Nachádzate sa tu

BRAHMI versus GOTU KOLA

Centella asiatica (v slovenčine pupočník ázijský) čiže Brahmi či Gotu Kola a Bacopa monnieri, sú v podstate jedna a tá istá bylina, jedná sa len o inú čeľaď. Obe sú bahenné rastliny, ktorých účinky sú takmer identické.

Mätúce je len odlišné používanie názvov. Kým v južnej a východnej Indii je za Brahmi označovaná rastlina Bacopa monnieri, v severnej a západnej Indii je to zase Centella asiatica známa pod britských názvom Gotu kola.

Drobné rozdiely môžeme nájsť v prostredí, kde jednotlivé rastliny rastú. Centella asiatica rastie v Indii, Indonézii, Madagaskare a v Číne, zatiaľ čo Bacopa monnieri rastie na podobných miestach, ale navyše aj v Afrike, Austrálii a Amerike. Aby to nebolo také jednoduché, každá z týchto bylín má ešte dve latinské binomické mená, Centella asiatica je synonymom Hydrocotyle asiatica a Bacopa monnieri je synonymom Herpestes Monniera.

Zdravotné účinky Brahmi

Obe rastliny Centella asiatica aj Bacopa monnieri sú pre svoje podobné vynikajúce zdravotné účinky pod drobnohľadom mnohých moderných vedeckých výskumov. Podľa odborných štúdií bol u oboch rastlín preukázaný pozitívny vplyv na centrálny nervový systém, zlepšenie kognitívnych funkcií, zvýšenie pamäte, zmiernenie stresu a pozitívny vplyv v liečbe Alzheimerovej choroby. V západnom svete sú tak obe rastliny obľúbeným mozgovým a duševným tonikom predovšetkým u študentov a ľudí, trpiacimi vážnymi mozgovými poruchami ako je vyššie zmienený Alzheimer, ďalej Parkinsonova choroba, či napr. Epilepsia.

Centella asiatica aj Bacopa monnieri majú schopnosť otvárať a čistiť myseľ, zvyšovať mentálnu bdelosť, jasné myslenie, podporovať koncentráciu a regenerovať mozgové bunky. Ďalej pôsobia ako výrazný antioxidant pre omladenie a posilnenie všetkých tkanív, zlepšujú krvný obeh a rozširujú cievy, zvyšujú celkovú odolnosť nervového systému a pôsobia ako upokojujúci prostriedok pri podráždení, strese, depresiách a nervovom vypätí.

Ajurvédske hl'adisko

Z ajurvédského hľadiska majú tieto rastliny schopnosť upokojovať v tele všetky dóše: Vátu, Pittu a Kaphu. Centella asiatica aj Bacopa monnieri sú považované za vysoko sattvické byliny. Sattvické potraviny rovnomerne vyživujú telo aj dušu a prinášajú ľahkosť, zdravie a pokoj. Ďalej sú používané na podporu meditácie pre svoju schopnosť zvyšovať bdelosť a jemnosť mysle. V tradičnej ajurvédskej medicíne má rastlina brahmi schopnosť podporovať funkciu korunnej čakry, energetického centra na vrchole hlavy a harmonizovať činnosť pravej a ľavej hemisféry mozgu. Ajurvéda tiež vníma tesné spojenie medzi srdcom a mysľou, a preto sú obe formy brahmi tiež známe ako silné srdcové toniká.

Vyskúšajte Ajurvédskú zmes Brahmi a Gotu kola alebo mesačné ájurvédskou kúru Pamäť & koncentrácia.

Súvisiace produkty

BRAHMI

Pamäť & mozgová činnosť

BRAHMI
5,20 €
-+

GOTU KOLA

Starnutie mozgových funkcií

GOTU KOLA
5,20 €
-+

MAJJAPRASH

Mozog & nervy

MAJJAPRASH
7,30 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.