Nachádzate sa tu

Alergia z pohľadu ajurvédy

Ajurvéda sa pozerá na alergiu ako na zdravotný následok rady javov spojených so znečistením a zahlienením organizmu, nesprávnym životným štýlom, oslabeným imunitným systémom a tiež potlačenými emóciami. Z toho vyplýva, že za pomoci vhodných bylín a očistných kúr možno túto predmetnú zdravotnú poruchu úspešne odstrániť.

Peľové & potravinové alergie

Sezóna peľových alergií trvá od jari do skorej jesene, zatiaľ čo alergie na rôzne typy potravín, ktorésa prejavujú podráždením sliznice hrubého čreva čiže dráždivým syndrómom hrubého čreva, sú celoročnou záležitosťou. Najfrekventovanejšia je intolerancia na lepok v obilninách a laktózu v mliečnych produktoch. Potravinové alergie sa najčastejšie prejavujú kožnými ekzémami alebo žihľavkou a mnohokrát pôsobia zároveňv kombinácii s alergiami peľovými.

Každý človek sa rodí s jedinečným pomerom troch základných biologických energií (dóš) - váta, pitta a kapha, ktorý predurčuje naše psychosomatické sklony a tendencie. Napríklad človek, u ktorého prevláda pitta dóša, bude prirodzene citlivý na ostré korenené jedlá, zatiaľ čo človek s väčším pomerom kapha dóše bude zase senzitívny na potraviny zvyšujúce kaphu, napr. mliečne výrobky.

Aká je pravá príčina alergií?

Alergická reakcia často prichádza vo chvíli, keď je organizmus oslabený zahlienením (väčšinou po zime) alebo znečistením črevného traktu. Odpadové látky sa nedostatočne vylučujú a postupne spôsobujú toxicitu krvi, ktorá sama od seba dokáže spôsobiť rad kožných problémov. Celkové znečistenie a obiehanie toxínov krvným riečiskom výrazne oslabuje prvok ohňa agni, ktorý má na starosti celkový metabolizmus - trávenie, premenu a vstrebávanie látok a vnemov v tele. Jeho sila alebo naopak oslabenie má priamy vplyv na imunitný systém. Silný agni udržuje imunitu a je kľúčom k zdraviu a dlhému životu. Keďje stupeň agni nízky, organizmus môže spúšťať neprirodzené imunitné reakcie, ktoré sa prejavia ako alergia na rôzne látky ako je prach, peľ, niektoré potraviny a pod.

Dôvod, prečo nie vždy dokážu alergiu vyliečiť liekmi je tiež ten, že v skutočnosti alergie spôsobujú aj emocionálne faktory. Potlačené emócie ako hnev alebo strach a úzkosť majú reálny vplyv na mikroflóru vnútorných orgánov, najmä čriev, žlčníka alebo pečene, ktoré opäť ovplyvňujú agni, ktorý na týchto miestach sídli. Navyše emócie, ktorésa nedostatočne spracujú, zvyšujúváta dóšu, ktorá ďalej oslabuje prvok ohňa v tele, ktorý následne ovplyvňuje imunitný systém a jeho reakcie.

Ajurvédska očistná kúra pri alergiách

Spolu s očistnou bylinnou kúrou, ktorú možno vykonať ľahko za bežného pracovného vyťaženia a režimu (návod pozri nižšie), odporúčame tiež nasledovať niektoré body z domácej detoxikačnej terapie šamana ako je joga a dychové cvičenia, športové aktivity a v rámci možností pobyt na slnku a čerstvom vzduchu, ktoré harmonizujú psychosomatickú rovnováhu.

