Nachádzate sa tu

Shatavari - omladzujúci elixír pre ženy

Asparagus racemosus slovensky špargľa hroznovitá, v sanskrte shatavari, je kríkovitá rastlina s výskytom prevažne v Nepále, Indii a Srí Lanke. V ajurvéde je táto rastlina označovaná ako „kráľovná bylín“ s prívlastkom „tá, ktorá má sto manželov“.

Pozná sa podľa malých listov podobných ihličkám a malých čierno-fialových bobúľ. V lete kvitne malými bielymi kvetmi. Používanou časťou sú jej korene, ktoré sú podobné indickému ženšenu čiže ashwagande.

Shatavari - najúčinnejšia ajurvédska bylina pre vitalitu žien

Svoj názov získala predovšetkým vďaka vysokému obsahu fytoestrogénov, ktoré majú omladzujúce a posilňujúce účinky na činnosť ženského reprodukčného systému. Pôsobí ako rasajána pre omladenie a vitalitu ženského organizmu. Upravuje hormonálnu rovnováhu a harmonizuje funkciu ženských orgánov. Posilňuje plodnosť a podporuje tvorbu materského mlieka. Pomáha regulovať menštruačný cyklus a prispieva k pokojnému priebehu menštruácie. Poskytuje duševnú pohodu v prechodnom období klimaktéria a optimalizuje psychický stav. Používa sa pri výtokoch, kandidóze a neplodnosti. Pôsobí ako posilňujúce a regeneračné tonikum pri onkologických nálezoch a chemoterapii. Posilňuje imunitný systém a životné funkcie celého organizmu. Pomáha pri hnačke, prekyslení, žalúdočných vredoch a črevných ťažkostiach, zvlhčuje sliznicu pri zapálenom hrdle a znižuje horúčku.

Shatavari v systéme ajurvédskej medicíny

Podľa ajurvédy má však pozitívny vplyv aj na mužský reprodukčný systém. Napomáha potencii a blahodárne pôsobí na urologický systém. Pôsobí ako účinné afrodiziakum. V kombinácii s Ashwagandhou a Guduchi zvyšuje tzv. „ódžas“ - jadro vitality a esencie imunitného systému.

Z pohľadu ajurvédskeho konceptu šiestich chutí, obsahuje shatavari celkove dve chute zo šiestich. Jedná sa o chuť horkú a sladkú, a preto sa často používa na odstránenie nahromadenej pitta a vata dóše, ktorú tíši a vracia do rovnováhy. Naopak zvyšuje kapha dóšu. Shatavari je výbornou rasajánou pre pittu a reprodukčnú sústavu ženy. Vyživuje a čistí krv. Jeho povaha je sattvická, napomáha láske a oddanosti. Shatavari môžeme pripravovať v podobe mliečneho odvaru s ghí, medom a korením či v podobe čaju.

Ako pripravujeme Shatavari my?

V rámci našej čajovej výroby v Nepále spracovávame koreň shatavari starostlivým ručným čistením, drvením a následným miešaním s ďalšími bylinami, ktoré synergicky dopĺňajú jeho medicinálny potenciál. Stretnúť sa s ním môžete v niekoľkých čajoch starajúcich sa o ženské zdravie. Pre obnovenie a udržanie hormonálnej rovnováhy sme pripravili himalájsky ajurvédsky čaj Ashoka a pre bežné prejavy a podporu pokojného priebehu menštruácie čaj Apana. V prípade veľmi silného alebo predĺženého menštruačného krvácania je vhodný čaj Dhataki a pri absencii pravidelného cyklu čaj Shatapushpi. Shatavari je tiež základnou bylinou v ajurvédskom nutričnom elixíre Arthavaprash, ktorý odporúčame pre celkovú regeneráciu a posilnenie vitality ženského organizmu vrátane podpory pri gynekologických problémoch.

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj SHATAVARI

Imunita & harmónia pre ženy

AMALAKI nápoj SHATAVARI
6,60 €
-+

Imunita & starostlivosť o ženské zdravie

Zdroj vitamínov a antioxidantov & jednoduché užívanie

Imunita & starostlivosť o ženské zdravie
-15% 15,45 €
pôvodná cena: 18,20 €
-+

ARTHAVAPRASH

Vitalita & žena

ARTHAVAPRASH
7,30 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.