Nachádzate sa tu

Zlaté ajurvédske pravidlo – „strava ako liek“

„Nech sa strava stane tvojím liekom, tvoj liek sa potom stane tvojou stravou“                        – ajurvédske príslovie

Toto dávne príslovie tvorí základ ajurvédskej múdrosti. Keď sa naučíme jesť správne - to znamená v súlade so svojou telesnou i psychickú konštitúciou - naše telo bude v rovnováhe a zdravé.

Teória 6 chutí

Tento prirodzený koncept vychádza z ajurvédskej teórie šiestich chutí. Každá chuť má na naše telo svoje špecifické pôsobenie a možno ich tak využiť k terapeutickému účelu. Naše telo bude ovplyvňovať inak sladká chuť, ktorá upokojuje a uzemňuje a inak pálivá chuť, ktorá zvyšuje oheň v organizme. Niektorým ľuďom môže tak byť korenené jedlo na prospech, pretože potrebujú podporiť tráviaci oheň v žalúdku a tým zdravé zažívanie. Niekomu ale môže spôsobiť príliš veľkú horúčosť, ktorá sa potom prejaví napríklad zápalmi a prílišným hnevom. Byť si vedomý toho, ktoré chute nám robia dobre, a ktoré nie, je základom pre vlastnú schopnosť regulovať svoj zdravotný stav a udržiavať sa v psychosomatickej rovnováhe.

Strava podľa konštitúcie

Pokúste sa viac si všímať vlastnosti a účinky chutí vo vašej každodennej strave – dozviete sa toho veľa o sebe, svojich tendenciách a sklonoch. K tomu vám môže pomôcť aj náš online dóšický test, ktorý orientačne určí individuálny pomer troch základných ajurvédskych princípov (vata, pitta a kapha) vo vašom tele. Vďaka tomu môžete lepšie porozumieť, z akého dôvodu máte alebo nemáte niektoré veci radi a tiež vám to poskytne kľúč k tomu, aby ste si zostavili jedálniček a vyberali tie správne chute, s pomocou ktorých môžete ľahko regulovať svoju fyzickú aj psychickú kondíciu.

Tu je prehľadná tabuľka s účinkami chutí na zdravotný stav organizmu:

 

Chuť

 

Vlastnosti

Účinky – mierne

užívanie

Účinky - nadmerné

užívanie

 

Príklad potravín

 

 

 

 

 

Sladká

 

 

Ťažké,

ochladzujúce,

mastné,

anabolické

 

povzbudzuje životnú esenciu (ódžas), rast telesných tkanív, tíši pálivosť, povzbudzuje zmysly, zlepšuje farbu, kožu a vlasy, melodický hlas, odstraňuje smäd, proti vychudnutosti / prináša stabilitu, silu, energiu, vitalitu a dlhovekosť, lásku a súcit

nachladnutie, kašeľ, tiaže, obezita, hustnutie krvi, strata chuti do jedla, nádory, opuchy, cukrovka, množenie kvasiniek a infekcií, lenivosť, vyvoláva smäd a ospalosť / vyvoláva pripútanosť, chamtivosť a túžbu vlastniť

 

 

 

 

cukor, med, ďatle, sladké drievko, ryža, pšenica, mlieko

 

 

 

Slaná

 

Ťažká, zahrievacia, tučná, laxatívna, protikŕčová

 

napomáha tráveniu, proti nadúvaniu, dodáva energiu, elektrolytická rovnováha, rast svalov / posilňuje ducha, dôveru, odvahu a nadšenie

zahustenie krvi a zúženie ciev - zvýšenie krvného tlaku, zadržiavanie vody - opuchy, vrásky, vredy, krvácavosť, prekyslenie, kožné problémy / túžba vlastniť, podráždenosť

 

 

kamenná, morská, čierna, sezamová soľ, morské riasy, tamari

 

 

 

 

 

 

 

Horká

 

 

 

Ochladzujúca, ľahká, suchá, protizápalová, antibakteriálna, antivírusová, laxatívna

 

Proti jedom, baktériám, odstraňuje pálenie, svrbenie, lieči kožné ochorenia, proti horúčke, čistí pečeň, pevnosť kože, svalov, proti plynatosti, na zažívanie, posilňuje pankreas - regulácia cukru v krvi, odstraňuje toxíny a tuky / odpútanie od žiadostí mysle a zmyslových túžob

 

 

 

točenie hlavy, strata vedomia, suchosť, extrémne chudnutie, opotrebenie, osteoporóza / cynizmus, odmietavý postoj, odpor, odtiahnutie, izolácia a osamelosť

 

 

 

horký melón, koreň kurkumy a púpavy, aloe vera, santalové drevo, káva

 

 

 

 

 

Kyslá

 

 

 

Ľahká, zahrievacia, osviežujúca, protikŕčová

 

povzbudzuje chuť do jedla, tvorbu slín a zažívanie, proti nadúvaniu, vyživuje srdce, oživuje myseľ, vyrovnáva cholesterol, znižuje zahlienenie / schopnosť uznania, ocenenia, rozlišovania, bdelosť

 

prekrvenie, zápaly (pečeň, močový mechúr), prekyslenie, vyrážky, citlivosť zubov, smäd, pálenie záhy, hnačka / prílišná kritickosť, posudzovanie, závisť, nenávisť

 

kyslá smotana, jogurt, ocot a syr, citrusy, zelené hrozno, fermentované potraviny

 

 

 

 

 

 

Pálivá

 

 

 

 

Ľahká, zahrievajúca, vysušujúca, protikŕčová, protiparazitická, karcinogénna

 

zlepšuje trávenie, vstrebávanie, čistí ústa, dutiny, napomáha obehu, rozpúšťa zrazeniny, odstraňuje tuk a podporuje vylučovanie odpadových látok / nadšenie, duševná sila, jasné vnímanie, odhodlanie