Detoxikácia od alergénov

Túto ajurvédsku očistnú kúru odporúčame pri peľových i potravinových alergiách, ktorésú spôsobené zahlienením žalúdka, oslabenou imunitou, nezdravou stravou, poruchou vstrebávania živín, podráždenou sliznicou hrubého čreva, narušenou regeneráciou črevnej flóry alebo úzkostlivosťou či stresom. Môžu sa prejavovať dráždivým syndrómom hrubého čreva, nadúvaním, zápchou, kožnou vyrážkou, ekzémami, žihľavkou, psychickou podráždenosťou, bežnou, sennou alebo alergickou nádchou, dýchavičnosťou, astmou, kýchaním, pálením očí či zahlienením nosových a čelových dutín.

Spolu s naším odborným ajurvédskym tímom v Nepále, kde sídli naša ručná výroba, sme vyvinuli bylinnú zmes Karavi, ktorá pôsobí priaznivo na zdravé zažívanie u osôb s potravinovými alergiami. Zmes bylín v čaji Dalchini je potom zameranána horné cesty dýchacie a upokojuje podráždenia nosových dutín pri alergických nádchach. Spolu s ajurvédkymi bylinnými elixírmi Purishaprashom pre očistu hrubého čreva a obnovenie imunity črevnej flóry a Pranaprashom pre uvoľnenie dýchacích ciest, vytvárajú účinnú prírodnú cestu, ako sa zbaviť alergie a užívať si opäť rozkvitnutej prírody. Trebárs ako v týchto dvoch komentároch:

„Pijem čaj Dalchini. Po týždni pitia 3 x denne som bola schopnávziať psa a prebehnúťs ním rozkvitnutú lúku, bez toho aby som si uvedomila, že nejakú alergiu vôbec mám. Ukončila som preto liečbu na alergológii ako nepotrebnú. Ďakujem!“- Marta K.

„Roky trpím úpornou alergiu (prach, roztoče, peľ), ktorá sa s každým rokom zhoršuje. Každé leto musím znášať neustále kýchanie, smrkaníie,  začervenané oči a svrbenie v nose a ušiach. Po niekoľkých dňoch užívania čajov Dalchini a Karavi sa mi ohromne uľavilo , z obvyklých príznakov zostalo len úplné minimum. a to všetko bez chémie! Som za Vaše čaju ohromne vďačný a budem ich užívať aj ďalej.“– Lukáš

Odporúčania na užívanie očistnej kúry

  • V prípade podráždenosti nosovej sliznice užívajte najprv jeden mesiac kombináciu bylinného čaju Dalchini a elixíru Pranaprash. Pri potravinovej intolerancii aplikujte najprv po dobu jedného mesiaca kombináciu čaju Karavi a elixíru Purishaprash.
  • Odporúčané dávkovanie čaju je 2 - 3 šálky denne, elixír 1 čajovú lyžičku (t. j. 5g / lyžička) tiež 2 - 3x denne.
  • Užívajte ráno nalačno, počas dňa 1 hodinu pred jedlom a večer pred spaním. Celkovo užívajte po dobu dvoch mesiacov spolu so stravovacou diétou.

Príprava čaju: jednu čajovú lyžičku bylinnej zmesi (cca 2 g) nechajte 3 - 5 minút povariťalebo prelejte 250 ml vriacej vody a nechajte 10 minút vylúhovať.

Ako užívať elixír: úplne jednoducho - jednu čajovú lyžičku bylinného džemu zjedzte samostatne a zapite šálkou vlažnej vody alebo ajurvédskeho čaju.

Užitočná rada: ajurvédsky čaj si uvarte ráno vo väčšom množstve na celý deň a čo nevypijete, vezmite so sebou do termosky, ajurvédsky elixír je na cestovanie vhodný, stačí so sebou mať lyžičku.

 

 

 

Súvisiace produkty

Detoxikácia od alergénov

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Detoxikácia od alergénov
-10% 22,50 €
pôvodná cena: 25,00 €
-+

DALCHINI

Dýchacie cesty & nosové dutiny

DALCHINI
5,20 €
-+

KARAVI

Intolerancia & citlivé trávenie

KARAVI
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.