Nachádzate sa tu

Šport & ajurvéda - športujte zdravo podľa svojej konštitúcie

Veda o živote a dlhovekosti, ajurvéda, v sebe od začiatku svojho vzniku obsahovala návody na očistu tela a zdravý pohyb. Spolu s jogou, svojou sesterskou vedou, ponúka poznatky a múdry prístup posvätných védskych písiem spísaných pred štyrmi tisíckami rokov, ktoré považujú človeka za nedeliteľný a vzájomne prepojený komplex fyzického tela, vitálnej energie, mysle a duše.

Šport v období védskych písiem

Z rozsiahlych príbehov indickej Rámajány a Mahabharáty opisujúce historické udalosti niekoľko tisícročí pred naším letopočtom, sa môžeme dočítať, že ľudia si na fyzickej zdatnosti a sile veľmi zakladali. Cvičili lukostreľbu a ďalšie disciplíny, pri ktorých rozvíjali tiež svoje mentálne a duševné schopnosti. Fyzická sila spolu s duchovnými kvalitami bola otázkou cti a celkového vyžarovania osobnosti.

Neskôr prevládla v Indii doba nečinnosti, kedy sa jogíni a svätí muži (Sádhu) odklonili od prepojenia duše a tela a fyzickej schránke nevenovali pozornosť, aby ich neodvádzala od pohrúženia do svojho vnútra.

Šport v západnom svete a dnes

V koreňoch našej západnej civilizácie sa celospoločensky šport najviac rozvíjal o trochu neskôr v čase starovekého Grécka, odkiaľ pochádza tradícia olympijských hier, maratónskeho behu a ďalších atletických disciplín. V tej dobe sa tiež sformulovalo antické presvedčenie, že čo je krásne, je i cnostné a naopak, nazývané „kalokagathia“ - ideál vyváženosti telesnej a duševnej krásy.

V dnešnej dobe sa šport stal prirodzenou súčasťou moderného životného štýlu a tiež veľkým hráčom na poli svetového diania. Okrem jeho sprístupnenia každému na individuálnej úrovni, sa môžeme často stretnúť s presahom do charitatívnej sféry, kedy pochody, behy, či výkony jednotlivca slúžia pre dobročinné účely alebo pre podporu priateľstva medzi ľuďmi a štátmi. Šport odjakživa bol a stále je nástrojom ľudskej spolupatričnosti, partnerstva a vzájomne zdieľaného nadšenia.

Šport v ajurvéde

Dedičstvo gréckej kalokagathie a ajurvédske presvedčenie, že iba zdravé a silné telo môže poskytnúť plnohodnotný priestor pre prejavenie nášho vnútorného potenciálu, idú ruka v ruke. Pre plný a spokojný život je potrebné starať sa o telo i dušu, pretože jedno bez druhého stráca na význame. Pre starostlivosť o telo slúži pravidelný režim v súlade s telesnou konštitúciou (pozri nižšie) vrátane vhodnej stravy, vhodného pohybu a zdravej miery spánku. Pre starostlivosť o duševné zdravie slúžia dychové cvičenia a meditácia.

Cvičenie zvyšuje telesnú výdrž a odolnosť voči chorobám, pretože pomáha rozprúdiť krvný obeh, ktorý lepšie zásobuje kyslíkom a živinami telesné tkanivá a orgány a tiež lymfatický systém, ktorý sa vďaka potu a vylučovaniu lepšie zbavuje nečistôt a odpadových látok. To všetko posilňuje imunitný systém a silu ódžas, ktorá utvára základnú energetickú rezervu celého tela a zodpovedá za celkovú vitalitu, silu a odolnosť organizmu. Zaisťuje tiež aktívnu ochranu voči vírusom, baktériám a infekciám. Utvára sa zároveň pravidelnou meditáciou a vyhýbaním sa nadmernej stimulácii zmyslov.

Pravidelné cvičenie tiež zlepšuje duševný stav. Čistí myseľ od zbytočných myšlienok a navracia nás k prirodzenému a spontánnemu prežitku seba samých.

Ako zvoliť správny druh športu podľa ajurvédskej konštitúcie

Kľúčom k správnym návykom vrátane správneho fyzického cvičenia je spoznať svoju dóšickú konštitúciu - teda aká kombinácia troch základných životných energií tvorí našu existenciu. Vata dóša v sebe obsahuje element vzduchu a éteru, pitta dóša element vody a ohňa a kapha dóša prvok vody a zeme. Každý človek sa rodí s jedinečným pomerom týchto dóš, ktoré predstavujú individuálny genetický kód podieľajúci sa na utváraní našej psychosomatickej charakateristiky. Rozpoznať svoju vlastnú prirodzenosť je základným predpokladom pre trvalé zdravie a dobrú kondíciu, vrátane správneho výberu vhodnej stravy a športu.

