Nachádzate sa tu

Ruža – kráľovná kvetov

Ruža, v Indii známa ako Shatapatri alebo Taruni, má vo východných krajinách veľmi široké využitie. V Perzii, Indii, Číne i ďalších krajinách, sa tradícia jej užívania nespája iba na výrobu parfémov a kozmetických prípravkov, ako je zvykom v našom prostredí, ale je bežnou súčasťou gastronómie i liečebných receptúr ajurvédskej medicíny.

Ruža ako liek

Táto okrasná rastlina má mnoho liečivých vlastností, ktoré sú spomenuté v klasických dielach ajurvédy a potvrdzujú ich aj vedecké výskumy.Shatapatri má v Ajurvéde dôležité miesto vďaka svojej ochladzujúcej vlastnosti, ktorá má upokojujúci účinok na Pitta dóšu, ktorú znižuje a tým pomáha nastoliť v organizme rovnováhu. Pôsobí tiež priaznivo na dobré zdravie srdca, upokojenie mysle a zlepšenie pleti. Je často súčasťou ajurvédskych prípravkov určených na detoxikáciu tela a zlepšenie celkového pocitu pohody. Ružová voda sa tradične používa na zlepšenie kvality zraku, kedy sa aplikuje priamo do očí.

Vedecké štúdie ukazujú, že ruža obsahuje množstvo bioaktívnych zlúčenín, ako sú flavonoidy, taníny, terpény, a rôzne esenciálne oleje. Tieto látky prispievajú k jej protizápalovým, antioxidačným a antibakteriálnym účinkom. Výskumy tiež naznačujú, že ruža má pozitívny vplyv na dobrú náladu a zníženie úzkosti, čo podporuje jej tradičné využitie v aromaterapii. Jej príjemná vôňa je tiež v Ajurvédskej praxi považovaná za upokojujúcu pre myseľ a emócie.Výťažky z ruže sa potom často používajú v kozmetike, pretože upokojujú, harmonizujú a tonizujú pokožku. Jej antiseptické účinky môžu pomôcť pri liečbe drobných kožných podráždení.

História a kultúrny význam ruže

Ruža, ktorej domovinou je predovšetkým eurázijský priestor, má dnes viac ako sto odrôd, ktoré vznikli počas storočí vzájomným prelínaním aj cieleným pestovateľským šľachtením niekoľkých pôvodných druhov. V našom prostredí išlo predovšetkým o ružu keltskú (rosa gallica), ružu šípkovú (rosa canina), na blízkom a strednom východe ružu perzskú (rosa persica) a ružu damašskú (rosa damascena), ktorá sa dnes hojne používa na výrobu známeho ružového oleja v Bulharsku. V Číne a Indii išlo potom o ružu čínsku (rosa chinensis/rosa indica) a ružu obrovskú (rosa gigantea). Ruža stolistá (rosa centifolia), ktorá je súčasťou tradičnej indickej kuchyne a prípravkov ajurvédskej medicíny, vznikla skrížením ruže damašskej, ruže keltskej a ruže šípkovej v priestore Malej Ázie a Kaukazu. V 16. storočí bola ďalej šľachtená v Európe, kde sa potom preslávila najmä ako súčasť francúzskych parfémov.

Ruža stolistá

Tento ušľachtilý druh ruže má bohatú históriu a kultúrny význam po celom svete. V Indii ju považujú za kvet, ktorý sa objavil predovšetkým s dynastiou Mughalských panovníkov (1526–1858), ktorí prišli do Indie zo strednej Ázie a ktorí vo svojich nádherných palácových záhradách pestovali ruže a ďalšie kvety, z ktorých potom podľa arabsko-perzskej tradície vyrábali omamné vône a parfumy. V Indii dnes ruža platí za symbol pozemskej i nadpozemskej lásky a používa sa pri svetských oslavách i náboženských obradoch známych ako púdži.

