pre život v rovnováhe a harmónii. Takýto pomer dóš disponuje hlbokým pokojom a silou, nepodlieha ani letargii, ani prílišnému nepokoju. Myseľ je bdelá a zároveň uvoľnená. Fyziologické funkcie sú vyvážené. Takáto prakrti predstavuje ideálne východiskové nastavenie.

TIP: vyplňte si orientačný dóšický test!

Počas života sa však vrodený pomer jednotlivých dóš vychyľuje a odráža sa na našej psychickej kondícii a fyzickom zdraví. Duševné vedomie, myšlienky, pocity, emócie, strava, životný štýl a prostredie, v ktorom žijeme, to všetko ovplyvňuje ich vyváženosť či nerovnováhu vzhľadom k ich pôvodnému nastaveniu.

Príčiny psychosomatickej nerovnováhy:

  • nesprávne životné návyky a stereotypy
  • nezdravá strava a chybná kombinácia potravín
  • potláčanie potrieb
  • emocionálna a psychická nestabilita, frustrácia a negatívne myslenie

Náš aktuálny dóšický pomer sa nazýva vikrti. Ak zodpovedá nášmu prakrti, potom budeme zdraví a vo svojej psychosomatickej rovnováhe. Vo väčšine prípadov však rôzne životné situácie a naše reakcie na ne či nevhodný životný štýl nepomerne zvyšujú niektoré z dóš a to narúša ich vzájomné harmonické súznenie.

Kľúčom k zdraviu a harmónii je teda porozumieť akí sme (aké dóše v nás od prírody prevládajú), prijať samých seba takých, akí sme a nájsť si cestu, ako sa na základe životného štýlu a stravy udržiavať vo svojej psychosomatickej rovnováhe.

Ajurvédska kúra Tridóša & elixír harmónie

Pre podporu dobrej vzájomnej súčinnosti fyziologických funkcií a harmonizáciu dóš môžeme odporučiť ajurvédsku kúru Tridóša & elixír harmónie. Obsahuje bylinný čaj Elixír harmónie a dva bylinné elixíry Manoprash a Chyawanprash.

Ajurvédske byliny obsiahnuté v tejto kombinácii čaju s elixírmi pozitívne ovplyvňujú neuroendokrinný a kardiovaskulárny systém a podporujú zdravé trávenie a zažívanie. Posilňujú tiež duševné zdravie a zvyšujú odolnosť voči stresu.

Ako užívať?

Kúru môžete užívať po dobu 1-6 mesiacov. Čaj pite 2-3 x denne, ráno a večer (môžete aj kedykoľvek počas dňa), elixír Manoprash ráno, elixír Chyawanprash večer na lyžičku a zapite teplou vodou, mliekom alebo rastlinným mliekom.

Súvisiace produkty

Tridóša & elixír harmónie

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Tridóša & elixír harmónie
-10% 24,85 €
pôvodná cena: 27,60 €
-+

VATA

Relaxácia & duševná pohoda

VATA
5,20 €
-+

PITTA

Upokojenie & vyrovnanosť

PITTA
5,20 €
-+

KAPHA

Povzbudenie & vitalita

KAPHA
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.