Nachádzate sa tu

Mughalský cisár Akbar

Džaláluddín Muhammad Akbar známy ako Akbar Veľký (1542-1605) bol najvýznamnejším vládcom Mughalskej ríše a jedným z najväčších panovníkov celých indických dejín.

Jeho otec cisár Humájun po obdržaní šťastnej správy o narodení syna daroval svojmu vernému palácovému poslovi v malej krabičke veľmi vzácnu vonnú substanciu „Musk“ so slovami: „Jedného dňa sa sláva môjho syna rozšíri po celom svete tak, ako táto prekrásna vôňa prestupuje tunajším ovzduším. Môj syn Akbar bude vnútorne aj navonok veľký a dobrý.“

V roku 1582 pozval cisár Akbar na svoj dvor džinistického mnícha menom Haravidžaja, aby sa zúčastnil náboženských a filozofických debát. Akbar mal tieto debaty veľmi rád a snažil sa do nich zapojiť zástupcov mnohých rôznych smerov. Haravidžaja predstavil cisárovi džinistický princíp „ahimsy“ čiže nenásilie a na tento podnet Akbar skutočne ustanovil niekoľko dní, kedy bolo v celej mughalskej ríši zakázané lovenie a zabíjanie zveri a to aj napriek tomu, že bol sám náruživým milovníkom lovu. Pri týchto slávnostných príležitostiach prepúšťal nielen vtáky z klietok, ale aj mnoho väzňov.

Akbar bol najväčším zo všetkých mughalských cisárov predovšetkým preto, že vynakladal nesmierne úsilie, aby zjednotil hinduistov, moslimov a kresťanov do jedného náboženstva, ktoré nazýval „Din-i-llahi“ - láska k Bohu. Na jeho dvore pôsobil zbor deviatich významných učencov „Navratnas“. Jednými z nich boli veľkovezír Abu'l Fazl, hinduistický radca Birbal a legendárny hudobník Tansen. Akbar mal za manželku tiež rádžputskú princeznú Jodhu Bai. Bol veľkorysý, súcitný a spravodlivý. Medzi mogulskými cisármi bol skutočným ideálom.

Nechajte sa nadchnúť starodávnou orientálnou vôňou vonných tyčiniek AKBAR napustených čistými éterickými olejmi z ibištekovca, cistu, tonkových bôbov, pačule, cédrového & santalového dreva a šáchoru inšpirovanými kráľovskou vznešenosťou a veľkorysým. Objavte Attar - orientálne vône kráľovskej Indie!

Súvisiace produkty

AKBAR

Osviežujúca vôňa ibištekovca

4,70 €
-+

SHIVAJI

Upokojujúca vôňa guggulu

4,70 €
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbudzujúca vôňa bergamotu

4,70 €
-+

KARMAVATI

Ušľachtilá vôňa myrhy

4,70 €
-+

JODHA BAI

Očarujúca vôňa jazmínu

4,70 €
-+

MIRA BAI

Mystická vôňa kadidla

4,70 €
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vôňa vanilky

4,70 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.