Nachádzate sa tu

Attar - orientálne vône kráľovskej Indie

Výrazné vône exotických kvetov, stromov a krov v aromatických esenciách a prírodných parfémoch čiže „Attar“ sú tradične spájané so životom v prekrásnych záhradách perzských Šáhov, v skvostných palácoch veľkých Mughalov a na kráľovských dvoroch indických Maharádžov v období 15. – 18. storočia.

Vábivé vône orientálnych záhrad

V záhradných pavilónoch boli stromy, kry a kvety rozmiestnené dômyselným spôsobom tak, aby sa ich vône a tvary vzájomne harmonicky prelínali. V horúcich dňoch prinášala klenba kokosových paliem a stromoradia vždyzelených cyprusov chladivý tieň. Vodné jazierka posiate okvetnými plátkami ruží a obklopené trávnatými trsmi aromatického vetiveru ponúkali zase príjemné osvieženie. Okrasné kry damašských ruží, kvetov fialiek, afrikánov a plumérie zahŕňali exotické vône, ktoré sa miešali s prenikavou arómou ovocných stromov mangovníka, pomarančovníka, figovníka a granátového jablka. Tieto esencie prestupovali obytnými časťami paláca počas večera, kedy sa k nim pridávali sladké tóny v noci kvitnúceho jazmínu s opojným nádychom povojnice bielej a očarujúcou vôňou nočného hyacintu alebo tuberózy, aby podporili príjemný a pokojný odpočinok.

Orientálne parfémy

Už cisár Akbar mal na svojom dvore učencov, ktorí sa venovali vývoju vonných parfumov „Attar“. Ich obľuba a ďalší rozvoj potom pokračoval s jeho synom, mughalským cisárom Džahángírom, ktorý je považovaný za mecenáša tohto odvetvia, pretože jeho manželka, cisárovná Núr Džahán, mala v obľube kúpeľ vo vodnom kúpeli prevoňanom okvetnými plátkami ruží. Na mughalskom dvore začali potom šikovní alchymisti s cisárovou podporou experimentovať s prírodnými vôňami, čo viedlo k vzniku tradície prekrásnych vonných parfémov založených na ružiach, jazmíne, prírodnom pižme, agarovom dreve, santale a mnohých ďalších prírodných ingredienciách, ktoré pretrvali dodnes.

Éterické vône a vonné tyčinky boli v Oriente vždy dôležitou súčasťou každodenného života. V starodávnych ajurvédskych spisoch sa uvádza, že „vyváženosť vôní prináša vnútornú dokonalosť“. Aromatické esencie sú teda od nepamäti považované za veľmi prospešné pre dobré zdravie a duševnú rovnováhu.

7 vôní z rozprávkového Orientu

Prekrásne kombinácie orientálnych vôní môžete vyskúšať v podobe prírodných vonných tyčiniek napustených čistými éterickými olejmi. Tyčinky neobsahujú žiadne drievko, chemické látky ani umelé arómy. Sedem jedinečných vôní inšpirovaných siedmimi historickými osobnostnými a ich výnimočnými životnými príbehmi, ktoré sa odohrali v rozľahlej krajine dávnych indických kráľovstiev, vás očarí luxusným šarmom tónov, ktorými voňal Orient.

* Osviežujúca vôňa ibištekovca - orientálna éterická vôňa AKBAR inšpirovaná mughalským cisárom Akbarom

* Ukľudňujúca vôňa guggulu - orientálna éterická vôňa SHIVAJI inšpirovaná legendárnym kráľom Šivádžím

* Povzbudzujúca vôňa bergamotu - orientálna éterická vôňa MAHARANA PRATAP inšpirovaná indickým hrdinom Maháránom Pratápom

* Ušľachtilá vôňa myrhy - orientálna éterická vôňa KARMAVATI inšpirovaná rádžputskou princeznou Karmavati

* Očarujúca vôňa jazmínu - orientálna éterická vôňa JODHA BAI inšpirovaná indickou cisárovnou Jodhou

* Mystická vôňa kadidla - orientálna éterická vôňa MIRA BAI inšpirovaná kráľovskou sväticou Mira Bai

* Opojná vôňa vanilky - orientálna éterická vôňa MUMTAZ MAHAL inšpirovaná mughalskou kráľovnou Mumtaz

Zapáľte si tyčinku, vdýchnite jej omamnú vôňu a nechajte sa unášať späť históriou, kde zmysel pre česť, hrdinstvo, dôstojnosť, ale aj priateľstvo, láska a ľudská dobrota neboli iba slová napísané na papieri, ale kde boli živými skutočnosťami ľudských príbehov.

 

 

Súvisiace produkty

AKBAR

Osviežujúca vôňa ibištekovca

4,70 €
-+

SHIVAJI

Upokojujúca vôňa guggulu

4,70 €
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbudzujúca vôňa bergamotu

4,70 €
-+

KARMAVATI

Ušľachtilá vôňa myrhy

4,70 €
-+

JODHA BAI

Očarujúca vôňa jazmínu

4,70 €
-+

MIRA BAI

Mystická vôňa kadidla

4,70 €
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vôňa vanilky

4,70 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.