Nachádzate sa tu

Zapojte sa do ajurvédskej očisty IV. - obličky a močové cesty

Koniec zimy a začiatok jari je vhodným obdobím na celkovú detoxikáciu organizmu. Náš seriál o ajurvédskych očistách sa už zameral na detoxikáciu lymfy a krvi, detoxikáciu črevného traktu a očistu pleti a pokožky a teraz prinášame tiež dôležitú detoxikáciu obličiek a močových ciest.

Funkcia obličiek a močových ciest

Obličky riadia spotrebu vody v tele. Jej zadržiavanie je spôsobené nadmernou spotrebou soli, ktorá oslabuje správnu funkciu obličiek. To sa potom môže prejaviť problémami v oblasti bedrovej chrbtice, kolien a kĺbov.

Prebytočné množstvo vody je ako tekutý odpad prefiltrovaný obličkami a vylučovaný močom, ktorý patrí medzi tri hlavné odpadové látky tela, rovnako ako stolica a pot. Zdravé vylučovanie hrubým črevom je základným faktorom správnej činnosti vata dóše, vylučovanie moču je regulované pitta dóšou a za proces potenia je zodpovedná kapha dóša.

Ajurvédsky význam vylučovania

Ajurvédska medicína užíva účinné bylinné prostriedky na zabezpečenie dobrého a pravidelného vylučovania, pretože mnoho psychosomatických porúch pochádza z nahromadeného znečistenia v hrubom čreve, kde sa odohráva posledná fáza procesu trávenia. Tu sa tiež do tela vstrebáva pránická energia, ktorá sa uvoľňuje z každodennej stravy a ktorá ovplyvňuje celkové zdravie a vitalitu. Tiež tekutina je vstrebávaná hrubým črevom a prostredníctvom obličiek a močového mechúra potom vylučovaná z tela. Pravidelná očista a správna funkcia obličiek a hrubého čreva je preto veľmi dôležitá pre dobré telesné zdravie, duševnú rovnováhu a optimistický pocit zo života.

Ako podporiť obličky a močové cesty?

Pravidelný pitný režim, správna teplota tekutín, pravidelné vylučovanie, nezadržiavanie moču a užívanie vhodných ajurvédskych prípravkov sú odporúčania, ktoré môžu obličkám a močovým cestám účinne a rýchlo prospieť. Pre celkovú očistu obličiek a močových ciest odporúčame užívanie ajurvédskej zdravotnej kúry Detoxikácia obličiek & močových ciest.

Kúra prispieva k celkovej očiste obličiek a vylučovacieho ústrojenstva spôsobené napr. nadmerným užívaním soli a stimulantov ako je alkohol, káva a ďalšie, nedostatočným pitným režimom, narušením vodného metabolizmu, oslabenou činnosťou obličiek, zadržiavaním vody, nepravidelným vylučovaním, prechladnutím. Aby vám ajurvédska kúra zapôsobila, užívajte odporúčanú kúru po dobu 3–4 týždňov a dodržujte pri tom jednoduché základné pravidlá spomenuté nižšie.

Ajurvédska detoxikačná kúra

  • Dĺžka trvania: 3-4 týždne
  • Užívanie: 2 – 3x denne
  • Kedy: ráno nalačno, počas dňa 1h pred alebo po jedle a večer pred spaním

Ajurvédska kúra Detoxikácia obličiek a močových ciest

Súčasťou tejto kúry je čaj Varuna, ktorý priaznivo pôsobí na prečistenie a zdravú funkciu obličiek a močových ciest. Vďaka obsahu santalu bieleho, kotvičníka, feniklu a ďalších ajurvédskych bylín prispieva k optimálnemu fungovaniu obličiek a močových ciest.

Súčasťou kúry sú ďalej 2 ks očistného elixíru Mutraprash pre hlbšiu očistu obličiek a celkovú normalizáciu funkcie obličiek a močového ústrojenstva. Obsiahnuté ajurvédske byliny v kombinácii s výživným plodom amalaki bohatým na vitamín C majú priaznivý vplyv na hladinu kyseliny močovej, normálnu funkciu prostaty a močových ciest a udržiavanie bezproblémového močového systému.

