Nachádzate sa tu

Príbeh ručnej výroby himalájskych ajurvédskych čajov

Všetko začína v Nepále - krajine s desiatimi zo štrnástich osemtisícových vrcholov himalájskeho pohoria, ale aj krajinu s hlbokými úrodnými údoliami, kde je dostatok vlahy pre prirodzený výskyt bylín s medicínskymi účinkami, ktorých tu rastie na 3500 druhov.

Nepál spoločne so susednou Indiou predstavujú hlavnú kolísku tradičnej ajurvédskej medicíny, ktorá sa tu praktizuje už vyše 5000 rokov podľa prírodných receptúr založených na dokonalej znalosti ajurvédskych bylín.

Divoký zber

K výrobe himalájskych ajurvédskych čajov je použitých vyše 60 druhov rastlín, ktoré sa zbierajú na rozľahlom území himalájskeho pohoria. Ručný zber bylín je tradičnou obživou mnohých rodín a celých dedín po celé generácie.

Miestni obyvatelia žijú stále ako v dávnych dobách v súlade s rytmom prírodných cyklov na báze prirodzene ekologického poľnohospodárstva. Byliny, ktoré nazbierajú, potom sušia na slnku, často na strechách svojich obydlí.

 

Takýto súlad a rešpekt je najväčším základom trvalo udržateľného rozvoja hospodárskeho a spoločenského života s ohľadom na plnohodnotné zachovanie zdravého životného prostredia budúcim generáciám.

Tradičné ručné spracovanie v bylinnej výrobni Everest Ayurveda

1. Rastliny sa najprv ručne čistia a potom sa spracovávajú jednotlivé časti ako korene, stonky, kôra,listy, kvety, semená a plody.

Proces čistenia prebieha veľmi prírodným tradičným spôsobom na slamených podnosoch, kde sa naporciované byliny dobre rozprestrú a odstránia sa nežiaduce časti. Jemnejšie nečistoty sa potom odstránia ľahkým vyhadzovaním celého obsahu podnosu do vzduchu v duchu ajurvédskej múdrosti – „čo je bez váhy odletí, čo je hodnotné, uchová sa.“

Pozrite sa na naše video z výroby

2. Takto pripravené druhy bylín sa potom miešajú podľa ajurvédskych receptúr, ktoré vychádzajú z tisícročnej tradície používania bylín v rámci ajurvédskej medicíny podloženou navyše súčasnými biochemickými výskumami, ktoré dokazujú účinnosť bylín aj modernými metódami.

„Namaste, moje meno je Sunita Rai. Pracujem v tejto výrobni 2 roky. Narodila som sa v Nepále, ktorý veľmi milujem, takže som šťastná, že vďaka tejto výrobe môžem vo svojej krajine pracovať. Mám radosť, že sa naše bylinné čaje predávajú v Európe a že Európanom zdravotne prospievajú. Ďakujem vám veľmi za to, že máte naše čaje radi, robí nám to radosť!“

3. Ďalej už len ostáva obratne zložiť kartónové obaly krabičiek, vložiť do nich ručne naplnené sáčky čajových zmesí a zabaliť ich. Každý čaj tak prejde niekoľkokrát ľudskou rukou, čo ako veríme, dáva čajom určitú silu.

„Keď čaje pripravujeme nemyslíme na to, že vyrábame nejaký produkt, ale robíme to s pocitom, akoby sme v kuchyni chystali jedlo pre celú rodinu. Preto je naša výroba čajov predchnutá láskou ľudí, ktorí ich pripravujú.“ – Suresh Kumar Sah, Ph.D

4. Čaje potom už stačí len vložiť do drevených debien, ktoré si tiež sami ručne stĺkame a v počte 320 nimi vyplniť celý nákladný kontajner.

5. Ten potom ešte čaká dlhá cesta z Káthmandu do Kalkaty a potom loďou okolo Srí Lanky, cez Suezský kanál a Gibraltárskou úžinou až do prístavu v Hamburgu. Odtiaľ už je to len kúsok nákladným vlakom do Prahy a odtiaľ do Banskej Bystrice, kde už si potom spoločne s vami vychutnávame mnoho zdravých šálok ajurvédskych čajov.

Súvisiace produkty

TULSI

Krčná oblasť & priedušky

TULSI
5,20 €
-+

JAIPHAL

Antioxidant & omladenie

JAIPHAL
5,20 €
-+

HIMALÁJSKE OSVIEŽENIE

Osviežuje životnú energiu

HIMALÁJSKE OSVIEŽENIE
5,20 €
-+

GOPAL

Dýchacie cesty

GOPAL
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.