Nachádzate sa tu

Ajurvédsky denný cyklus

Tajomstvo telesného zdravia a dobrej duševnej kondície spočíva v poznaní vlastnej ajurvédskej dóšickej konštitúcie a starostlivosti o uchovanie jej rovnováhy v rámci každodenného ajurvédskeho cyklu.

Čo je to dóša?

Každý človek má dané do vienka originálne nastavenie troch životných princípov, ktoré pochádzajú z piatich základných elementov tvoriacich prírodu. Prvá z nich je kombinácia vzduchu a éteru – VATA dóša, druhá kombinácia ohňa a vody – PITTA dóša a tretia je kombináciou vody a zeme KAPHA dóša. Päť prvkov nakombinovaných v troch základných životných silách formujú naše fyzické telo (kapha), starajú sa o premenu potravy a vnemov na energiu (pitta) a dávajú priestor všetkým životným funkciám, ktoré udržujú v pohybe (vata).

Odhaliť, ktoré z nich v nás viac prevládajú a utvárajú nás takých, akí sme, vrátane našich povahových rysov a zdravotných tendencií, nám poskytuje dobrý návod, ako jednotlivé sily v sebe udržiavať v rovnováhe, teda v takom pomere, ktorý nám je vrodený. To sa pochopiteľne u každého človeka líši. Čo robí dobre nám, nemusí byť vhodné pre ostatných. Preto je nutné vždy počúvať sebe samého a zvoliť si všetko podľa individuálneho konštitučného typu.

Urobte si orientačný dóšický test a spoznajte svoju vlastnú konštitúciu!

AJURVÉDSKY DENNÝ CYKLUS podľa jednotlivých dóš

Dóše neurčujú iba individuálnu charakteristiku každého z nás, aj rôzne úseky dňa sú v znamení cyklicky sa striedajúcej vaty, pitty a kaphy. To má vplyv na našu rovnováhu, na to, ako sa cítime a ako sa nám darí v našich činnostiach. Skúste svojimi aktivitami nasledovať prirodzenú fázu dňa, získajte viac energie a zlepšite celkovú kvalitu svojho života:

VATA cyklus I. (2:00 - 6:00)

Najlepší čas na tichú meditáciu a jogu. Prebudenie pred východom slnka spolu s následným dychovým cvičením prináša vnútornú silu a energiu do celého dňa.

KAPHA cyklus I. (6:00 - 10:00)

Po prebudení vypiť pohár teplej vody, vyprázdniť sa a osprchovať. Druhý najlepší čas pre meditáciu, jogu, cvičenie a beh. Raňajky v súlade s konštitúciou. Pokiaľ v tento čas ešte spíme, vstávanie bude ťažšie a získame menej energie.

PITTA cyklus I. (10:00 - 14:00)

Dopoludňajšia pracovná činnosť. Obed medzi 12 - 14h v podobe chutného sýteho jedla v súlade s konštitúciou. Najlepší čas na trávenie a metabolizmus, pretože pitta, ktorá ovláda tráviaci oheň, je aktívna. Ideálne doplniť 15min relaxáciou.

VATA cyklus II. (14:00 - 18:00)

Popoludňajšia pracovná aktivita. Ľahká popoludňajšia desiata alebo večera v súlade s konštitúciou. 

KAPHA cyklus II. (18:00 - 22:00)

Najlepší čas na relaxáciu, šport a záujmové aktivity. Na udržanie dobrej telesnej a duševnej rovnováhy je vždy dobré začínať a končiť deň dychovým cvičením a meditáciou.

PITTA cyklus II. (22:00 - 2:00)

V tomto čase prichádza najhlbší a najviac osviežujúci spánok. Ak sme hore, prichádza túžba po večernom jedle. Dlhým nočným bdením sa narúša proces regenerácie a ráno je potom ospalé. Pre dobrý spánok Ajurvéda odporúča spať na pravom boku.

Súvisiace produkty

VATA

Relaxácia & duševná pohoda

VATA
5,20 €
-+

PITTA

Upokojenie & vyrovnanosť

PITTA
5,20 €
-+

KAPHA

Povzbudenie & vitalita

KAPHA
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.