Nachádzate sa tu

Udržujte si v tele zdravý oheň Agni

Ľudský organizmus je ako výrobná linka, ktorá spracováva suroviny zvonku vo forme potravy a vnemov a premieňa ich tak, aby boli využiteľné pre stavbu telesných tkanív a regeneráciu organizmu.

Agni - tráviaci oheň metabolizmu

Kvalita a funkčnosť nášho každodenného trávenia záleží podľa ajurvédy na prítomnosti zdravého tráviaceho ohňa (agni). Agni je jeden z najznámejších ajurvédskych termínov a označuje prvok biologického ohňa, ktorý má na starosti proces trávenia, vstrebávania a premeny potravy a vnemov na energiu.  Ak je agni optimálny, človek bude mať zdravý metabolizmus aj imunitný systém. Všetko, čo človek prijme do svojho systému sa dobre strávi, vstrebe a telo dostane dostatočnú výživu, ktorá poskytne regeneráciu aj vitalitu organizmu.

Ak je tráviaci oheň slabý, trávenie a premena potravy sa spomalí, čo bude mať za následok vytváranie toxických odpadových látok, ktoré sa kvôli nedostatočnej frekvencii vyprázdňovania budú hromadiť v hrubom čreve. To zapríčiní znečistenie čriev, ktoré vedie k plynatosti a nadúvaniu, nepríjemným pocitom a bolestiam v brušných partiách, nedostatočnému vstrebávaniu minerálov a vitamínov, ktoré sa môže odraziť aj na zhoršenom stave kostí, chrupaviek a kĺbov. Nečistoty v črevnom trakte vedú tiež k vstrebávaniu toxických látok do krvi, čo sa potom prejavuje na nezdravom stave pokožky s možným výskytom vyrážok a ekzémov.

Naopak príliš zvýšené agni vedie k hypermetabolizmu, kedy sa jedlo trávi veľmi rýchlo s pocitmi sucha v hrdle a ústach a návalmi horúčavy. Môže dochádzať k prekysleniu, zápalu zažívacieho aj črevného traktu, hypoglykémii či hnačkám, ktoré narušujú proces vstrebávania dôležitých živín.

Udržujte si v tele oheň Agni

Na udržiavanie zdravého tráviaceho ohňa slúži vhodne zvolená strava (pozri článok Strava ako liek) v súlade s telesnou konštitúciou (rady pre jednotlivé konštitúcie: Vata, Pitta a Kapha). Ayurveda všeobecne ľuďom s pomalším metabolizmom odporúča pridávať do jedla stimulujúce korenia, napr. čierne alebo kajenské korenie, zázvor, rascu, kardamón, škoricu, kurkumu alebo chilli papričky. Naopak ľudia s nadmierou agni by si mali dávať pozor na pálivé, korenené a kyslé pokrmy, ktoré v tele zvyšujú prvok ohňa a môžu mať vplyv na psychosomatickú rovnováhu, ktorá sa môže vychýliť zvýšenou agresivitou a podráždenosťou.  Odporúčajú sa preto potraviny s miernymi vlastnosťami, ktoré upokojujú a harmonizujú zažívací systém a znižujú zvýšený oheň v organizme ako je napr. ryža, mlieko, kokosový olej či bylinné čaje z utišujúcich ochladzujúcich bylín ako je mäta, fenikel, koriander, citrónová tráva a ďalšie.

Ako to funguje alebo 6 fáz trávenia

Proces trávenia začína v ústach, kedy potrava pri kontakte so slinami pre nás získava chuť, ktorá ovplyvňuje individuálnu rovnováhu jedinečnej kombinácie troch životných energií (dos) utvárajúce naše psychosomatické zdravie. Niektoré látky ako napr. sacharidy sa trávia už v tejto fáze.

