Nachádzate sa tu

CHYAWANPRASH - starodávny elixír života

Vďaka svojim revitalizačným účinkom je Chyawanprash v Indii už po celé stáročia nazývaný „elixír života“ či „elixír mladosti“ a používa sa pri rasajánovej čiže omladzovacej terapii, ktorej hlavným cieľom je obnovenie životnej energie, mladistvej vitality a celkovej psychosomatickej kondície.

Elixír života a jeho pôvod

Podľa jednej zo starých indických legiend žil v dávnych dobách zoslabnutý mudrc Chyawan, ktorý na sklonku svojho života objavil blahodarnú kombináciu bylín s nebeským ovocím Amalaki, vďaka ktorému obnovil svoje zdravie a mladosť a dožil sa v plnej sile veľmi vysokého veku. Podľa iných prameňov to boli dokonca Ašvinovia, bratia polobožského pôvodu, známi ako lekári samotných bohov obdarovaní schopnosťou liečiť, ktorí pre mudrca Chyawana pripravili tento zázračný bylinný elixír z Amalaki a ďalších bezmála 50 druhov ajurvédskych bylín na obnovu jeho mladosti. Názov tohto výnimočného bylinného elixíru tak odvtedy nesie mudrcovo meno a Chyawanprash sa odvtedy stal najtradičnejším prípravkom ajurvédskej medicíny, ktorá ho používa už vyše 2000 rokov.

Prvá písomne doložená receptúra tohto elixíru mladosti sa nachádza v knihe Charaka Samhita spísanej už v 4. storočí pred naším letopočtom mudrcom Charakom. Ten ho opisuje ako vynikajúci prostriedok na posilnenie fyzického i duševného zdravia.

 

 

Obnova životnej energie - regenerácia psychosomatických síl pri vyčerpaní

Chyawanprash je nutričný bylinný elixír, ktorý vďaka svojmu zloženiu bohatému na rad adaptogénnych bylín podporuje celkovú regeneráciu organizmu. Má významný vplyv na hĺbkovú výživu telesných tkanív (dhátus), ktorých je podľa ajurvédy v ľudskom organizme sedem a ktoré predstavujú základné stavebné prvky fyzického tela. Tieto telesné tkanivá uvádza ajurvéda v nasledujúcom poradí, podľa toho, ako sa procesom trávenia z každodennej stravy tvoria: plazma (rasa), krv (rakta), svalstvo (mámsa), tuk (meda), kosti (asthi), kostná dreň a nervový systém (madždžá) a esencia reprodukčných orgánov (mužská šukra a ženská arthava). Každé tkanivo v poradí, ako sú spomenuté, vyživuje tkanivo nasledujúce a na záver celého procesu sa tvorí hlboký zdroj energetickej rezervy a samotná esencia imunity organizmu – ódžas. Chyawanprash, ktorý okrem zdraviu prospešných bylín a výnimočného plodu Amalaki obsahuje aj med a prepustené maslo ghí, vyživuje a podporuje správnu tvorbu a fungovanie všetkých 7 základných telesných tkanív tak, aby sa posilnila táto základná životná energia ódžas.

Silný antioxidant pre omladenie

Hlavnou zložkou Chyawanprashu je drobné indické ovocie Amalaki (embilika lekárska), ktoré je v Indii nazývané „nebeské” a považované za posvätné predovšetkým vďaka svojim silným antioxidačným a revitalizačným účinkom. Amalaki je bohaté na veľké množstvo vitamínu C a ďalších antioxidantov, ktoré povzbudzujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu, eliminujú tvorbu voľných radikálov, chránia bunky pred oxidatívnym stresom a tým spomaľujú proces starnutia. Pravidelná konzumácia elixíru tiež zvyšuje vstrebávanie železa a pomáha pri únave a vyčerpaní.

Prečítajte si viac o užívaní Amalaki alebo sa pozrite, ako prebieha tradičná príprava Chyawanprashu na otvorenom ohni.

Po vyskúšaní vášho elixíru CHYAWANPRASH musím povedať, že je úplne jedinečný. Je chuťovo lahodný, krátko po užití je cítiť mocný účinok bylín na fyzickú silu a psychiku. Dodáva energiu, taktiež pôsobí regeneračne. Je vážne skvelý. Ďakujem! - Lukáš Kumprecht

Očista telesných dráh

Ľudské telo je okrem telesných tkanív (dhátus) vybavené aj sústavou telesných dráh (srótamsí), ktoré majú na starosti spracovať prijímanú potravu, vyživovať sedem telesných tkanív a zaistiť správne vylučovanie odpadových látok. Vďaka obsahu širokého spektra bylín prospieva Chyawanprash očiste týchto telesných dráh a udržuje ich v dobrom stave.

Trávenie, pečeň a krv

Medzi najdôležitejšie obsiahnuté byliny zaisťujúce komplexnú starostlivosť o zažívací trakt patrí bibhitaki (vrcholiak myrobalánový, terminalia bellirica), haritaki (vrcholiak trieslovinový, terminalia chebula) a amalaki (embilika lekárska), ktoré spoločne vytvára najsilnejšiu ajurvédsku detoxikačnú trojkombináciu známu ako triphala. Tá podporuje dobré trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, má silný detoxikačný účinok na črevný trakt, prospieva imunite črevnej flóry a harmonizuje činnosť tráviacej sústavy ako celku.