V perzskej poézii sa považovala ruža stolistá za symbol pre krásu a ako metafora dokonalej lásky. V starovekom Egypte ju používala kráľovná Kleopatra do svojich preslávených parfémov a kúpeľov. V Európe je táto ruža spájaná so svätou Alžbetou Uhorskou, patrónkou chorých a chudobných, ktorá bola známa svojou starostlivosťou o trpiacich. Tento bohatý kultúrny odkaz prispieva k vnímaniu ruže stolistej nielen ako krásneho kvetu, ale aj ako symbolu lásky, krásy a duchovnej čistoty.

Ruža a jej vlastnosti a účinky podľa ajurvédy

Ajurvéda prisudzuje každej rastline rôzne druhy vlastností a prirodzených charakteristík. Špecifické nastavenie všetkého, čo konzumujeme, potom podľa týchto svojich vlastností ovplyvňuje náš organizmus posilnením alebo oslabením troch dóš – vata, pitta a kapha, ktorých vzájomná rovnováha na individuálnej úrovni ovplyvňuje celkové zdravie človeka.

  • základná kvalita (guna) ruže je ľahkosť
  • základná chuť (rasa) je horká, zvieravá a sladká
  • základná potencia je ochladzujúca
  • je tridóšická, má priaznivý vplyv na všetky tri dóše

Zdravotné účinky ruže

  • posilňuje srdce
  • absorbuje látky v črevách, pomáha pri IBS (syndróme dráždivého čreva) a hnačkách
  • zlepšuje trávenie
  • ako srdcové tonikum sa stará o zdravie srdca
  • podporuje ženský i mužský reprodukčný systém
  • podporuje dobrý vzhľad pleti a pokožky
  • harmonizuje mozgovú činnosť
  • zmierňuje pocit vnútornej horúčavy a pálenia (často pri zvýšenej pitte) a tým pomáha pri horúčke, gastritíde, bolesti v krku, laryngitíde, slnečnému úpalu atď.

Tradičné užívanie ruže stolistej v ajurvéde

Okrem rozdrvených okvetných plátkov použitých ako prášok, pasta, džem, známej ružovej vody či voňavého ružového oleja, existuje ešte jeden výnimočný spôsob, ako využiť veľké zdravotné výhody ruže a to je v podobe sladkej indickej dobroty menom gulkand. Tento dezert sa pripravuje zo sušených okvetných plátkov ruže a trstinového cukru. Recept, ako ho jednoducho vyrobiť doma, nájdete nižšie.

Prášok z okvetných plátkov ruže - pridajte ¼ až ½ čajovej lyžičky ružového prášku do mlieka alebo vody a užívajte na lačný žalúdok raz až dvakrát denne. Pomáha pri prekyslení. 

Ružová voda z máčaných okvetných plátkov ruže - pridajte 2-3 čajové lyžičky ružovej vody do pohára čistej vody. Pite ju pred jedlom raz alebo dvakrát denne ako žalúdočné tonikum. Samostatne ju použite na výplach očí na zmiernenie pálenia alebo ako pleťové tonikum pre hydratáciu.

Čerstvé okvetné plátky ruže - žujte 2-4 plátky najlepšie ráno, pomáha pri aftách v ústach.

Sharbat z ruže (ružový sirup) - zmiešajte 2-3 čajové lyžičky ružového šarbatu s pohárom vody a pite pred jedlom, aby ste zmiernili pocit horúčavy a pálenia v tele. Pomáha ochladiť a znížiť pitta dóšu.

Ružový čaj - očistite 5-6 čerstvých okvetných plátkov ruže (na 250 ml vody) a odstráňte biely základ (aby nebol čaj horký). Dajte variť na 5 minút, kým okvetné plátky nestmavnú. Zmes sceďte a vychutnajte si šálku voňavého čaju, ktorý pomáha pri chudnutí.

