Nachádzate sa tu

Rádžputská princezná Karmavati

Rani Karnavati bola rádžputská princezná, ktorá počas maloletosti svojho syna, od roku 1527 do roku 1533, zastávala funkciu regentky. Bola vydatá za princa Ranu Sanga z Mewaru.

Bola matkou Udai Singha, ktorého synom bol indický národný hrdina Mahárána Pratáp. Po smrti svojho manžela bránila mesto Čittorgar ďalej len s malým kontingentom vojakov. Odmietla z obliehanej pevnosti utiecť a na ochranu svojej cti, spolu s ostatnými ženami, radšej obetovala svoj život (8. marca, 1535) pred tým, než by padla do rúk sultána Bahadur Šáha z Gudžarátu.

Jedného dňa dostal moghulský cisár Humájún odkaz od rádžputskej kráľovnej Karmavati z Čittoru. Keď cisár list otvoril, našiel v ňom hinduistický posvätný náramok „Rakhi“, ktoré sestry tradične dávajú svojim bratom počas indického sviatku Raksha Bandhan. Počas tohto rituálu sestra uviaže amulet na zápästie svojho brata, aby ho symbolicky požiadala o súrodenecký prísľub ochrany v akomkoľvek nebezpečenstve.

V liste potom stálo: „Cisárovi Humájúnovi, tento posvätný náramok vám venuje vaša sestra ako svojmu adoptívnemu bratovi. Vaša sestra potrebuje vašu pomoc, aby ste ochránili Čittor pred sultánom Bahadurom Šáhom z Gudžarátu.“

Humajún na to poslovi odpovedal: „Karmavati! Karmavati je rádžputská kráľovná, hinduistická „Rani“ a ja som moslim. Ona ma nazýva svojim bratom? Ak som jej brat, potom to znamená, že nezostaneme navždy nepriatelia, ale že všetci hinduisti a moslimovia môžeme žiť ako jedna rodina. To je najšťastnejší deň môjho života.“

Humájún potom sa svojou armádou okamžite ponáhľal do Čittoru. Než však stačil do pevnosti doraziť, dozvedel sa strašnú správu, že si Karmavati vzala život. Keď bol jej manžel zabitý v bitke, napísala Humájúnovi svoju sesterskú žiadosť o pomoc a odvtedy čakala na jeho príchod. Keď ju však mal zajať moslimský sultán Bahadur Šáh, radšej sa vrhla do obetného ohňa „Jauhar“, než aby sa mu vzdala.

Humájún bol šokovaný a zdesený. Cítil sa sklúčene, že neprišiel včas, aby ju mohol zachrániť. Zvolal: „Pomstím sa. Rani Karmavati ma nazvala svojim bratom. Hinduistická kráľovná nazvala mogulského cisára bratom. Tento brat nedôjde pokoja, kým nepomstí smrť svojej sestry, ktorá sa na neho s dôverou obrátila. To je môj sľub.“ Následne Bahadur Šáha skutočne porazil a dosadil na trón jej syna Vikramadityu.

Nechajte sa nadchnúť starodávnou orientálnou vôňou vonných tyčiniek KARMAVATI napustených čistými éterickými olejmi z myrhy, santalového dreva, vetiveru, pačule, ruže damašskej, klinčeka a citrónu inšpirovanými rádžpútskou princeznou. Objavte Attar - orientálna vôňa kráľovskej Indie!

Súvisiace produkty

KARMAVATI

Ušľachtilá vôňa myrhy

4,70 €
-+

AKBAR

Osviežujúca vôňa ibištekovca

4,70 €
-+

SHIVAJI

Upokojujúca vôňa guggulu

4,70 €
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbudzujúca vôňa bergamotu

4,70 €
-+

JODHA BAI

Očarujúca vôňa jazmínu

4,70 €
-+

MIRA BAI

Mystická vôňa kadidla

4,70 €
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vôňa vanilky

4,70 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.