Nachádzate sa tu

Spoznajte prírodné svalové tonikum - bylinu Kudzu

Pueraria lobata, v sanskrite kudzu, je popínavá rastlina s výskytom predovšetkým v Ázii. Spoznáme ju podľa veľkých trojpočetných listov a modrých či purpurových kvetov.

Najcennejšou časťou Kudzu je koreň

Najpoužívanejšou časťou tejto byliny je koreň, ktorého účinky sú Ďalekému východu známe už viac ako 2000 rokov. Ajurvéda opisuje kudzu predovšetkým ako výborné tonikum pre regeneráciu svalstva a celého organizmu. Koreň kudzu obsahuje cenné izoflavonoidy, ktoré majú očistné, protirakovinové, antibakteriálne, antioxidačné a antipyretické účinky. Spolu s ďalšími účinnými látkami posilňujú nervový a obehový systém a pozitívne pôsobia pri alergiách. Pomáhajú tiež znižovať chuť do jedla a znižujú nepríjemné príznaky menopauzy.

Obsiahnuté látky v kudzu prispievajú dobrému zažívaniu, liečbe cukrovky, liečbe alkoholizmu a iných závislostí. Ďalej pomáhajú pri liečbe horných dýchacích ciest a kožných problémoch, vrátane alergickej vyrážke, svrbení a lupienke. Zmierňujú tiež bolesti svalov a pomáhajú pri osýpkach, úplavici a hnačke. Podporujú liečbu obrny, encefalitídy, migrény a traumatických zranení.

Kudzu obsahuje hormóny dôležité pre nervový systém

Liečivým účinkom tejto rastliny sa na konci 20. storočia venovalo hneď niekoľko výskumov, ktoré potvrdili už väčšinu odhaleného starodávneho poznania ajurvédy. Bolo vedecky dokázané, že účinné látky obsiahnuté v koreni kudzu stabilizujú nervový systém a podporujú tvorbu serotonínu a dopamínu. Tieto hormóny majú na starosti správny prenos podnetov do mozgu a prepojenie jeho jednotlivých častí. Ďalej sa potvrdilo, že pôsobia ako významná pomoc v boji proti závislostiam, podporujú kardiovaskulárny systém a napomáhajú rýchlejšej regenerácii vyčerpaného organizmu.

Výživová hodnota a použitie v kuchyni

Z výživového hľadiska je kudzu bohatým zdrojom železa a ďalších minerálnych látok ako je napr. sodík a vápnik. Má v sebe veľa sacharidov v podobe škrobov, ktoré majú vysokú výživovú hodnotu a používa sa preto tiež v kuchyni na zahustenie pokrmov - najviac ľudí pozná práve tento spôsob použitia vďaka dostupnosti kudzu ako bieleho prášku v obchodoch. Neobsahuje žiadne tuky, je ľahko stráviteľný a zabraňuje prekysleniu žalúdka.

Ajurvédske prípravky z Kudzu

Z ajurvédskeho hľadiska konceptu šiestich chutí dominuje koreňu kudzu chuť sladká, ktorá účinne znižuje vatu a pittu a zvyšuje Kaphu.

Rozomletý koreň tejto jedinečnej rastliny ponúkame v zmesi s ďalšími bylinami ako himalájsky ajurvédsky čaj Kudzu, ktorý prispieva k posilneniu svalstva a tonizácii svalového tkaniva a pomáha budovať svalovú hmotu. Pôsobí zároveň ako povzbudzujúce tonikum a zdroj energie pre posilnenie odolnosti a vitality organizmu. Pri zvýšenej fyzickej záťaži alebo športovom tréningu odporúčame ako ajurvedsku zdravotnú kúru v kombinácii s bylinným elixírom Mamsaprash, kde spolu s plodom amalaki a ajurvédskymi bylinami nájdete aj rozomletý sezam a orechy kešu.

Vyberte si ďalšie prípravky z našej ajurvédskej rady na pohybový aparát a starajte sa o chrbát, kosti a kĺby prírodnou cestou.

Súvisiace produkty

KUDZU

Posilnenie svalstva & fitness

KUDZU
5,20 €
-+

MAMSAPRASH

Svalstvo & sila

MAMSAPRASH
7,30 €
-+

Šport & fitness

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Šport & fitness
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.