Nachádzate sa tu

Ajurvédske nutričné tyčinky s Amalaki

Máte radi Amalaki? Potom vás určite zaujmú ajurvédske nutričné tyčinky, ktoré sú z tohto hodnotného indického ovocia vyrobené a dajú sa vziať ako zdravý snack do školy, práce alebo zjesť pri športovej aktivite. 

Tento snack vznikol na báze Amalaki a ďalších nutrične hodnotných plodov ako sú mandle, kešu oriešky, datle, tekvicové semienka, pistácie, mango a čierne hrozienka. Tyčinka  je výnimočná ešte prepracovaným obsahom ajurvédskych bylín, ktoré sú starostlivo vybrané, aby harmonizovali jednotlivé dóše. Vo VATA tyčinke teda nájdete zahrievaciu škoricu, zázvor, šatavari, fenikel, haritaki, ašvagandu, guduči, vidarikand a muškátový oriešok, v PITTA tyčinke potom ochladzujúcu mätu, kardamóm, fenikel, citrónovú trávu, brahmi a manjishtu a v KAPHA tyčinke povzbudzujúci zázvor, tulsi , vasaku, kurkumu, dlhé korenie a klinčeky.

Zdravá výživa v súlade s konštitúciou a ajurvédskym denným cyklom

Zdravá výživa je už dávno zavedený pojem, pod ktorým si väčšinou predstavíme čerstvé a chemicky neupravené potraviny bohaté na nutričné látky v podobe vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších pre telo potrebných živín. Ajurvéda ako veda o zdravom životnom štýle, ktorý je múdrou prevenciou ochorenia, toto považuje za samozrejmé a ponúka ešte hlbší pohľad do výživy ľudského organizmu.

Vhodnú výživu ajurvéda rozlišuje podľa individuálnej prevládajúcej psychosomatickej konštitúcie vata, pitta alebo kapha, ktorou bol každý človek obdarený a ktorú je pre zdravý život nutné udržiavať v rovnováhe. A práve strava je základným nástrojom, ako túto svoju individuálnu rovnováhu udržovať či usmerňovať. Hoci je teda mnoho potravín zdravých, neznamená to, že nám musia robiť dobre. Rovnako ako byliny, aj každá potravina má svoje vlastnosti a pôsobenie na vnútorné prostredie človeka. Záleží potom, aká dóša v nás prevláda a podľa toho by sme sa mali niektorých potravín vyvarovať a niektoré naopak do svojho jedálnička začleniť. Prečítajte si viac v článku Zlaté ajurvédske pravidlo - strava ako liek.

Napríklad schopnosť dobrého trávenia a vstrebávania záleží na prítomnosti tráviaceho ohňa (agni), ktorý je spojený s pitta dóšou. Pokiaľ máme teda ako svoju prevládajúcu dóšu pittu (kombinácia živlu ohňa a vody), potom náš tráviaci oheň bude pravdepodobne dostatočne silný a naše trávenie aj následné vstrebávanie živín do organizmu bude fungovať dobre. Pokiaľ v nás prevláda vata (kombinácia vzduchu a éteru) či kapha dóša (kombinácia vody a zeme), potom môže byť naše zažívanie slabšie a bude ho potrebné podporovať zahrievacími koreniami, ktoré tráviaci oheň povzbudia. Prečítajte si viac v článku o Tráviacom ohni agni.

Ak ešte nepoznáte svoju dóšickú konštitúciu, urobte si jednoduchý ajurvédsky dóšický test!

Ajurvédsky denný cyklus

Z pohľadu ajurvédy nie je dôležité len čo jeme, ale aj kedy. Prečítajte si, ako sa tri dóše pravidelne striedajú v každodennom 24-hodinovom cykle a ako ovplyvňujú biologický rytmus organizmu v našom článku Ajurvédsky denný cyklus. Čas, kedy naše telo najlepšie trávi, podlieha tomuto pravidelnému cyklu a pokiaľ ho človek pozná, môže svoj denný režim prispôsobiť a využiť tak zvýšenú silu tráviaceho ohňa v určitú dobu alebo naopak iný čas využiť na inú aktivitu, ktorá je v tej chvíli pre telo a myseľ adekvátna.

Ajurvédske nutričné tyčinky nedopĺňajú len hodnotné nutričné látky do organizmu, ale sú koncipované ako moderná výživa v súlade s tisícročnými ajurvédskymi poznatkami o uchovaní psychosomatickej rovnováhy na základe znalosti dóš a ajurvédskeho denného cyklu. Pochutnajte si na zdravom ajurvédskom snacku, ktorý vás zmysluplne zasýti, podporí imunitný systém a celkové psychosomatické zdravie. Vyberte si z troch lahodných nutričných tyčiniek VATA, PITTA a KAPHA.

 

Súvisiace produkty

AMALAKI tyčinka VATA

Energia & wellness

3,30 €
-+

AMALAKI tyčinka PITTA

Vyrovnanosť & antistres

3,30 €
-+

AMALAKI tyčinka KAPHA

Diéta & fitness

3,30 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.