Nachádzate sa tu

Starostlivosť o zdravé oči

Málokto venuje očiam a zraku pozornosť skôr, než sa objaví nejaký problém. Zdravými návykmi a náležitou starostlivosťou sa však mnohým problémom môžeme vyhnúť a udržať tak naše oči zdravé a silné.

Oči ako zmyslový orgán

Oči ako základný zmyslový orgán nám pomáhajú sprostredkovať až 80% informácií o okolitom svete. Sú základným senzorom, ktorý spracováva okolité vnemy a obrazy, ktoré preposiela do mozgu k následnej interpretácii. Dobrý zrak je pre poznávanie, orientáciu a kvalitné prežívanie sveta okolo nás nenahraditeľným zmyslom a preto je potrebné sa oň vhodne starať a udržiavať ho v zdraví.

Oči ako brána do duše

Oči sú od pradávna vnímané ako brána do duše. Vnímavý človek dokáže cez oči druhého človeka rozpoznať jeho rozpoloženie, myslenie a celkový mentálny aj fyzický stav. Podľa starých indických textov sú oči človeka stvorené na to, aby uzreli pravdu a sú tak otvorenou bránou, cez ktorú je možné nahliadnuť do vyššej sféry ľudského bytia. To však za predpokladu, že človek udržuje svoju myseľ pokojnú a čistú a je iba pozorovateľom sveta, ktorý neposudzuje. Potom sa v jeho očiach zrkadlí hlboké porozumenie, ktoré vychádza z nezištnej lásky a dobra jeho duše. Ak vníma skutočnosť iba naša nepokojná myseľ, realita, ktorú vnímame, nebude nikdy realitou v čistej skutočnosti, ale kombináciou interpretácie našej mysle (predsudkov) a zmyslového vnímania.

Oči z pohľadu ajurvédy - vplyv álóčaka-pitty

Ajurvéda opisuje a rozpoznáva v očiach človeka jas, ktorý je riadený tzv. alóčaka-pittou, jednou zo subtypov pitta dóši (viac o psychosomatickej konštitúcii s prevládajúcim prvkom ohňa a vody v našom článku Charakteristika dóš - Pitta). V širšom ajurvédskom kontexte je pitta dóša energiou vytvárajúcou teplo v 5 základných miestach ľudského organizmu – žalúdku (páčaka-pitta), pečeni a slezine (randžaka-pitta), šedej kôre mozgovej (sádhaka-pitta), koži (bhrádžaka-pitta) a nakoniec práve v očiach (álóčaka-pitta).

Álóčaka-pitta vyrovnáva teplotu očnej buľvy, vnímanie farieb a svetla, farbu dúhovky a je základom pre optické vnímanie. Je zároveň spojená s emóciami a činnosťou sĺz. Jej nerovnováha môže vyvolať v očiach nežiaduce zmeny. Pozor by si mali dávať predovšetkým ľudia s prevládajúcou konštitúciou typu Pitta, kedy sa táto dóša a tým aj prvok ohňa môže vychýliť (zvýšiť) a môže dôjsť napr. k páleniu očí, zápalu spojiviek či dúhovky, jačmennému zrnu či precitliveniu na svetlo prostredníctvom vychýlenej áločaka -pitty.

Príčiny oslabeného zraku

Medzi najčastejšie príčiny oslabeného zraku, ak opomenieme vychýlenie álóčaka-pitty, patrí jednostranné zaťažovanie očí v podobe zlých návykov, ako je čítanie na bruchu, nedostatočné osvetlenie, práca pri počítači alebo sledovanie TV bez pravidelných prestávok. Nesprávne držanie tela spojené so sedavým zamestnaním spôsobuje stuhnutosť šije, neprekrvenie hlavy a nerovnomerné zaťažovanie okohybných svalov. Na tomto základe môže dochádzať k rozvoju neurologických symptómov v podobe tlaku a bolesti očí, ktoré znižujú komfort videnia v podobe krátkozrakosti, ďalekozrakosti či dokonca šedého alebo zeleného zákalu. Kvalitu zraku ovplyvňuje aj psychické napätie, stres či nedostatok spánku, ktoré majú za následok bolesť hlavy, začervenanie alebo pálenie očí, syndróm suchého oka, zápal spojiviek a celkovú únavu.

