Nachádzate sa tu

Sprievodca ajurvédskymi čajmi & elixíry na prechladnutie

Ako používať ajurvédske zdravotné čaje pri prechladnutí a dýchacích problémoch? Prečítajte si nášho sprievodcu, ktorý sleduje jednotlivé fázy prejavov týchto zdravotných problémov a podľa toho odporúča používanie vhodných ajurvédskych čajov alebo bylinných elixírov.

Podchyťte už prvé príznaky - buďte bdelí a nepodceňujte svoje pocity

Ajurvédsky prístup je založený na vedomom pozorovaní tela a prirodzené schopnosti nášho tela navracať sa späť do pôvodného stavu individuálnej rovnováhy. Mnohým zdravotným ťažkostiam a pre prechladnutie to platí obzvlášť, možno predísť ľahko, rýchlo a šetrným spôsobom za pomoci bylinných prípravkov. Záleží iba na schopnosti včas a správne vypozorovať a vyhodnotiť svoj zdravotný stav a zvoliť najvhodnejší prostriedok. Snažíme sa byť teda predovšetkým bdelí a nepodceňovať svoje pocity.

Každá choroba má niekoľko fáz, ajurvéda ich rozlišuje 6, a keď si uvedomíme už jej počiatočné fázy, máme najväčšiu šancu ju zažehnať (viac o fázach chorôb nižšie).

Zahlienený žalúdok

Prvé príznaky prechladnutia sa vôbec nemusia prejavovať až nádchou a škriabaním v krku, ale napríklad pocitom, že necítime hlad ani nemáme chuť k jedlu. To môže byť prvý varovný signál, že náš tráviaci oheň (agni) je zaneprázdnený spracovávaním neštandardných látok - často hlienov a baktérií, ktoré sa v našom tele nepomerne zvýšili. To vyčerpáva náš imunitný systém a životnú energiu a preto sa môžeme tiež cítiť unavení.

Základné pravidlo teda znie: nejedzte, ak nemáte chuť k jedlu!

Telo potrebuje tieto veci spracovať a vylúčiť z tela a preto potrebuje priestor. Pokiaľ ho zahltíme jedlom, len spomalíme a oslabíme tento samovoľný očistný proces, ktorý nás má opäť uviesť do rovnováhy. Vyvarujte sa najmä mliečnych potravín a sladkostí, ktoré zvyšujú jednu z troch základných bioenergií kapha dóšu, ktorej nadbytok spôsobuje zahlienenie.

V tejto prvej fáze skúste jedno jedlo vynechať a radšej si uvarte zázvorový čaj alebo horúci ajurvédsky nápoj Amalaki so zázvorom a medom a zjedzte pár mesiačikov sušeného Amalaki (natural, zázvor, kardamóm). To podporí váš tráviaci oheň. Sami potom ucítite, kedy už opäť môžete začať normálne jesť. V prípade, že cítite žalúdočnú nevoľnosť, odporúčame čaj Guduchi.

Celková únava a predzvesť choroby

Spolu s nezvyklým pocitom v žalúdku môže neskôr prísť tiež tlak v hlave, zastretý hlas a celková únava. V tejto chvíli odporúčame lymfatický čaj Nagara - pomáha rozprúdiť lymfatický systém a podporuje rýchlejšie odliv odpadových látok z tela von. Zároveň posilňuje obranyschopnosť. Vhodné je doplniť ho poriadnymi lyžicami Chyawanprasha - bylinného elixíru, ktorý odstraňuje toxíny z tela, dodáva energiu, pomáha so zažívaním a posilňuje imunitu. Jemnejší variant je kombinácia s elixírom Rasaprash, ktorý podporuje lymfatický systém a vitalitu organizmu.

Tip: ajurvédska kúra Posilnenie imunity

Prejavené prechladnutie - nádcha, bolesť hrdla, kašeľ

Tejto fáze sa v ajurvéde hovorí fáza „podráždenia“ - príznaky prechladnutia sa rozšírili zo zahlieneného žalúdka a podráždili dýchacie cesty. Môžeme ich teraz cítiť na typických miestach ako sú nosné a čelné dutiny, krk, hlasivky a priedušky.

V prípade upchatých nosných a čelných dutín užívajte čaj DALCHINI 

Pri bolesti hrdla, kašľa a zasiahnutých prieduškách čaj TULSI

Pri bolesti hlavy, suchom kašli a zachrípnutí čaj PRANA

Pre maximálny a najrýchlejší účinok odporúčame všetky čaje na dýchacie cesty doplniť bylinným elixírom Pranaprash.

Tip: ajurvédska kúra Nosné & čelové dutiny, ajurvédska kúra Nachladnutie & priedušky

Zvýšená teplota – chrípkové príznaky

Akonáhle sa prechladnutie okrem už spomínaných diskomfortních príznakov prejavuje tiež zvýšenou teplotou, nič nenahradí čaj KATPHALA, ktorý vás o svojej sile presvedčí nielen svojou chuťou, ale predovšetkým účinkami.

