Nachádzate sa tu

Indický hrdina Mahárána Pratáp

Pratap Singh I., známy ako Mahárána Pratáp (1540 – 1597), bol rádžputský kráľ Mewaru z dynastie Sisodia, ktorý v stopách svojho otca pokračoval v boji proti expanzii Mughalskej ríše.

Na rozdiel od iných rádžputských vládcov, ktorí mughalskú nadvládu prijali alebo sa jej prispôsobili, Mahárána Pratáp sa vyznamenal tým, že odmietol uzavrieť akékoľvek politické spojenectvo s Mughalskou ríšou a kládol trvalý odpor jej nadvláde. Aj napriek tomu, že mughalský cisár Akbar poslal Pratápovi šesť mierových depeší s ponukou nenásilného pripojenia k jeho ríši, Pratáp zostal pevne odhodlaný sa cudzej nadvláde nepoddať. V roku 1576 tak zviedol s Akbarovým vojskom významnú bitku pri Haldighati, v ktorej bol ťažko ranený a podľa povesti ho zachránil jeho kôň Četák, ktorý ho v bezvedomí vyniesol z bojovej vravy, aby nepadol do zajatia. Mughalské vojsko síce formálne zvíťazilo, ale v skutočnosti nič trvalé nedosiahlo, pretože sa im nikdy Pratápovo kráľovské sídlo Udajpur, preslávené mesto jazier, nepodarilo pokoriť.

V roku 1585 sa Akbar presunul do Láhauru, kde zostal nasledujúcich dvanásť rokov. Pratáp túto situáciu využil a postupne získal väčšinu svojho kráľovstva späť pod svoju kontrolu. Poskytoval útočisko mnohým básnikom, umelcom, spisovateľom a remeselníkom. Za jeho vlády tak došlo k významnému rozkvetu rádžastanskej kultúry a dodnes je v celej Indii vnímaný ako národný hrdina, ktorý sa vzoprel takmer osamotene a bez pomoci ostatných rádžpútskych vládcov mocnej mughalskej ríši. Mahárána Pratáp sa preto stal pre svoju legendárnu rádžpútsku statočnosť, hrdosť, česť a vlastenectvo významnou inšpiráciou pre celý rad ďalších osobností indických dejín.

Nechajte sa nadchnúť starodávnou orientálnou vôňou vonných tyčiniek MAHARANA PRATAP napustených čistými éterickými olejmi z damarovníka, borievky, bergamotu, galbána, vetiveru, muškátového orieška a santalového dreva inšpirovanými chrabrosťou a nezdolnou odvahou indického národného hrdinu Maháránu Pratápa . Objavte Attar - orientálne vône kráľovskej Indie!

Súvisiace produkty

MAHARANA PRATAP

Povzbudzujúca vôňa bergamotu

4,70 €
-+

AKBAR

Osviežujúca vôňa ibištekovca

4,70 €
-+

SHIVAJI

Upokojujúca vôňa guggulu

4,70 €
-+

KARMAVATI

Ušľachtilá vôňa myrhy

4,70 €
-+

JODHA BAI

Očarujúca vôňa jazmínu

4,70 €
-+

MIRA BAI

Mystická vôňa kadidla

4,70 €
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vôňa vanilky

4,70 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.