Nachádzate sa tu

Zapojte sa do ajurvédskej očisty V. - pečeň a krv

Po chladných zimných mesiacoch prichádza obdobie prebúdzajúcej sa jari, ktorá je podľa ajurvédy ideálnym obdobím pre celkovú detoxikáciu organizmu. Pečeň je kľúčovým orgánom jarnej detoxikácie organizmu a preto si zaslúži našu pozornosť. Pustite sa do jarnej očisty pečene!

V zime je ľudské telo prirodzene menej aktívne a vyžaduje väčší prísun potravy. To má za následok väčšie hromadenie ámy - odpadových látok, ktoré sa nedostatočne vylučujú a usadzujú sa v črevnom trakte, pečeni a tým sa dostávajú aj do krvi, ktorá ovplyvňuje zdravie pokožky a ďalších orgánov. Detoxikácia pečene v tomto období je tak prirodzený proces, ktorý zbaví naše telo ťažkostí, malátnosti a únavy spôsobenej znečistením organizmu a tiež povahou ročného obdobia, ktoré ešte stále ovláda kapha dóša vytvorená z kombinácie elementu zeme a vody.

Ajurvédsky význam pečene

Sanskrtské slovo pre pečeň je jakrt, kde "ja" znamená obeh a "krt" znamená činnosť alebo pôsobenie. Pečeň je základným a najväčším filtračným orgánom nášho tela, ktorý dokáže prečistiť a odfiltrovať asi 1,5 l krvi za minútu. Vylučuje žlč a tiež toxíny z organizmu vrátane ťažkých kovov a baktérií. Zaisťuje metabolické procesy ako je trávenie tukov, tvorbu bielkovín, enzýmov a cholesterolu. Z hľadiska ajurvédy je pečeň orgánom, ktorý ovláda pitta dóša zložená z vody a ohňa (agni). Zvýšenie pitta dóši v organizme, najmä u ľudí s touto prevažujúcou charakteristikou, potom môže spôsobiť pečeňové problémy ako je napr. hepatitída, anémia, zápal, syndróm chronickej únavy, mononukleóza, začervenanie očí a pokožky, akné, bolesť hlavy, alergia, ale aj hnev a žiarlivosť. Aj zvýšená kapha dóša ale môže v pečeni vyvolať vysoký cholesterol, stukovatenie či hnačku s tukom v stolici (steatorea). Teda aj tu platí, že popri očiste pečene je tiež potrebné udržiavať svoju prirodzenú dóšickú konštitúciu v rovnováhe.

Zistite svoju telesnú a duševnú konštitúciu vďaka jednoduchému dóšickému testu a nasledujte odporúčanie, ako si uchovať zdravie a rovnováhu!

Pečeň ako sídlo emócií

Pečeň je dôležitým sídlom ohňa, ktorému sa tu hovorí Bhutagni. V žalúdku je to potom Jataragni. V prípade zvýšenej pitta dóše sa potom môže pečeň stať aj sídlom negatívnych emócií ako je hnev, nepriateľstvo, nenávisť a žiarlivosť. Pokiaľ tieto emócie prežívame a nechávame sa nimi dlhodobo ovládať či ich v sebe potláčame, naša pečeň bude trpieť nadmernou horúčosťou a to môže viesť k ochoreniam pečene a krvi. Podľa ajurvédy, ktorá je najstaršou náukou o zdravom životnom štýle a prevencii, je dôležité nasledovať vhodné stravovanie a denný režim, ktorý vychádza z povahy našej psychosomatickej konštitúcie. Teda človek s prevahou pitta dóše by mal užívať miernu skôr ochladzujúcu stravu a pestovať vo svojom živote trpezlivosť, pokoj a odpútanosť od zmyslových predmetov. Potlačené emócie často vyvolávajú stres v orgánoch, ktorý vedie neskôr k vážnym ochoreniam. Prečítajte si viac v našom článku Stres a negatívne emócie - dôsledky a rady z pohľadu ajurvédy.

Čo pečeni pomáha?

Keďže pečeň nemá žiadne senzory bolesti, naše telo dokáže celkom dobre nejaký čas fungovať aj napriek jej značnému preťaženiu. Každoročná jarná detoxikácia pečene je účinným nástrojom, ako poškodeniu pečene včas zabrániť a starať sa o jej regeneráciu. S tým súvisia aj ďalšie kroky ako je úprava jedálnička, abstinencia od alkoholu a iných návykových látok, pravidelný pohyb a dostatočný odpočinok. Ajurvéda ponúka na detoxikáciu tohto kľúčového orgánu účinné bylinné receptúry, ktoré odvádzajú toxíny z tela, znižujú nadmernú pitta dóšu v pečeni a celkovo podporujú jej zdravé fungovanie, zlepšujú kvalitu krvi a prispievajú k celkovej očiste organizmu. V tomto duchu je tiež zostavená ajurvédska zdravotná kúra Detoxikácia pečene a krvi

Detoxikácia pečene a krvi

Súčasťou tejto kúry je čaj Kalamegha, ktorý pomáha celkovému prečisteniu a detoxikácii organizmu. Vďaka obsahu rovnomennej byliny kalamegha, kurkumy a ďalších ajurvédskych bylín s podobnými účinkami sťahuje horúčosť a prispieva tak k optimálnej očiste aj zdravému fungovaniu pečene. Vrcholák arjuna podporuje správnu funkciu pečene a tinospóra srdcolistá posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu.

