Nachádzate sa tu

AMALAKI - sprievodca užívaním

Už ste o ňom počuli? V stručnosti je toto drobné indické ovocie veľkým pokladom ajurvédskej medicíny, ktorá ho používa vyše 2500 rokov.

Jeho vysoké množstvo antioxidantov a vitamínu C prospieva očiste tela od voľných radikálov, silne povzbudzuje imunitný systém a vyživuje telesné tkanivá. Viac sa o tejto byline dozviete v našom článku Amalaki - nebeské ovocie Indie

Radi by sme vás previedli možnosťami, ako účinne získať prospech z tohto tradičného ovocia ajurvédy. Amalaki spracovávame v našej ručnej bylinnej výrobni už 15 rokov a ponúkame vám ho v niekoľkých variantoch.

Sprievodca užívaním amalaki

Amalaki je výborným doplnkom stravy buď v podobe sušeného plodu ako tradičné ajurvédske ovocie vhodné na priamu konzumáciu, alebo povarené do ajurvédskeho elixíru a tiež vo forme čisto rozomletého prášku v RAW kvalite, ktorý možno užívať ako ajurvédsky čaj, horúce amalaki s medom alebo v kombinácii s rozmixovaným čerstvým ovocím ako ajurvédske smoothie. Je na vás, čo si vyberiete. Prejdeme všetky možnosti postupne.

AMALAKI ako:

  • Tradičné sušené ovocie (prevencia & imunita)

  • Ajurvédsky elixír (regenerácia & vitalita)

  • Horúce amalaki s medom (pre očistu & pevné zdravie)

  • Ajurvédsky čaj (pri zdravotných ťažkostiach)

  • Ajurvédske smoothie s amalaki (pre svieže povzbudenie)

Amalaki ako sušené ovocie - vynikajúca prevencia

Čerstvý plod amalaki môžete skúsiť ochutnať, avšak málokto je schopný zjesť ho celý, hoci svojou veľkosťou zodpovedá väčšiemu egrešu. Vzhľadom k vysokému obsahu vitamínu C je samotné veľmi kyslé a trpké. Obsahuje však aj horkú, ostrú a sladkú chuť, má teda 5 chutí zo 6, ktoré naše zmysly dokážu rozoznať. To z neho z hľadiska ajurvédy robí výborný prípravok na harmonizáciu všetkých troch biologických energií váta, pitta a kapha, ktorých individuálny pomer sa dá usmerňovať vhodne zvolenou stravou so správnymi chuťami.

S amalaki sa teda stretnete vždy v sušenej presladenej forme, ktorá je lahodná. Dôležité na tom je, či sa zbieralo udržateľným spôsobom v prirodzenom prostredí bez chemickej záťaže a v zrelom stave, akým spôsobom je sušené a čím je presladené.

Amalaki natural spolu s ďalšími druhmi, ktoré ponúkame, pochádza z ručného zberu vo voľnej prírode. Drobní poľnohospodári, ktorých často jedinou obživou je ručný zber bylín a plodov, žnú úrodu z amalaki stromov v regiónoch, kde sa prirodzene vyskytujú, často v lesoch okolo miest, kde bývajú. Potom, čo ho nazbierajú, rozprestrú ho na plochej streche svojich domčekov, kde sa prirodzene vysuší na slnku a potom ho zbavia kôstky. Časť úrody potom predávajú priamo do našej bylinnej výrobne v Káthmandu, kde toto amalaki používame na prípravu ajurvédskych čajov.

Zaujímavosť:

V niektorých oblastiach žnú amalaki tiež domorodé kmene, napr. Kmeň Soligo, jeden z najstarších kmeňov Indie, ktorý sa živí zberom lesných plodov v južnom štáte Karnataka na území chránenej tigrej rezervácie Biligiri Rangaswamy Reserve. Svoje tradičné obydlia majú umiestnené vysoko vo vetvách stromov kvôli ochrane pred divokými šelmami, a preto sa im hovorí stromoví ľudia.