TIP! Urobte si orientačný dóšický test!

Športovanie v súlade s prevládajúcou konštitúciou typu VATA

Vata je od prírody chladná, suchá, energická, ľahká a premenlivá, čo sa môže prejaviť na úrovni nervového systému. Preto je pre ľudí typu vata dôležité slnko, teplo, pokoj, dostatok odpočinku, masáž, pravidelná relaxácia a aromaterapia, a teplá, sýta, mierne korenená a olejnatá strava. Vata typ potrebuje dobré zázemie, pokoj a pocit bezpečia. Mal by sa vyhýbať duševnému vypätiu a práci do neskorých nočných hodín, zime a mrazu, surovým jedlám a chladným nápojom. Je dobré obmedziť prácu s počítačom, sledovanie televízie a nadmerné pracovné nasadenie.

Vaty majú radi energické cvičenie, u ktorého sa ale môžu ľahko vyčerpať. To síce zmierňuje ich prílišnú myšlienkovú aktivitu, avšak je tým vata dóša vyvedená z rovnováhy. Lepšie je pravidelné mierne cvičenie ako veľký výdaj energie naraz. Vata ľudia majú zvyčajne nízky svalový tonus a rozvoju svalovej hmoty musia venovať veľa aktívnej pozornosti. Vzhľadom k suchej povahe vata dóši je dobré nepreťažovať kĺby, ktoré majú tendenciu k artritíde. Vhodným športom je joga a tai-či, pretože prináša do tela vnútornú vyrovnanosť a pohodu, ďalej kondičná gymnastika, ľahký beh, cyklistika a turistika.

Výdrž pri športe - skôr nízka

Športovanie v súlade s prevládajúcou konštitúciou typu PITTA

Na rozdiel od vaty majú ľudia s konštitúciou Pitty v sebe viac ohňa, ktorý ich v rôznych podobách ovplyvňuje. Pre udržanie rovnováhy napomáha chladnejšia strava a nápoje, striedanie aktivity a relaxácie a dostatočný prísun tekutín. Pitta typ by sa mal vyhýbať ostrému slnku a vysokým teplotám, fajčeniu, drogám a alkoholu a mal by pri športe a pobyte v prírode používať oleje a krémy na ochranu pokožky. Tiež by mal obmedziť olejnaté, ťažké, slané a korenené jedlá, ktoré element ohňa zvyšujú. Pre Pitty je dobré jesť menšie porcie viackrát denne a neprejedať sa.

Vzhľadom na ich súťaživé nátury im vyhovujú tiež súťaživé športy. Tu je dobré vyberať z kolektívnych športov ako volejbal, futbal, hokej a podobne, ktoré im poskytnú túto súťaživosť, ale nebudú rozvíjať vrodený egoizmus, pretože je vyžadovaná skôr spolupráca než individuálny výkon. Druhou možnosťou je šport, kde človek bojuje sám so sebou, napríklad aktívna turistika, terénny beh, plávanie alebo horolezectvo. Plávanie je napokon pre Pitty jeden z najvhodnejších športov, pretože má ochladzujúci účinok, rovnako tak zimné športy ako napríklad lyžovanie. Jogu alebo tai-či možno tiež odporučiť, pretože tlmia vnútornú žiaru a agresivitu.

Výdrž pri športe - veľká do doby, než sa začne prehrievať

Športovanie v súlade s prevládajúcou konštitúciou typu KAPHA

Kapha má ako jediná dóša zastúpený prvok zeme, jej podstata je teda najpevnejšia a tiež najťažšia. Preto by ľudia typu kapha mali jesť ľahkú korenistú a teplú stravu a obmedziť nadbytočný spánok, prejedanie a konzumáciu mliečnych výrobkov, ktoré kaphu zvyšujú, čo spôsobuje zahlienenie.

Kapha typ sa nemusí báť intenzívneho cvičenia, naopak je pre neho žiaduce, hoci sa mu do neho často nechce, a tak potrebuje povzbudenie. Vzhľadom  k tomu, že ľudia s prevládajúcou kapha dóšou príliš nevyhľadávajú zmeny, skĺzavajú často do monotónneho spôsobu života. Pravidelný pohyb a častá zmena a rôznorodosť denných aktivít im pomáhajú vniesť do života viac energie. Ak sa ale do nejakého športu zahryznú, sú potom schopné veľkej fyzickej námahy. Vhodným športom je tak napríklad vytrvalostný beh, veslovanie, posilňovanie a vzpieranie. Tai-či alebo joga sú vhodné vo formách, ktoré stimulujú a nabíjajú organizmus.