Gulkand

Gulkand je sladká zaváranina z okvetných plátkov ružových ruží, ktorá pochádza z indického subkontinentu a používa sa ako v ajurvédskej, tak v tradičnej perzskej medicíne pri nerovnováhe organizmu. Termín je odvodený z perzského mena gul (ruža) a qand (cukor/sladký). Je výborným bylinným prípravkom, ktorý:

  • znižuje výskyt vredov a áft v ústach a pomáha zmierniť pocit pálenia a bolesti v ústach aj krku
  • pomáha znižovať únavu, bolesti svalov, letargiu a stresové napätie
  • pôsobí priaznivo pri prekyslení, pálení záhy, zažívacích problémoch a bolestiach žalúdka
  • pomáha znižovať vedľajšie účinky antibiotík, liekov proti bolesti a ďalších liekov, ktoré spôsobujú nevoľnosť, pocit pálenia a vredy

Užívajte 1-2 čajové lyžičky gulkandu 1-2krát denne a ideálne zapite vodou alebo mliekom, aby sa jeho účinky lepšie vstrebali.

Ako si pripraviť gulkand ľahko doma?

Do sklenenej nádoby nasypte vrstvu okvetných plátkov ruží a rovnomerne na ne nasypte vrstvu trstinového cukru. Potom opäť rozprestrite vrstvu okvetných plátkov a na nej opäť vrstvu cukru. Postup opakujte, kým nenaplníte pohár a ten potom uzatvorte viečkom a uchovávajte ho na slnku po dobu 7 až 10 dní. Každý druhý deň gulkand premiešajte čistou lyžicou.Uchovávajte potom vo vzduchotesnej nádobe a v chladničke.

Využite blahodarné účinky ruže stolistej v našich autentických ajurvédskych prípravkoch:

AMALAKI nápoj RUŽA

Tento nápoj podporuje imunitu, krásnu pleť a dobrý zrak. Ruža stolistá prispieva k čistote a zdravému vzhľadu pokožky, duševnej rovnováhe a optimalizuje stav zraku. Amalaki podporuje funkciu tráviaceho ústrojenstva, žalúdka a črevného traktu. Vitamín C v nápoji podporuje tvorbu kolagénu, energetický metabolizmus, imunitný systém, ochraňuje bunky pred oxidatívnym stresom, zvyšuje vstrebávanie železa a znižuje únavu a vyčerpanie.

AMALAKI plod RUŽA

Tento plod je prírodným zdrojom antioxidantov a vitamínu C. Ruža stolistá prispieva k duševnej rovnováhe, zatiaľ čo amalaki podporuje funkciu tráviaceho ústrojenstva, žalúdka a črevného traktu a posilňuje imunitný systém.

Ajurvédsky imunitný balíček IMUNITA & KRÁSNA PLEŤ

Kombinujte AMALAKI nápoj RUŽA pre čistotu pleti a revitalizáciu pokožky s ajurvédskym očistným elixírom SVEDAPRASH pre udržanie dobrého vzhľadu pokožky a prispenia k jej čistote. Tento balíček poskytuje prírodné zdroje vitamínov a antioxidantov, ktoré podporia žiarivú pleť vďaka ajurvédskym bylinám, ktoré čistia krv a posilňujú imunitu organizmu. Ľahko sa užíva a je ideálny pre tých, ktorí sa chcú starať o svoje zdravie a krásu prírodnými prostriedkami.

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj RUŽA

Imunita & krásna pleť a dobrý zrak

6,60 €
-+

AMALAKI plod ruža

Imunita & duševná rovnováha

Our Tip
-20% 2,80 €
pôvodná cena 3,50 €
-+

Imunita & krásna pleť

Zdroj vitamínov a antioxidantov & jednoduché užívanie

-15% 14,80 €
pôvodná cena: 17,40 €
-+

Starostlivosť o pleť

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Oči & zrakové funkcie

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

-10% 17,20 €
pôvodná cena: 19,10 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.