Ak je amalaki určené k samostatnej spotrebe priamo do úst (Amalaki natural 100g), je postup trochu odlišný - za čerstva sa zbaví najprv kôstky a naporcuje na prirodzené mesiačiky. Potom sa ponorí do trstinovej šťavy (čerstvej vylisovanej šťavy z dlhých listov cukrovej trstiny, ktorú indické deti tak radi cmúlajú). Pred tým, než sa položí na sušiace podnosy, sa niekoľkokrát prepláchne čistou vodou, aby trstinovú šťavu obsahovalo  čo najmenej. Potom sa suší za pomoci solárnej energie v sušičkách do maximálnej teploty 40 ° C. Tak vzniká dobrota, ktorá je obľúbeným vitamínovým doplnkom pre deti i dospelých.

TIP: pri bežnom vyťažení v rámci prevencie doporučujeme 3 mesiačiky denne, pri väčšej záťaži, zmene ročných období a poklesu imunity možno zjesť celé balenie.
TIP: Vyskúšajte rôzne druhy amalaki - Amalaki natural obaľujeme v čerstvo pomletých koreniach - zázvore, škorici, kardamóne, citrónovej tráve, mäte a kakau, aby sme obohatili jeho chuť i účinky. Už ste ich skúsili?

Amalaki ako prostriedok ajurvédskej medicíny

Keď nahliadneme do spôsobov tradičného užívania amalaki v rámci liečebných ajurvédskych postupov, potom ho budeme konzumovať vo forme tzv. avalehas - bylinných džemov čiže elixírov či ako zdravotného čaju / nápoja.

Avalehas - ajurvédske bylinné elixíry z amalaki

V tomto prípade sa plody amalaki skutočne varia, rovnako ako ovocie, z ktorého sa bežne vyrába marmeláda. Vznikne tak džem, do ktorého sa v rôznych fázach primiešavajú ajurvédske byliny. U niektorých sa používajú korene (napr. zázvor, ashwagandha - indický ženšen, kurkuma, sladké drievko, ...) u niektorých plody (kardamón, vrcholák, piepor, koriander, ..), u iných zase stonky, listy alebo kôra (guduchi, škoricovník, špargľa, santal, brahmi, ..). Ďalej sa pridá topené maslo (ghí) a med.

Presne tak ako v legende o mudrcovi Chyawanovi, ktorý si v dávnych dobách obnovil svoju mladosť a vitalitu konzumáciou amalaki spolu s mnohými druhmi ajurvédskych bylín a dožil sa tak vysokého veku. Najznámejší ajurvédsky elixír bol potom pomenovaný po ňom a nazýva sa Chyawanprash. Za kvalitu nášho takto pripravovaného Chyawanprashu ručíme a sami ho pravidelne a s chuťou užívame!

TIP: skúste užívať ráno a večer za lyžičku a zapiť mliekom / rastlinným mliekom a poskytnite svojmu telu zdroj energie, ktorý posilňuje silu ódžas - hlbokú esenciu imunitného systému.
TIP: Navyše si môžete vybrať ajurvédsky elixír na mieru - podľa vlastných receptúr sme na báze Chyawanprashu vytvorili ďalšie druhy ajurvédskych elixírov, ktoré sa zameriavajú na rad zdravotných problémov týkajúcich sa napr. kostí a kĺbov, nervovej sústavy, pečene a krvi, tráviacej sústavy, svalstva, dýchacích ciest, močových ciest, pleti a pokožky, reprodukčných tkanív a ďalších.

Horúce Amalaki alebo ajurvédske smoothie?


Jemne namletý čistý prášok v RAW kvalite zo solárno sušeného amalaki možné užívať ako horúci ajurvédsky nápoj (1 čajovú lyžičku zalejete horúcou vodou a pridáte med podľa chuti) alebo ho môžete užívať jednoducho ako ajurvédske smoothie v kombinácii s čerstvým rozmixovaným ovocím. Chuťovo vyváženej kombinácii ovocia odporúčame v našom jednoduchom receptári ajurvédskych smoothies, ktorý si môžete na tomto odkaze stiahnuť.

