Nachádzate sa tu

Legendárny kráľ Šivádži

Čhatrapatí Šivádži Mahárádž (1630 - 1680) bol legendárny bojovník a múdry vládca Maráthskej ríše, ktorá zaujímala veľkú časť územia súčasnej Indie.

Jeho sídelným mestom bolo Puné, kde vládol ako kráľ „rádža“ a neskôr prijal titul cisára „chatrapathi“, čím sa formálne postavil na úroveň mughalského panovníka. Zmenil chod indických dejín tým, že sa postavil nadvláde mughalskej dynastie a z podmaneného obyvateľstva vytvoril hrdú a vlasteneckú spoločnosť, ktorá nakoniec zlomila moc mughalskej ríše.

Šivádži nebojoval proti moslimom ani proti ich náboženstvu, ale iba proti nadvláde mughalských vládcov. Naopak, hlboko miloval a uznával všetky náboženstvá. Raz povedal, že hinduizmus a islam sú prejavmi toho istého božského ducha, a povzbudzoval každého, aby praktizoval svoje vlastné náboženstvo.

Hoci plnil svoje panovnícke povinnosti svedomito, napriek tomu cítil, že mu v živote niečo chýba. Navštevoval teda chrámy a pútnické miesta, ale nedokázal zakúsiť skutočný pokoj a mier hlbokej meditácie. Začal teda hľadať majstra. Nakoniec v jednej dedine našiel svätca sediaceho pod stromom s niekoľkými svojimi žiakmi. Šivádži k nemu pokorne pristúpil a požiadal ho, aby ho prijal za svojho žiaka. Svätec na to odpovedal: „Prijímam ťa za svojho žiaka, ale tvojou povinnosťou je chrániť svojich poddaných. Mojou povinnosťou zase je modliť sa a meditovať. Ak si praješ, môžeš ma čas od času navštevovať.“ Kráľ Šivádži súhlasil, vrátil sa späť do svojho paláca, aby pokračoval vo svojich panovníckych povinnostiach, a bol veľmi šťastný, že svojho duchovného Majstra naozaj našiel. Tento svätec sa volal Ramdas a písal sa rok 1672.

Šivádžiho meno a sláva sa rozšírili ďaleko za hranice Maháráštry a prenikli do všetkých kútov indického subkontinetu. Dokonca aj britská vláda k nemu chovala nesmierny obdiv. Všetky Šivádžiho vonkajšie schopnosti boli dané jeho morálnou odvahou a duchovným rozmerom života. Modlitba a meditácia boli pre neho dôležitejšie ako kráľovská moc. Prial si byť služobníkom Boha a nie vládcom človeka. Zo svojej skúsenosti vedel, že úspech, bohatstvo a sláva sa nemôžu nikdy vyrovnať vnútornému pokoju a šťastiu.

Nechajte sa nadchnúť starodávnou orientálnou vôňou vonných tyčiniek SHIVAJI napustených čistými éterickými olejmi z myrhovníka guggul, šalvie, cédrového & santalového dreva, rozmarínu, geránia a horkého pomaranča inšpirovanými legendárnym indickým kráľom Šivádžim, ktorý netúžil po sláve, ale po hlbokom vnútornom pokoji. Objavte Attar - orientálne vône kráľovskej Indie!

Súvisiace produkty

SHIVAJI

Upokojujúca vôňa guggulu

4,70 €
-+

AKBAR

Osviežujúca vôňa ibištekovca

4,70 €
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbudzujúca vôňa bergamotu

4,70 €
-+

KARMAVATI

Ušľachtilá vôňa myrhy

4,70 €
-+

JODHA BAI

Očarujúca vôňa jazmínu

4,70 €
-+

MIRA BAI

Mystická vôňa kadidla

4,70 €
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vôňa vanilky

4,70 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.