Súčasťou kúry sú ďalej 2 ks nutričného elixíru Raktaprash pre regeneráciu pečene a celkovú obnovu zdravého krvného tkaniva. Okrem bylín na podporu pečene obsahuje nutrične hodnotné ovocie amalaki bohaté na vitamín C, santal biely a kurkumu, ktoré prečisťujú krv a prispievajú k dobrému vzhľadu pokožky alebo škoricovník cejlónsky prospievajúci činnosti srdcovo-cievnych funkcií a normalizujúci hladinu glukózy.

Aby vám ajurvédska kúra zapôsobila, užívajte odporúčanú kúru po dobu 3–4 týždňov a dodržujte pri tom jednoduché základné pravidlá spomenuté nižšie.

Ajurvédska detoxikačná kúra

  • Dĺžka trvania: 3-4 týždne
  • Užívanie: 2 – 3x denne
  • Kedy: ráno nalačno, počas dňa 1h pred alebo po jedle a večer pred spaním

Užívanie a príprava ajurvédskej zdravotnej kúry

Bylinný čaj vždy povarte 3–5 minút, má oveľa väčšiu účinnosť ako obyčajné lúhovanie bylinnej zmesi zaliata horúcou vodou. 1 čajová lyžička zmesi je určená na 250 ml vody (jedna šálka). Čaj si ale môžete uvariť vo väčšom množstve, aby vám vystačil na celý deň. Čaj pite vždy teplý (môžete uchovať v termoske).

Bylinný elixír stačí iba nabrať na čajovú lyžičku a zjesť. Užívajte 1 lyžičku 2 – 3x denne spolu s ajurvédskym čajom, ktorým ho môžete zapiť. Elixír je dobré zapiť vždy, lepšie sa tak vstrebáva. Môžete ho zapiť aj teplou vodou alebo rastlinným mliekom. Kravské mlieko pri očiste na rozdiel od revitalizačných a regeneračných kúr neodporúčame.

Odporúčaný režim počas očistnej kúry

Očistnému procesu v tele pomáha samozrejme pohyb, ktorý má sám o sebe prirodzené detoxikačné účinky. Prospieva rýchlejšiemu metabolizmu, kedy sa črevá ľahšie vyprázdňujú.

Podporuje potenie a vylučovanie škodlivých odpadových látok z tela a okysličuje všetky bunky, ku ktorým sa lepšie dostávajú potrebné živiny, ale aj prána – jedna z troch životných energií (ďalšie dve sú tédžas a ódžas), ktorá udržuje životné funkcie organizmu ako je dýchanie, činnosť kardiovaskulárneho systému a mozgová aktivita.

Pri cielenej očiste je najdôležitejšou dennou dobou ráno. Tu sú 3 základné kroky, ktoré by mali nasledovať po prebudení:

  • Vyprázdniť sa a osprchovať (telo cez noc vylučuje odpadové látky pokožkou).
  • Vypiť pohár teplej vody s citrónom a 5 minút vykonávať dychové cvičenie, ktoré dodá mysli pokoj a pozitívnu energiu: dýchajte veľmi pomaly a ticho - tak, že keby vám dal niekto k nosu tenkú niť, ani by sa nepohla. A keď vydychujete, pokúste sa vydychovať ešte pomalšie, než ste sa nadýchovali.
  • Vypiť šálku očistného ajurvédskeho čaju spolu s lyžičkou bylinného elixíru (s raňajkami potom počkajte aspoň 30 minút, kým sa bylinné prípravky dobre vstrebajú).

Zároveň odporúčame aspoň 3x za týždeň ľahký beh alebo rýchlu chôdzu. Choďte spať pred polnocou.

Strava pri očiste

Počas detoxikačnej kúry vynechajte z jedálnička mäsité a mliečne potraviny. Pokiaľ ste na ne zvyknutí, pokúste sa výrazne znížiť ich spotrebu – už to samo o sebe bude pre telo úľava. Tiež skúste obmedziť prísun čokolády, sušienok a sladkostí s obsahom bieleho cukru. Nahraďte tieto pochutiny čerstvým, príp. sušeným ovocím bez konzervantov, nesolenými orieškami a čerstvou zeleninou. Dodržujte tiež dostatočný prísun čistej vody a z nápojov vynechajte kávu, alkohol, stimulanty a sladké malinovky.

Očistný proces so sebou môže prinášať dočasné sprievodné prejavy ako je bolesť hlavy, pocit únavy a ťažkosti končatín. Nekomfortný pocit je spojený s vylučovaním toxínov z tela von. Avšak ak vydržíte, očistná kúra spolu s pohybom a ľahkou čerstvou stravou vám prinesie viac energie a pevnejšie zdravie.

Súvisiace produkty

Detoxikácia pečene a krvi

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Detoxikácia pečene a krvi
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.