Nachádzate sa tu

Rasajána - omladenie tela & mysle podľa ajurvédy

Ajurvéda ako najstarší systém prírodnej medicíny sa nezaoberá iba liečbou zdravotných problémov, ale ako už napovedá význam jej mena - ajur (život) a véda (veda), je holistickým (celostným) prístupom k životu.

Okrem prepracovanej diagnostiky založenej na určení tzv. prakrti jedinca (vrodený individuálny pomer troch dóš váta, pitta a kapha), ktorý určuje naše psychosomatické nastavenie, je „genetickým kódom“ našej súčasnej existencie a nachádza teda príčiny chorôb u ich vzniku, je jej ďalším a rovnako dôležitým zámerom uchovania individuálnej rovnováhy (teda prevencie vzniku ochorení) a starostlivosti o omladzovanie a posilňovanie organizmu tak, aby mohol v plnom zdraví dosiahnuť dlhovekosti a spokojného naplneného života.

Rasajána - ajurvédska omladzovacia terapia dlhovekosti

Jedna z prvých zaznamenaných zmienok o tejto metóde pochádza z 11. storočia od perzského učenca, vedca a lekára Al Biruního, ktorý precestoval Indiu a bol vo svojej dobe považovaný za „zakladateľa indológie“. Vo svojom odbornom spise z tejto cesty zmieňuje:  „... nazývajú to rasajánou, čo znamená umenie založené na určitých úkonoch, liekoch a liečivách, pričom väčšina z nich je získaná z rastlín. Jej princípy obnovujú zdravie tých, ktorí ochoreli a stratili nádej a navracia mladosť slabnúcemu starobou ... "

Rasa – esencia života

Slovo rasa má v ajurvéde mnoho významov, jedným z nich je tekutina či esencia života a prúdi nám v tele ako plazma alebo plazmatické tkanivo (rasa dhátu). Je to prvý výsledok nášho trávenia (premena z jedla na plazmu trvá päť dní), a preto v sebe nesie výživu pre celé telo. V plazme sa nachádzajú biele aj červené krvinky, krvné sérum a lymfa, ktorá tvorí lymfatický systém podporujúci obranyschopnosť organizmu. Množstvo rasy v tele je podľa dávnych poznatkov 9 aňdžali (množstvo, ktorésa zmestí do spojených dlaní) a zodpovedá zhruba 6,5 litra. Kvalita rasy je dôležitá pre výživu všetkých ostatných tkanív tela (krvi, svalstva, tuku, kostí a kĺbov, nervového tkaniva a reprodukčných orgánov). Zdravá a silná rasa prináša ostré vnímanie, jasné myslenie a rozvíja lásku, vieru a dôveru.

Tip: pre posilnenie a ozdravenie plazmatického tkaniva slúži ajurvédsky nutričný elixír Rasaprash.

Iný význam pre slovo rasa je ortuť. V našom západnom priestore je ortuť považovaná za prvok, ktorý je pre človeka toxický a môže mu spôsobiť smrť. V dávnej Indii tento najťažší kov ale dokázali prečistiť a získať tak velejemnú ortuť, ktorá prestáva byť jedom a stáva sa jedným z najúčinnejších prostriedkov na dosiahnutie dlhovekosti. Toto prečistenie je ale veľmi zložitý proces.

Prírodné omladzovacie prostriedky

Medzi najlepšie prostriedky pre správnu výživu a regeneráciu rasy patrí mlieko (v našom prostredí doporučujeme len v bio kvalite), prírodný trstinový sirup, med, prečistené maslo (ghí), zdravé oleje, masáže, kúpele, odpočinok a spánok.

Rasajánová terapia obohacuje rasu nutričnými látkami tak, aby bol človek schopný posilniť celkové telesné i duševné zdravie, spomalil proces starnutia, prospel dobrému vzhľadu pleti a pokožky, povzbudil pamäť, koncentráciu a kognitívne funkcie a uvoľnil sa od napätia a stresu.

V dnešnej dobe sa za najlepší a najdostupnejší rasajánový elixír považuje Chyawanprash, ajurvédský bylinný džem, ktorý podľa legendy prvýkrát pripravil mudrc Chyawan, keď obnovil svoju mladosťa plné zdravie za pomoci ajurvédskych bylín uchovaných v prečistenom masle ghí a mede. Vo svojom pôvodnom recepte Chyawanprash obsahuje až 50 druhov bylín, mnohým z nich bol modernými výskumami doložený adaptogénny účinok. Je to najmä amalaki (emblica officinalis), guduchi (tinospora cordifiolia), haritaki (terminalia chebula), bhibitaki (terminalia bellirica), ashwagandha (withania somnifera), brahmi (centella asiatica), tulsi (ocimum sanctum), shatawari (asparagus racemosus) a ďalšie.

Duševná pohoda omladzuje telo

K celkovému omladeniu organizmu prispieva nemenej tiež dobrý duševný stav a psychická rovnováha v podobe uvedomelého správania, pozitívneho myslenia, emócií a zážitkov, láskavého vyjadrovania, zdieľania inšpirácie, veľkorysosti, štedrosti, váženia si druhých, úcty k sebe samým, radosti z toho, čo nás bavía schopnosti prebývať vo vlastnom tichu.

„Veselá myseľ bola vždy sprievodcom zdravého tela.“- Sri Chinmoy

Počas rasajány je potrebné obmedziť nadmernú fyzickú i duševnú aktivitu a vyhýbať sa stimulantom, psychickému rozrušeniu, intenzívnej komunikácii a sledovaniu televízie. Je naopak dobré vyhľadávať pokojné a tiché prostredie, zdržiavať sa v prírode, ľahko športovať, cvičiť alebo praktizovať jogu a meditáciu. Rasajána je obzvlášť vhodná pre konštitučné typy váta k povzbudeniu sily tráviaceho ohňa a metabolizmu, nabratiu zdravej telesnej hmotnosti a zvýšeniu psychickej odolnosti.

Súvisiace produkty

CHYAWANPRASH

Zdravie & imunita

CHYAWANPRASH
8,50 €
-+

RASAPRASH

Výživa & energia

RASAPRASH
7,30 €
-+

Omladenie & revitalizácia

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Omladenie & revitalizácia
-10% 18,25 €
pôvodná cena: 20,30 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.