Bylina kalamegha (právenka latnatá, andrographis paniculata) má pozitívny vplyv na prečistenie pečene a obnovu jej životne dôležitých funkcií spojených s detoxikáciou a dobrou kvalitou krvi. Kardamovník obecný (elettaria cardamomum) posilňuje krvný obeh a prispieva k harmonizácii obehovej sústavy.

CHYAWANPRASH ma zbavil zápchy, ktorou som trpel 14 rokov!! Už po troch dňoch užívania som sa začal raz denne vyprázdňovať. Teraz po dvoch mesiacoch mám trávenie úplne v poriadku. Tiež som schudol 3kg a mizne mi atopický ekzém! - R. Kowalski

Dýchacie cesty

Chyawanprash je univerzálny ajurvédsky elixír, ktorý svojimi účinkami podporuje aj dýchaciu sústavu. Silne adaptogénna bylina tulsi (bazalka svätá, ocimum sanctum) je známa mnohými blahodarnými účinkami, okrem iného regeneráciou respiračného systému a dýchacích ciest. Pomáha pri kašli, prechladnutí, zápale pľúc a astme. K upokojeniu a správnemu fungovaniu dýchacej sústavy prispieva tiež obsiahnutá glycyrrhiza glabra, nám známa ako sladké drievko či zahrievací a uvoľňujúci zázvor (zingiber officinale).

Už pol roka užívam CHYAWANPRASH a nemôžem si ho vynachváliť. Vôbec sa ma nedotklo ani prechladnutie, kašeľ... proste prvýkrát po rokoch som prežila zimu v pohode. - Andrea

Močové cesty

V receptúre Chyawanprashu sú zahrnuté aj byliny podporujúce správnu činnosť obličiek, prostaty, močového mechúra a močovodov. Patrí medzi ne známy kotvičník (tribulus terrestris), ktorý podporuje zdravú činnosť celej močovej sústavy alebo zeler voňavý (apium graveolens), ktorý pomáha správnej funkcii obličiek a vylučovacieho ústrojenstva. Bylina guduchi (tinospóra srdcolistá, tinospora cordifolia) známa ako nektár nesmrteľnosti zase prospieva pri liečbe infekcií.

Podpora duševnej rovnováhy

Väčšina ajurvédskych bylín a obzvlášť byliny obsiahnuté v Chyawanprashi majú psychosomatické účinky a sú tak nápomocné pri celkovej regenerácii psychických a duševných síl, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou komplexného zdravia a rovnováhy človeka. Pomáhajú upokojiť rozrušenú myseľ a emócie, posilniť schopnosť koncentrácie a podporovať pamäť a mozgové funkcie. Je tu hneď niekoľko legendárnych ajurvédskych bylín, ktoré v elixíre života a mladosti nesmú chýbať. Jedná sa o brahmi (pupočník ázijský, centella asiatica), ktorá stimuluje činnosť mozgu, udržuje bdelé vedomie a zlepšuje pamäť a schopnosť sústredenia, ashwagandhu (withania opojná, withania somnifera)  nazývaná „konská sila” ktorá regeneruje organizmus, uľavuje pri únave, psychickom vypätí a pracovnej záťaži a pomáha lepšie zvládať stresové situácie, shatavari (špargľa hroznovitá, asparagus racemosus) harmonizujúca psychický stav pri podráždenosti, úzkostiach a hormonálnej nerovnováhe a kudzu (pueraria lobata) posilňujúca celkovú vitalitu organizmu.

Užívanie a odporúčané dávkovanie Chyawanprashu

Chyawanprash sa užíva priamo na čajovú lyžičku 2 – 3x denne a zapíja sa dúškom vlažného mlieka, rastlinného mlieka alebo vody. Môžeme si z neho tiež pripraviť nápoj, kde 1 čajovú lyžičku rozmiešame v 250 ml vlažného mlieka alebo vody. Elixír sa odporúča užívať nalačno pred jedlom. Jedno balenie Chyawanprashu (300g) vystačí na 3-4 týždne. Za tradičnú dobu, počas ktorej by mala trvať ajurvédska omladzovacia terapia, sa považuje obdobie 3 mesiacov, kedy dôjde k dostatočnému prečisteniu telesných dráh a uspokojivej regenerácii telesných tkanív a plne sa tak obnoví hlboká esencia telesnej imunity ódžas.

„Sila, ktorá je za každou činnosťou prírody aj človeka je silou Brahman. Uskutočniť túto pravdu znamená stať sa nesmrteľným." - Kénópanišad 

Súvisiace produkty

CHYAWANPRASH

Zdravie & imunita

CHYAWANPRASH
8,50 €
-+

Omladenie & revitalizácia

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Omladenie & revitalizácia
-10% 18,25 €
pôvodná cena: 20,30 €
-+

AMALAKI plod natural

Imunita & žalúdok

AMALAKI plod natural
3,50 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.