 

hnačka, prekyslenie, nevoľnosť, nespavosť, žalúdočné vredy, zápaly, podráždenie slizníc, štikútanie / negatívne reakcie, zlosť, násilnosť, nepriateľstvo, žiarlivosť, agresivita, súperenie

 

kajenské a čierne korenie, čili papričky, horčičné semienko, zázvor, cibuľa, reďkovky, chren, cesnak

 

 

 

 

 

Zvieravá

 

 

 

 

 

Chladivá, vysušuje, ťažká, protizápalová, uzemňujúca

 

 

zlepšuje vstrebávanie, proti hnačke, hojí vredy, odstraňuje tuk, zastavuje krvácanie - podporuje zrážanlivosť krvi, sťahuje krvné cievy / posilňuje meditujúcu a organizovanú myseľ, usporadúva všetko na svoje miesto

vyvoláva kŕče, zápchu, suchosť v ústach, sťažuje reč, podporuje dávenie, srdcové kŕče, stagnácie obehu, môže vyvolať šklbanie, chudnutie, neuromuskulárne choroby / myšlienková roztrieštenosť, neorganizovanost, nespavosť, obavy, úzkosť, nervozita, strnulosť, depresia

 

 

nezrelý banán, granátové jablko, cícer, zelená fazuľa, klíčky lucerny, väčšina surovej zeleniny

 

Kičadí - recept na pokrm plný harmónie

Príkladom harmonického a vyváženého jedla, ktoré vhodne vyživuje všetky telesné konštitúcie je KIČADÍ - poklad ajurvédskej kuchyne. Kičadí je vhodné po celý rok. Basmati ryža a fazuľky mungo, ktoré tvoria jeho základ, vytvárajú dohromady vyvážené potraviny, ktoré sú dobrou kombináciou bielkovín. Prinášame vám recept na kičadí spolu so zeleninovou zmesou, je ale možné ho pripraviť aj samostatne ako hlavný chod a tým zrýchliť a uľahčiť jeho prípravu, ak nemáte chuť na zeleninovú časť. Potom jedlo pozostáva z Munga / červenej šošovice, ryže, bylín a korenia. Prajeme dobrú, vyváženú a vyživujúcu chuť!

Recept na kičadí

Kičadí so zeleninou:

Doba prípravy: 35 minút

Doba varenia: 45 minút

Porcie: 6 až 8

Suroviny na ryžu a mungo/šošovicu – kičrí:

3½ hrnčeka vody

¾ hrnčeka lúpanej alebo nelúpanej ryže basmati (najlepšie stráviteľný druh ryže)

¾ šálky mungo fazuliek alebo červenej šošovice

1 lyžička mletej rasce

½ až 1 čajová lyžička červenej papriky (podľa chuti, sladká alebo štipľavá)

¼ čajovej lyžičky kurkumy

¼ čajovej lyžičky kardamónu

⅛ čajovej lyžičky klinčekov

Suroviny na zeleninovú časť:

1 stredne veľká žltá alebo biela cibuľa, najemno nasekaná

1 ½ čajovej lyžičky jemne nakrájaného cesnaku (asi 2 strúčiky)

1 čajovú lyžičku jemne strúhaného alebo nakrájaného čerstvého zázvoru

3 hrnčeky vody

2 stredne veľké zemiaky, nakrájame na malé kocky (asi 1 ½ hrnčeka)

1 stredný veľký batat, nakrájame na malé kocky (asi 2 hrnčeky)

2 stonky zeleru, nakrájané (asi ⅔ hrnčeka)

1¼ hrnčeka vareného hrachu (ak použijete mrazený, rozmrazte ho trochou teplej vody)

4 hrnčeky hrubo nasekanej listovej zeleniny (je možné použiť všetky druhy šalátov, špenát, rukola, valeriánka, sladký fenikel v ľubovoľnom pomere podľa chuti)

Príprava

Vložte vodu, ryžu, mungo / šošovicu a korenie do hrnca určeného na varenie polievky a priveďte k bodu varu, odkryté. Potom znížte teplotu, zakryte pokrievkou a varte 45 minút.

Asi 15 minút pred uvarením ryže a šošovice, zahrejte 1 polievkovú lyžicu vody v ďalšom vysokom hrnci na strednú teplotu. Akonáhle voda začne syčať, pridajte cibuľu a varte za stáleho miešania 3 minúty, podľa potreby pridajte trochu vody. Potom pridajte cesnak a zázvor a povarte za stáleho miešania asi 1 minútu. K tomu pridajte 3 hrnčeky vody, zemiaky, sladké zemiaky a zeler a priveďte k bodu varu, odkryté. Znížte teplotu, zakryte a varte asi 7 minút. Pridajte hrách a listovú zeleninu, potom zakryte a varte ešte 3 minúty, alebo kým zemiaky nezmäknú.

Nakoniec zmiešame varenú zeleninu v hrnci spolu s uvarenou zmesou ryže, munga / šošovice a korenia.

Poznámky: rôzne druhy korenia, ktoré sa pridávajú k ryži a mungo fazuli / červenej šošovici, môžete pre zjednodušenie receptu nahradiť tiež 2 - 3 čajovými lyžičkami svojho obľúbeného kari korenia. Fazuľky mungo je možné z časti alebo úplne nahradiť tiež červenou šošovicou.

 

Súvisiace produkty

VATA

Relaxácia & duševná pohoda

VATA
5,20 €
-+

PITTA

Upokojenie & vyrovnanosť

PITTA
5,20 €
-+

KAPHA

Povzbudenie & vitalita

KAPHA
5,20 €
-+

ANNAPRASH

Žalúdok & trávenie

ANNAPRASH
7,30 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.