
O piatej hodine ráno, keď sa nad zasneženými vrcholmi Himalájí začínajú objavovať prvé lúče slnka a údolia sú kvôli veľkej vlhkosti ešte pokryté hustou hmlou, sa nepálsky zberač Mohan Bandhari opatrne vydáva po úzkom horskom chodníku nahor. Každý pohyb si vyžaduje úsilie, ale jeho kroky sú isté – veď túto cestu pozná už od detstva.
Vo výške 3500 metrov nad morom, kde väčšina ľudí zápasí s prvými príznakmi ťažkostí kvôli zvyšujúcej sa nadmorskej výške, ho čaká celý deň starostlivého zberu miestneho pokladu: prirodzene sa vyskytujúcich himalájskych bylín na prípravu tradičných ajurvédskych čajov.
Himaláje – domov snehu aj liečivých rastlín
Mohutná hradba Himalájí tvorí prirodzenú prekážku vetrom vanúcim od juhu, ktoré prinášajú do Nepálu niekoľko mesačné monzúnové obdobie v podobe výdatnej vlahy. Preto sú himalájske svahy a údolia prirodzene domovom viac ako 3500 druhov rastlín, ktoré môžeme nájsť ako v údoliach, tak aj vysoko na horských svahoch až do výšky 5500 metrov nad morom. V systéme ajurvédskej medicíny sa už po celé tisícročia používa niekoľko stoviek z nich, pričom niektoré vzácne druhy sa vyskytujú iba v odľahlých horských polohách.
Kantakari: Ker tisícich možností
Veľmi bohatú škálu zdravotného použitia majú v ajurvéde napríklad korene, stonky, kvety a plody hojne sa vyskytujúceho keru kantakari alebo solanum xanthocarpum. Tento nenápadný krík je skutočným pokladom – každá jeho časť má svoje špecifické využitie. Korene sa používajú inak ako listy, kvety majú zase svoje vlastné účinky. Taká je neuveriteľná variabilita a nekonečné možnosti prírody.
Kôra stromu crataeva nurvala: Dar od stromu varuna
Ďalšou veľmi cenenou zložkou ajurvédskych receptov je kôra stromu crataeva nurvala, známeho ako varuna. Tento strom je v miestnej kultúre považovaný za posvätný, a jeho kôra sa využíva pre svoje diuretické pôsobenie na liečbu obličkových kameňov a močových ciest. Zber tejto kôry je rituálom, ktorý vyžaduje nielen technické zručnosti, ale aj uvedomelý prístup. Zberači nikdy nevezmú príliš veľa, aby neohrozili schopnosť stromu svoju kôru obnoviť. Udržateľnosť je pre miestnych ľudí úplne prirodzenou nevyhnutnosťou vychádzajúcou z ich každodenného života v prírodnom prostredí a ich potrebe ho zachovať.
Gokshura: Bylina s tŕňmi
Gokshura (gokšura) je ďalšou hojne používanou bylinou, ktorá sa aplikuje pri problémoch s obličkami, na ozdravenie močových ciest a posilnenie celého organizmu. Má však ostré tŕne, a preto je jej spracovanie oveľa ťažšie – skrátka tie naozaj cenné veci vyžadujú vždy viac úsilia a trpezlivosti. V ajurvédskom čaji Gokshura pomáha táto bylina spolu s ďalšími bylinami pri problémoch s chrbtom.
Amalaki z údolia Dang
Správne usušený plod amalaki (embilika lekárska) sa získava v oblasti Dang, druhého najväčšieho údolia celej Ázie, ktoré sa rozprestiera medzi pohorím Siválik a horským pásmom Mahábhárat. Odtiaľ pochádza čerstvý zber nielen amalaki, ale aj legendárnej byliny tulsi (bazalka posvätna) a mnohých ďalších bylín, ktoré sa potom privážajú do Káthmandú. Cesta týchto rastlín je sama o sebe príbehom – z horských svahov a údolí až do hlavného mesta, kde na ne čakajú skúsené ruky nepálskych žien.