Odporúčaná starostlivosť o oči

Ak máte niektorý z vyššie spomenutých problémov s očami, či ste sa v rámci prevencie rozhodli viac starať o svoj zrak, odporúčame ajurvédsky čaj Alochaka a nutričný elixír Nayanaprash pre optimalizáciu zrakových funkcií a dobrú kvalitu videnia. Najúčinnejšia očná starostlivosť, ktorú môžeme ponúknuť, je tieto dva ajurvédske prípravky skombinovať v rámci ajurvédskej kúry Oči & dobrý zrak. Táto účinná bylinná kombinácia osviežuje zrakovo-poznávacie funkcie, regeneruje očný nerv a sietnicu, podporuje činnosť nervového systému a celkové duševné zdravie.

Ak ste prevládajúci Pitta typ (zistite to! Skúste si vyplniť orientačný dóšický test online), potom vám môže pomôcť aj čaj Pitta pri zvýšenej pitta dóši na celkové upokojenie a ochladenie organizmu. Nezabudnite očiam uľahčiť aj správnym držaním tela a pravidelnými prestávkami pri práci na počítači, kedy sa pretiahnete, zatvoríte oči a potom ich chvíľku precvičujete.

Užívanie ajurvédskych prípravkov starajúcich sa o zdravý zrak

Čaj Alochaka užívajte 2 až 3 šálky denne (ideálne s lyžičkou elixíru Nayanaprash). Bylinnú zmes vždy povarte 3-5 minút pre silnejší účinok. Čaj si môžete uvariť vo väčšom množstve a uchovať v termoske, aby bol stále teplý.

Elixír Nayanaprash sa užíva priamo na čajovú lyžičku 2-3x denne a zapíja sa dúškom vlažného mlieka, rastlinného mlieka, vody alebo bylinného čaju. Môžete si z neho tiež pripraviť nápoj, kde 1 čajovú lyžičku rozmiešate v 250 ml vlažného mlieka alebo vody.

Elixír aj čaj odporúčame užívať nalačno pred jedlom aspoň po dobu jedného mesiaca (vychádza na 1 balenie čaju a 2 balenia elixíru), aby došlo k hlbšej regenerácii zrakových funkcií.

 
Dobré ráno, pijem ALOCHAKU, pracujem denne s počítačmi a podstúpil som operáciu. Čaj som objavil naozaj náhodou v obchodíku na hlavnej triede v Ostrave, a odvtedy pravidelne kupujem a hlavne užívam k svojej spokojnosti. - Emil D.
Dobrý deň, ajurvédske čajíky používame doma veľmi radi. Máme vyskúšaný čaj PITTA, ALOCHAKA, VARUNA aj HIMALÁJSKÉ OSVIEŽENIE - sú vynikajúce a skutočne účinné. Sme veľmi vďační všetkým, ktorí sa podieľajú na výrobe a dovoze týchto liečivých zázrakov. - Silvia Petríková, Trenčín
Vaše produkty môžem len odporučiť. Mám viac druhov čajov, spotrebovala som už aj dva elixíry na oči. Jeden na imunitu práve užívam a čaká ma ešte elixír na vlasy. Tých dvoch som u vás vyhrala. :) Horúce nápoje sú tiež vynikajúce. Vaše produkty si budem kupovať naďalej. Prajem veľa úspechov. :) - Katarína, Prešov

 

 

Súvisiace produkty

ALOCHAKA

Oči & zrakové funkcie

ALOCHAKA
5,20 €
-+

NAYANAPRASH

Oči & zrak

NAYANAPRASH
7,30 €
-+

Oči & zrakové funkcie

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Oči & zrakové funkcie
-10% 17,20 €
pôvodná cena: 19,10 €
-+

PITTA

Upokojenie & vyrovnanosť

PITTA
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.