Ďalej trávenie prebieha na troch ďalších úrovniach (žalúdku, tenkom a hrubom čreve) - v žalúdku sa najprv  trávia jednoduché cukry (preto sa tejto fázy hovorí sladká), ktoré sa potom uvoľňujú do krvného obehu a zvyšujú hladinu cukru v krvi. Potom sa spracovávajú proteíny za účasti enzýmov a žalúdočných kyselín.  Ak je výstelka žalúdka narušená, môže dochádzať k páleniu záhy, vredom a gastritíde. Táto fáza sa nazýva kyslá.  Zo žalúdka sa potrava presúva do ďalšej fázy trávenia v dvánástníku - prvej časti tenkého čreva. Tu sa zmieša so zásaditou žlčou a slinivkovými enzýmami. Pretože kyslá povaha potravy sa tu mieša so zásaditým prostredím, vznikne soľ a voda. Jedlo sa stáva slaným, čo pomáha tráveniu tukov a bielkovín. Nasleduje ďalšia fáza v lačníku- druhej časti tenkého čreva, ktorá je spojená s pálivou chuťou. Prítomnosť vzduchu tiež vyvoláva tvorbu plynov, ktoré spúšťajú črevnú peristaltiku. Ohnivý prvok pálivej chuti tiež spôsobuje zvýšenie teploty a krvného obehu. Piata fáza prebieha v bedrovníku- poslednej a najdlhšej časti tenkého čreva, ktorá je vďaka stále prítomnej časti žlče horká a pomáha tu vstrebávať veľké množstvo živín. V šiestej zvieravej fáze trávenia v hrubom čreve dochádza k záverečnému vstrebávaniu vitamínov, minerálov a vody a spracovávajú sa koncentrované odpadové látky, aby mohli byť vylúčené.

Ajurvédske zažívacie toniká z pera Everest Ayurveda

V rámci našej ručnej výroby ajurvédskych bylinných čajov v Nepále a tradičnej výrobe ajurvédkých elixírov v Indii sa sústredíme na prípravu dvoch foriem ajurvédskych prípravkov na zažívanie - prvé z nich sú tzv. kvatha - odvary zo širokospektrálnych bylín, ktoré medzi sebou synergicky pôsobia a vytvárajú tak vytúžený efekt. V rámci našej ajurvédskej rady ponúkame bylinný čaj Guduchi pri hnačkách a zvracaní, bylinný čaj Shunti pri nadúvaní a zápche, čaj Pachaka pri podráždení žalúdočnej sliznice a žalúdočných vredoch alebo osvedčenú ajurvédsku bylinnú zmes Triphala pre všeobecnú detoxikáciu črevného traktu. Druhou formou sú bylinné džemy tzv. avalehas, ktoré svojou nutričnou hodnotou silne regenerujú telesné tkanivá a pomáhajú prečisťovať telesé dráhy. Pre zdravý metabolizmus a posilnenie imunity sa v ajurvéde odporúča legendárny Chyawanprash, pri žalúdočnej nevoľnosti  Annaprash a pri ťažkostiach s vyprázdňovaním a čistotou čriev Purishaprash.

Ajurvédska liečba akéhokoľvek zdravotného problému bude tradične začínať vždy úpravou zažívania, aby sa liečivé účinky ajurvédskych prípravkov dobre vstrebávali do tela a mohli tak podporiť prirodzenú snahu organizmu navrátiť sa späť do rovnováhy. Ak potrebujete prečistiť a napraviť zažívanie po období s nepríliš vhodným jedálničkom alebo pri chronických poruchách trávenia, ktoré sú signálom problému na hlbšej úrovni, skúste mesačné ajurvédske kúry - Detoxikácia tráviacej sústavy alebo Detoxikácia črevného traktu.

Súvisiace produkty

Detoxikácia tráviacej sústavy

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Detoxikácia tráviacej sústavy
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

SHUNTHI

Žalúdok & črevá

SHUNTHI
5,20 €
-+

CHYAWANPRASH

Zdravie & imunita

CHYAWANPRASH
8,50 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.