Nachádzate sa tu

Malé domáce wellness pre jesenný čas

Jeseň zvyšuje energiu vata dóše, čo v nás môže vyvolať pocit nestálosti, úzkosti a neistoty. Zaraďte si do svojho denného programu jednoduchý rituál, ktorý vás privedie späť do rovnováhy a posilní imunitu v chladnom období.

Ajurvéda + joga = rovnováha

Ajurvéda a joga sú dve sesterské náuky, ktoré sa zameriavajú na uvedenie našej mysle a tela do rovnováhy a posilňujú ich stabilitu a zdravie. Podľa ajurvédy existujú tri primárne dóše alebo biologické energie. Rovnako ako každý človek má svoju dóšickú konštitúciu, ktorá u neho prevláda, aj každej sezóne dominuje jedna z troch dóš.

Jeseň je obdobím vata dóše, chladnej, suchej, drsnej, ľahkej, premenlivej a neustále sa pohybujúcej. Vietor, dážď a klesajúce teploty vzduchu spolu s ubúdajúcim slnečným svitom výrazne posilňujú energiu vaty a to môže spôsobiť, že sa cítime úzkostliví, nepokojní, napätí a máme problémy so sústredením. Fyzicky môžeme trpieť oslabenou imunitou, suchou pokožkou, suchými vlasmi a napríklad aj zápchou.

Účinkom príliš veľkého množstva vaty v organizme môžeme čeliť:

  • vhodnou stravou, ktorá by mala byť bohatšia na oleje (sezamový, mandľový, slnečnicový) a zahrievacie korenie (zázvor, kardamóm, čierne korenie, škorica,..)
  • pravidelným cvičením vhodných jogových asán alebo meditácií
  • regeneračnou terapiou vo forme bylinných ajurvédskych čajov a doplnkov na podporu imunity

Každodenný domáci wellness v 15 minútach

Vytvorte si každodenný jednoduchý rituál z pokladnice jogy a ajurvédy, ktorý vás časovo nezaťaží, ale pri pravidelnom vykonávaní poslúži na udržanie zdravého tela i mysle.

Ráno po prebudení alebo večer si na niekoľko minút zacvičte nižšie uvedený uzemňujúci jogový cvik a po ňom vypite teplý ajurvédsky nápoj  Amalaki & moringa na podporu imunity a väčšej odolnosti proti stresu. Tento drobný wellnessový balíček vám zaberie 10-15 minút.

Jednoduchá uzemňujúca jogová asána „Bojovník I“

Jogový cvik Bojovník I je určený na jesenné obdobie a posilňuje v organizme element zeme, ktorý znižuje nestabilitu a premenlivosť vata dóše. Myslite pri ňom na silu, stabilitu a pokoj, preciťujte pôdu pod sebou a predstavte si, že zapúšťate korene. Posielajte roztržitú energiu z mysle dole do nôh a chodidiel.

Ako na to?

Začíname na podložke tým, že urobíme strechu – nohy stoja mierne rozkročené, rukami sa dotýkame podložky, pohľad smerujeme pred seba. S nádychom vkročíme pravou nohou medzi dlane a s ďalším nádychom vytiahneme trup hore. Ruky vzpažíme, dlane smerujú proti sebe v šírke ramien alebo sú spojené. Stojíme vo výpade na pravú nohu, ľavá noha je prepnutá v kolene, päta stojí na zemi.

Váhu rovnomerne rozprestrieme na obe chodidlá, boky máme otočené dopredu. Pravé koleno nepredsúvame pred pravý členok. Spevníme chrbát a brucho, ramená sťahujeme dole, ale lopatky netlačíme silou k sebe. Ľahko prisunieme bradu dovnútra.

Až sa v pozícii zabývame, zotrváme v nej počas niekoľkých vedomých nádychov a výdychov. Potom opäť položíme ruky na podložku, pravú nohu vrátime späť na úroveň ľavej a zarovnáme sa späť do strechy. Nezabudnite cvik zopakovať aj na ľavú nohu.

Pred cvičením si môžete zaliať lyžičku jemne namletého prášku Amalaki & Moringa horúcou vodou, pridať med a kvapku citrónu. Počas cvičenia vám nápoj príjemne vychladne a bude pripravený na ľahké pitie. Obsiahnutá namletá zmes nebeského ovocia Amalaki v kombinácii s moringou olejodárnou vám doplní vitamín C a antioxidanty do tela. Vzhľadom na to, že sa jedná o byliny s adaptogénnym účinkom, dodávajú organizmu silu a schopnosť lepšie sa prispôsobiť a zvládať stresové situácie. Amalaki silne posilňuje imunitný systém, podporuje krvný obeh a dopĺňanie železa do krvi a pomáha so zažívaním. Viac o Amalaki sa dočítate v článku „Amalaki – nebeské ovocie Indie", o moringe potom v článku „Moringa známa ako strom života". Nápoj vám tiež dodá energiu a vitalitu do náročného predvianočného obdobia.

Tak s chuťou do toho a majte krásnu jeseň.

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj MORINGA

Imunita & odolnosť voči stresu

AMALAKI nápoj MORINGA
6,60 €
-+

VATA

Relaxácia & duševná pohoda

VATA
5,20 €
-+

AMALAKI plod zázvor

Imunita & dýchacie cesty

AMALAKI plod zázvor
3,50 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.