Užívanie a príprava ajurvédskej zdravotnej kúry

Bylinný čaj vždy povarte 3–5 minút, má oveľa väčšiu účinnosť ako obyčajné lúhovanie bylinnej zmesi zaliata horúcou vodou. 1 čajová lyžička zmesi je určená na 250 ml vody (jedna šálka). Čaj si ale môžete uvariť vo väčšom množstve, aby vám vystačil na celý deň. Čaj pite vždy teplý (môžete uchovať v termoske).

Bylinný elixír stačí iba nabrať na čajovú lyžičku a zjesť. Užívajte 1 lyžičku 2 – 3x denne spolu s ajurvédskym čajom, ktorým ho môžete zapiť. Elixír je dobré zapiť vždy, lepšie sa tak vstrebáva. Môžete ho zapiť aj teplou vodou alebo rastlinným mliekom. Kravské mlieko pri očiste na rozdiel od revitalizačných a regeneračných kúr neodporúčame.

Odporúčaný režim počas očistnej kúry

Očistnému procesu v tele pomáha samozrejme pohyb, ktorý má sám o sebe prirodzené detoxikačné účinky. Prospieva rýchlejšiemu metabolizmu, kedy sa črevá ľahšie vyprázdňujú.

Podporuje potenie a vylučovanie škodlivých odpadových látok z tela a okysličuje všetky bunky, ku ktorým sa lepšie dostávajú potrebné živiny, ale aj prána – jedna z troch životných energií (ďalšie dve sú tédžas a ódžas), ktorá udržuje životné funkcie organizmu ako je dýchanie, činnosť kardiovaskulárneho systému a mozgová aktivita.

Pri cielenej očiste je najdôležitejšou dennou dobou ráno. Tu sú 3 základné kroky, ktoré by mali nasledovať po prebudení:

  • Vyprázdniť sa a osprchovať (telo cez noc vylučuje odpadové látky pokožkou).
  • Vypiť pohár teplej vody s citrónom a 5 minút vykonávať dychové cvičenia, ktoré dodajú mysli pokoj a pozitívnu energiu: dýchajte veľmi pomaly a ticho - tak, že keby vám dal niekto k nosu tenkú niť, ani by sa nepohla. A keď vydychujete, pokúste sa vydychovať ešte pomalšie, než ste sa nadýchovali.
  • Vypiť šálku očistného ajurvédskeho čaju spolu s lyžičkou bylinného elixíru (s raňajkami potom počkajte aspoň 30 minút, kým sa bylinné prípravky dobre vstrebajú).

Zároveň odporúčame aspoň 3x za týždeň ľahký beh alebo rýchlu chôdzu. Choďte spať pred polnocou.

Strava pri očiste

Počas detoxikačnej kúry vynechajte z jedálnička mäsité a mliečne potraviny. Pokiaľ ste na ne zvyknutí, pokúste sa výrazne znížiť ich spotrebu – už to samo o sebe bude pre telo úľava. Tiež skúste obmedziť prísun čokolády, sušienok a sladkostí s obsahom bieleho cukru. Nahraďte tieto pochutiny čerstvým, príp. sušeným ovocím bez konzervantov, nesolenými orieškami a čerstvou zeleninou. Dodržujte tiež dostatočný prísun čistej vody a z nápojov vynechajte kávu, alkohol, stimulanty a sladké malinovky.

Očistný proces so sebou môže prinášať dočasné sprievodné prejavy ako je bolesť hlavy, pocit únavy a ťažkosti končatín. Nekomfortný pocit je spojený s vylučovaním toxínov z tela von. Avšak ak vydržíte, očistná kúra spolu s pohybom a ľahkou čerstvou stravou vám prinesie viac energie a pevnejšie zdravie.

Súvisiace produkty

Detoxikácia obličiek a močových ciest

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Detoxikácia obličiek a močových ciest
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.