Nachádzate sa tu

Hummus z červenej šošovice - recept vhodný pri joge a meditácii

Z ajurvédskeho hľadiska je červená šošovica tridóšická, teda vhodná pre všetky tri konštitučné typy vata, pitta a kapha aj ich kombinované typy.

Pokiaľ ju konzumujeme s trochou oleja alebo prečisteného masla (ghí), zjemní sa jej zvieravá chuť, ktorá môže ľahko zvyšovať vatu.

Strava pre meditáciu

Jej ďalšie vlastnosti - sladká chuť, ochladzujúci účinok, ľahkosť a mäkkosť sú považované za sattvické - harmonizujú organizmus, upokojujú myseľ a prinášajú do tela viac svetla. Odporúčame ju preto ako vhodnú stravu pri praktizovaní jogy a meditácie.

Červená šošovica tiež podporuje krvotvorbu, čistí pečeň a je dobrým zdrojom železa. Tvoria ju predovšetkým uhľovodíky, bielkoviny a vláknina a obsahuje aj vitamín B a horčík.

Jednoduchý recept na hummus z červenej šošovice

Suroviny:

1 hrnček červenej šošovice

1/2 hrnčeka tahini (sezamová pasta)

2 lyžice ghí (prečistené maslo)

1 lyžica plnotučnej horčice

1 čajová lyžička himalájske soli

1 čajová lyžička korenia garam masala

Príprava:

Červenú šošovicu niekoľkokrát prepláchneme studenou vodou a zbavíme zákalu a peny. Potom varíme do mäkka vo vode a po uvarení necháme zvyšok vody vyvariť alebo scedíme. Po vychladení pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme na jemnú nátierku.

Súvisiace produkty

VATA

Relaxácia & duševná pohoda

VATA
5,20 €
-+

PITTA

Upokojenie & vyrovnanosť

PITTA
5,20 €
-+

KAPHA

Povzbudenie & vitalita

KAPHA
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.