Nachádzate sa tu

Sila ajurvédskych bylín a ich prepojenie s ľudským telom

Rastlinná ríša je spojená prostredníctvom nášho zmyslového vnímania a duševného vedomia s nervovým systémom človeka. Preto sa v ajurvéde rozlišujú vlastnosti bylín podľa šiestich základných chutí medzi ktoré patria: sladká, kyslá, slaná, pálivá, horká a trpká.

Každá z chutí je vždy spojená s istým druhom účinku a priamo ovplyvňuje našu nervovú sústavu, životnú energiu a proces trávenia. Preto je chuť ajurvédskych bylinných odvarov vždy zároveň terapeutická a je súčasťou ich zdravotného pôsobenia na ľudský organizmus.

Liečivá potencia ajurvédskych bylín

Všetky rastliny obsahujú ešte okrem šiestich chutí aj špeciálnu liečivú potenciu (prabhava), ktorá zahŕňa typ psychického a duchovného pôsobenia na hlbšie úrovne ľudského vedomia. Ajurvédske byliny nepredávajú teda svoju liečivú silu iba na základe svojich zdraviu prospešných výťažkov, ale aj v podobe duchovného vedomia a svetla čiže kozmickej kvality sattva. Na základe dobre známeho procesu fotosyntézy dochádza v chloroplastoch zelených rastlín s pomocou vody a oxidu uhličitého k premene energie svetelného žiarenia na kyslík a glukózu, ktoré sú pre existenciu ľudského života nenahraditeľné.

Ajurvédske byliny podľa dóš

V každej rastline môžeme nájsť aj princíp troch dóš, tak ako je to pri všetkých stvoreniach v prírode vrátane človeka. Rastliny typu kapha sú bujného vzrastu s množstvom listov a miazgy. Sú pevné, urastené a šťavnaté s bohatým obsahom vody. Kapha princíp je najviac obsiahnutý v koreňoch a stromovej kôre. Vata rastliny majú relatívne málo listov, hrubú a popraskanú kôru, pokrútené a sukovité vetvy, pretiahnutý vzrast s malým obsahom miazgy. Vata princíp je najviac obsiahnutý v listoch a plodoch. Pitta rastliny sú stredného vzrastu a obsahujú miazgu s hrejivým účinkom. Rozpoznáme ich podľa jasných a žiarivých farieb. Kvet je hlavným sídlom princípu pitta.

Pôsobenie rôznych častí ajurvédskych bylín na ľudské tkanivá

Nepálski zberači musia dobre rozlišovať aj jednotlivé časti rastlín, ktoré sa vďaka svojim odlišným účinkom používajú rozdielne a ktoré ajurvéda delí na päť častí zodpovedajúcich piatim elementom prírody:

  • koreň predstavuje živel zeme
  • stonka a vetvy predstavujú živel vody
  • kvet predstavuje živel ohňa
  • listy predstavujú živel vzduchu
  • plod alebo ovocie predstavujú živel éteru
  • semeno obsahuje všetkých päť elementov zároveň, pretože v sebe ukrýva potenciál celej rastliny

Rastliny sa v ajurvédskej medicíne ďalej rozdeľujú do siedmich kategórií podľa druhov tkaniva, na ktoré účinne pôsobia. Preto jednotlivé časti rastlín môžeme priradiť k zodpovedajúcim tkanivám ľudského tela (dhátus). Šťava z listov korešponduje s krvnou plazmou (rasa), miazga predstavuje krv (rakta), mäkké drevo zodpovedá svalom (mámsa), živica je tukové tkanivo (méda), kôra pôsobí na kosti a kĺby (asthi), listy majú vzťah k nervovému tkanivu (madždžá) a konečne kvety alebo plody sa viažu na činnosť reprodukčných orgánov muža a ženy (šukra/arthava).

Koľkými spôsobmi sa ajurvédske byliny užívajú?

Ajurvédske byliny sa všeobecne pripravujú a používajú ôsmimi rôznymi spôsobmi:

  • Bylinné odvary (kvátha) sú najpoužívanejším a veľmi účinným spôsobom prípravy liečivých rastlín. Vyžadujú varenie bylín v horúcej vode nad stálym plameňom aspoň niekoľko minút.
  • Horúce nálevy (phánta) predstavujú zaliatie bylinnej zmesi vriacou vodou s dostatočne dlhou dobou vylúhovania v horúcom kúpeli.
  • Studené nálevy (hima) sú vhodné iba pre ľahké a aromatické byliny s osviežujúcim alebo chladivým účinkom.
  • Čerstvo vylisované šťavy (svarasa) sa pripravujú iba z úzkeho výberu častí rastlín, plodov, ovocia a zeleniny.
  • Sušené byliny rozomleté ​​na prášok (churna) sa užívajú s mliekom, vodou alebo medom.
  • Elixíry alebo pasty (avaléha) sú tonizujúce bylinné džemy s obsahom ovocného plodu amalaki, prepusteného masla a medu. Sú určené predovšetkým na výživu a regeneráciu telesných tkanív a celkové posilnenie organizmu.
  • Sirupy (asáva & aristha) sú bylinné tinktúry na báze fermentácie hojne používané na posilnenie dobrého trávenia a zažívania.
  • Maste (kalka) sú rozdrvené časti bylín zmiešané s vodou, medom, prepusteným maslom alebo olejom. Uplatňujú sa predovšetkým na vonkajšie použitie v podobe hojivých zábalov, obkladov a pri liečbe kožných poranení.

Fyzické telo je zložené z tisícov subtílnych dráh a nervov, ktoré zabezpečujú zdravý metabolizmus ľudských tkanív. Akákoľvek choroba je vždy spojená s narušenou funkciou priechodnosti niektorého zo šestnástich základných dráh (srótas). Každá bylina sa rozlišuje podľa sily pôsobenia na systém týchto jemných nervových kanálov a schopnosti obnoviť v nich správny prúd energie.

Súvisiace produkty

JATAMANSI

Stres & duševná rovnováha

6,00 €
-+

RAJANI

Nervový systém & koordinácia

6,00 €
-+

AMALAKI nápoj MORINGA

Imunita & odolnosť voči stresu

6,60 €
-+

MANOPRASH

Srdce & cievy

7,30 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.