Najväčší úžitok naše telo má, keď vypijeme horúci nápoj spolu s čistým práškom, ktorý sa čiastočne usadí na dne (je dobré pred pitím vždy premiešať). Vzhľadom k tomu, že je naozaj hodnotný a prírodný, nerozpúšťa sa tak, ako sme zvyknutí z instantných práškov, ktoré ale obsahujú veľa farbív, sladidiel, konzervantov a protihrudkových činiteľov. Pre príjemnú chuť doporučujeme pridať med či prírodné sladidlo. V prípade ajurvédskeho smoothie je prášok rozmixovaný v dužine ovocia, a tak o ňom pri konzumácii ani nevieme.

TIP: preskúmajte kombinácie amalaki s ďalšími superfoods ako je moringa, kurkuma, mladý jačmeň, spirulina, mumio, ashwagandha a zázvor a urobte si horúci nápoj alebo zdravé smoothie podľa svojho vkusu.

Vedeli ste, že:

Amalaki má veľmi výnimočnú tzv. retenčnú schopnosť - za každej situácie sa snaží udržať maximum nutričných látok, a teda aj vitamín C. V praxi to znamená, že možno ho variť až po dobu 8 minút pri zachovaní 95% svojich vitamínov. Preto sa nebojte amalaki prášok zaliať vriacou vodou a ajurvédsky čaj riadne povariť (odporúčame 3-5 min). Ani amalaki v ajurvédskych elixíroch, kde sa musia všetky zložky spoločne variť, nie je ochudobnené.

Ajurvédske čaje s amalaki

Posledným a najtradičnejším spôsobom ako užívať amalaki, je v ajurvédskom čaji. Z nášho zoznamu  55 druhov bylinných zmesí, ktoré ručne miešame, ich amalaki (embilika lekárska) obsahuje 24. Najznámejšou ajurvédskou kombináciou je triphala, kde sa snúbi účinok troch plodov - amalaki s plodom stromov bibhitaki (vrcholák myrobalánový) a haritaki (vrcholák trojslovinný). Táto kombinácia, ktorá silne detoxikuje črevný trakt, býva väčšinou veľmi horká a najčastejšie sa dá kúpiť v kapsuliach. My odporúčame skôr tekutiny, ktoré telo vstrebáva rýchlejšie a lepšie a preto Triphalu ponúkame ako ajurvédsky čaj spolu s bylinami, ktoré jeho chuť zjemnia a preto sa príjemne pije.

Už ste sa rozhodli, ktorý zo spôsobov vám najviac vyhovuje? Tu je ešte v skratke prínos amalaki pre zdravie:

Očista tela - posilnenie imunity - výživa a regenerácia buniek

Amalaki pôsobí ako vynikajúce tonikum pre optimálnu funkciu imunity, trávenia, metabolizmu, pečene, krvi, srdca, mozgovej činnosti aj nervového systému. Horolezci, tí čo ho poznajú, si ho berú do vyšších nadmorských výšok, kedy potrebujú usadiť citlivý žalúdok a podporiť krvotvorbu a okysličovanie tkanív. Urýchľuje regeneráciu organizmu pri veľkých výdajoch energie a pracovnom zaťažení, ale je aj prírodným doplnkom vitamínu C pre deti.

TIP: Celý október dostanete ku každej objednávke na našom eshope tradičné ovocie Amalaki (100g) na zobanie zadarmo!

V Amalaki nájdete:

  • široké spektrum antioxidantov (látky znižujúce bežný oxidačný proces, ktorý má na svedomí starnutie a odumieranie buniek)

  • vitamíny C, B1 a B2

  • bioflavonoidy (vitamíny podporujúce odolnosť bunkových stien proti prenikaniu voľných radikálov)

  • silnú koncentráciu životne dôležitých esenciálnych aminokyselín

  • minerály ako je vápnik, železo a fosfor

Súvisiace produkty

AMALAKI plod natural

Imunita & žalúdok

AMALAKI plod natural
3,50 €
-+

CHYAWANPRASH

Zdravie & imunita

CHYAWANPRASH
8,50 €
-+

AMALAKI nápoj NATURAL

Imunita & žalúdok a trávenie

AMALAKI nápoj NATURAL
6,60 €
-+

TRIPHALA

Detoxikácia tráviaceho traktu

TRIPHALA
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.