Manjistha: Kráľovská starostlivosť o pleť
Manistha (rubia cordifolia) je jednou z najlepších bylín pre starostlivosť o pleť a pokožku vďaka jej antioxidačným účinkom a schopnosti čistiť krv. V bylinnej zmesi Manjistha sa jej účinky spolu s účinkami ďalších ajurvédskych bylín využívajú pri vírusových a bakteriálnych infekciách. Je to veľmi tradičná nepálska rastlina, ktorá sa žne v horských oblastiach severne od Káthmandú. Jej zber vyžaduje znalosť horských ciest a schopnosť rozpoznať kvalitné rastliny od tých menej vhodných na ajurvédske použitie.
Spoločenský rozmer zberu mäty
Pravidelný zber mäty roľnej je pre svoju príjemnú vôňu obľúbenou činnosťou miestnych nepálskych žien a takmer aj spoločenskou udalosťou. Keď sa ženy zídu na zber mäty, nie je to len práca – je to chvíľa živého švitorenia, smiechu a odovzdávania skúseností mladším generáciám. Vôňa čerstvo nazbieranej mäty sa tak mieša so zvukmi ich rozhovorov a vytvára atmosféru pohody, lásky a uvoľnenia. Mätu roľnú alebo menthu arvensis nájdete zastúpenú v celej rade ajurvédskych čajov (napr. v zdravotnom čaji Alochaka alebo dóšickom čaji Pitta) pre jej široké spektrum použitia.
Spolupráca človeka a prírody
Zatiaľ čo my si ráno mechanicky zalievame kávu z rýchlovarnej kanvice, aby sme sa prebudili a vyrazili do rušného mestského dňa, Bandhari sa kdesi na úpätí himalájskych velikánov skláňa pri liečivých rastlinách, ktoré sú plné životnej energie.
Jednou z nich je napríklad popínavá rastlinka, ktorú by neznalý človek ľahko prehliadol. Je to práve vyššie spomínaná manistha alebo rubia cordifolia. Táto bylina patrí do čeľade Rubiaceae, rovnakej čeľade, ako kávovník a ktorej odvar má pre telo silné antioxidačné účinky a pôsobí ako adaptogén na posilnenie psychosomatického zdravia bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.
Bandhariho príbeh nie je výnimočný. Jeho rodina sa venuje zberu himalájskych bylín už po sedem generácií. Keď mal dvanásť rokov, starý otec ho prvýkrát vzal na horské chodníky a učil ho rozpoznávať jednotlivé rastliny, kríky a stromy podľa tvaru ich jednotlivých častí i oblastí, kde rastú. „Hory a džungľa nám dávajú, čo potrebujeme," hovorieval starý muž, ale musíme vedieť, kde hľadať, ako sa ich správne pýtať a ako im načúvať."
Dnes, vo svojich štyridsiatich rokoch, Bandhari so svojou rodinou stále pokračuje v tomto prastarom remesle. Každé ráno, kým vyrazí na svoju púť za rastlinami, nezabudne predniesť posvätnú modlitbu ako každodenný rituál zdieľaný v celej nepálskej spoločnosti, ktorá je založená na hinduisticko-budhistickej tradícii. Vie, že himalájske byliny sú vzácnym darom prírody, ktorý v sebe nesie liečivú energiu najvyšších hôr sveta a že svojou prácou slúži druhým.
Keď večer zostupuje dole s nošou plnou starostlivo zozbieraných rastlín, slnko sa pomaly skrýva za vrcholmi. Tak sa himalájske byliny dostávajú z nedostupných výšin až k vám domov – s príbehom, dlhovekou tradíciou a hlavne s hlbokým porozumením a nekonečnou láskou k prírode.
A viete, ako sa z nazbieraných himalájskych bylín potom pripravujú ajurvédske čaje?