Majte na pamäti, že vo všetkých prípadoch spomínaných čajov je potrebný čaj 3 - 5 minút povariť, aby mal pre tieto akútne prípady naozaj čo najsilnejší účinok a dokázal vám prospieť čo najviac. Pite ráno nalačno, večer pred spaním a potom kedykoľvek počas dňa. Naši obchodní zástupcovia si uvarené čaje často berú so sebou do termosky a popíjajú ich počas svojich ciest.

Ak vnímate, že sa jedná o virózu, ktorá je sprevádzaná tiež črevnými problémami, celkovou telesnou únavou, teplotou a nevoľnosťou, vyberte čaj MANJISTHA, naše osvedčené bylinné antibiotikum.

 Aj tieto čaje sa dobre dopĺňajú s ChyawanprashomPranaprashom či elixírmi na žalúdok a črevá Annaprashom a Purishaprashom.

Tip: ajurvédska kúra Chrípka & zvýšená teplota, ajurvédska kúra Viróza & infekcie

Príčina choroby podľa ajurvédy

Podľa ajurvédy je príčinou každej choroby narušená rovnováha medzi tromi základnými biologickými princípmi (dóšami), vata, pitta a kapha, ktorá oslabuje tráviaci oheň (agni), čo vedie k tvorbe toxínov (ámy). Tieto toxíny sa potom hromadia vo forme žalúdočného hlienu, ktorý spôsobuje žalúdočné ťažkosti a zníženú chuť do jedla. V tejto fáze sa ešte nemusia prejavovať zreteľné symptómy, len pozorujeme zvýšenie jednej z dóš (fáza hromadenia). V prípade prechladnutia a problémov s dýchacími cestami je na vine predovšetkým zvýšená kapha dóša. Zvýšená vata môže viesť k nadúvaniu a nárast pitti k pocitom horúčavy a kyslého žalúdka.

Narušenie rovnováhy dóš - hromadenie - rozlievanie – podráždenie

Ak táto fáza zostane bez odozvy, vplyvom nesprávnej výživy, vykonávaním nevhodných činností a zmenami počasia potom prichádza fáza rozlievanie. Zvýšená dóša sa premiestni a prejaví sa na ďalšom mieste, ktoré svojou prítomnosťou podráždi - fáza podráždenie. My potom začíname chorobu prežívať skrz zreteľné symptómy ako napr. kašeľ, nádcha, bolesť hrdla, horúčka, atď.

Krátkodobé užívanie vhodných ajurvédskych čajov a elixírov účinkuje veľmi dobre a rýchlo, ak sa choroba nachádza v týchto troch prvých fázach. Ak však dlhodobo prehliadame telesné symptómy a oslabenosť nášho organizmu, táto dlhodobá nerovnováha vo forme prepuknutej choroby sa potom presúva do ďalších troch fáz a zvyčajne sa premení v akútne a chronické ochorenie, kedy sú už narušené telesné tkanivá a navrátenie do pôvodného stavu môže byť zložité a nie vždy úspešné. V takýchto prípadoch je potrebné za pomoci správnej diagnostiky venovať liečbe oveľa dlhší čas, byť trpezliví a uvedomelo zmeniť svoj životný štýl.

Dúfame, že vám naše rokmi overené skúsenosti poslúžia. Užívajte s nami jeseň plní sily a zdravia!

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR

Imunita & krčná oblasť a dýchacie cesty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR
6,60 €
-+

AMALAKI plod natural

Imunita & žalúdok

AMALAKI plod natural
3,50 €
-+

AMALAKI plod zázvor

Imunita & dýchacie cesty

AMALAKI plod zázvor
3,50 €
-+

AMALAKI plod kardamóm

Imunita & zažívanie

AMALAKI plod kardamóm
3,50 €
-+

GUDUCHI

Zažívanie & chuť k jedlu

GUDUCHI
5,20 €
-+

NAGARA

Lymfatický systém & imunita

NAGARA
5,20 €
-+

RASAPRASH

Výživa & energia

RASAPRASH
7,30 €
-+

CHYAWANPRASH

Zdravie & imunita

CHYAWANPRASH
8,50 €
-+

DALCHINI

Dýchacie cesty & nosové dutiny

DALCHINI
5,20 €
-+

TULSI

Krčná oblasť & priedušky

TULSI
5,20 €
-+

PRANA

Vitalita & životná energia

PRANA
5,20 €
-+

KATPHALA

Teplota & telesná slabosť

KATPHALA
5,20 €
-+

MANJISHTA

Ochrana & posilnenie imunity

MANJISHTA
5,20 €
-+

PRANAPRASH

Krčná oblasť & dýchacie cesty

PRANAPRASH
7,30 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.