Výdrž pri športe - najlepšie zvládanie veľkej záťaže

TIP! Pripravte si originálne ajurvédske smoothie pre dobrú kondíciu z amalaki a spiruliny

Šport a správne dýchanie

Aby šport, ktorý vykonávame, mal pre telo a našu myseľ ten najväčší úžitok, základným predpokladom je naučiť sa pri ňom správne dýchať. Dych je samotnou podstatou nášho života a ovplyvňuje oveľa viac vecí, než si myslíme. Dych ovplyvňuje harmonické súznenie medzi racionálnou mužskou a intuitívnou ženskou energiou. Ak sa naň dokážeme na chvíľu sústrediť a dýchať vedome, automaticky má pre telo väčšiu hodnotu a privádza do tela viac hlbšej energie, takzvanej prány.

Prána predstavuje životnú energiu zodpovednú za činnosť dýchacej a obehovej sústavy spolu s motorickými a zmyslovými funkciami organizmu. Je riadiacou silou vyššej mozgovej činnosti, kardiovaskulárneho systému a okysličovania telesných tkanív aj jednotlivých buniek. Je to kozmická energia, ktorá privádza do tela duchovnú silu, silu vôle a schopnosť koncentrácie, ktorú v športe potrebujeme.

TIP! na jednoduché dychové cvičenie

Sadnite si na pokojné a tiché miesto, zatvorte oči a sústreďte sa na svoj dych. Začnite pozorovať každý svoj nádych a každý výdych. Pokúste sa nenechať vyrušiť myšlienkami - vždy, keď odvedú vašu pozornosť, vráťte sa späť na dýchanie. Po chvíľke si predstavte, že sa nenadychujete iba vzduchu, ale kozmickej energie. Prúdi do vás s každým nádychom a zaplavuje celé vaše telo ako čistý a priezračný prúd rieky. S každým výdychom táto rieka odplavuje všetky nečistoty a myšlienky, ktorých sa chcete zbaviť. Všetko odchádza s vaším výdychom. Cvičte každé ráno 5 minút a kedykoľvek počas dňa.

Pokiaľ si takto uvedomíte prítomnosť svojho dychu pred tým, ako začnete športovať, budete si počas športu viac vedomí svojej vnútornej sily, ktorá pochádza z pokojného a mieruplného dychu a vašej tichej koncentrácie.

Ajurvédska revitalizačná kúra Šport & fitness

Ak potrebujete zlepšiť telesnú výživu pre váš športový tréning, odporúčame ajurvédsku revitalizačnú kúru. Táto kúra je vhodná pre regeneráciu fyzických síl a posilnenie svalového tkaniva. Ochabnutie svalstva a znížená vitalita organizmu sú spôsobené nedostatočným prísunom bielkovín, nepravidelným rytmom každodennej stravy, fyzickou pasivitou a zanedbávaním pohybových aktivít. Kúra pozostáva z kombinácie ajurvédskeho čaju Kudzu a bylinného elixíru Mamsaprash, ktorá slúži ako povzbudzujúce tonikum a zdroj energie. Užívať možno po dobu 1-3 mesiacov spolu s výživnou proteínovou stravou a pravidelným cvičením.

TIP! na revitalizačnú ajurvédsku kúru Šport & fitness

Súvisiace produkty

Šport & fitness

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Šport & fitness
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Imunita & dobrá kondícia

Zdroj vitamínov a antioxidantov & jednoduché užívanie

Imunita & dobrá kondícia
-15% 16,05 €
pôvodná cena: 18,90 €
-+

Kĺbová pohyblivosť

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Kĺbová pohyblivosť
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Imunita & kĺbová odolnosť

Zdroj vitamínov a antioxidantov & jednoduché užívanie

Imunita & kĺbová odolnosť
-15% 15,05 €
pôvodná cena: 17,70 €
-+

CHYAWANPRASH

Zdravie & imunita

CHYAWANPRASH
8,50 €
-+

AMALAKI plod natural

Imunita & žalúdok

AMALAKI plod natural
3,50 €
-+

HORSKÁ SILA

Posilňuje fyzickú výkonnosť

HORSKÁ SILA
5,20 €
-+

RELAXAČNÝ KĽUD

Podporuje uvoľnenie a relaxáciu

RELAXAČNÝ KĽUD
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.